Ga jij dit jaar aan de slag met een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dan kan ik je deze hele knolselderij uit de oven zeker aanraden! Snijd hem in plakken of parten en geniet van een lekker en makkelijk vegetarisch kerstdiner!

Hele knolselderij in de oven bereiden

Van groenten kun je zulke lekkere en fantastische groente gerechten maken. Van de zomer werden wij hier thuis al helemaal fan van deze knolselderij burgers van de barbecue. En ik vroeg me dan ook af wat we nog meer met de knolselderij zouden kunnen doen. Het werd een soort grote gepofte knolselderij. In heb pakketje stop je meteen wat smaakmakers zoals kruidenboter en knoflook, want al die smaken worden dan mee opgenomen in de knolselder. Het recept voor een hele knolselderij in de oven bereiden is niet moeilijk en relatief goedkoop, maar je moet wel rekeninghouden met 2 uur bereidingstijd. Maar thats it. Voor de feestdagen zou je hem zelfs een dag van tevoren kunnen bereiden. En tijdens het kerstdiner hoef je hem dan alleen weer 20 minuten op te warmen in de folie.

Nog meer recepten voor een vegetarische kerst

als je deze hele knolselderij uit de oven fantastisch vind, neem dan zeker ook even een kijkje bij deze vegetarische recepten! En voor de liefhebbers van stoofvlees: deze vegetarische stoof van aubergine en paddenstoelen is een mooie vervanger voor de Franse klassieker Boeuf Bourginon! Maar deze Italiaanse gebakken ricotta uit de oven heeft ook menig harten en magen veroverd! Ook lekker en winters: een bietjes stamppot met pompoen en zachte geitenkaas! Check hier 10x vegetarische hoofdgerechten voor kerst op een rijtje! Fijne Feestdagen!


Print

Recept: Hele knolselderij uit de oven

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Ga jij dit jaar aan de slag met een vegetarisch hoofdgerecht voor kerst? Dan kan ik je deze hele knolselderij uit de oven zeker aanraden! Smeer hem in met kruidenboter en pof de kn0lselderij met knoflook in de oven. Snijd hem in plakken of parten en geniet van een lekker en makkelijk vegetarisch kerstdiner!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 min.
  • Cook Time: 2 uur
  • Total Time: 2 uur en 15 minuten
  • Yield: 46 personen 1x
  • Category: Hoofdgerechten met groenten
  • Method: roosteren
  • Cuisine: Hollandse keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale
  • 1 knolselderij
  • 70 gram kruidenboter (op kamertemperatuur)
  • ¼ tl. paprikapoeder
  • 3 knoflook tenen
  • 3 takjes tijm
  • 2 laurierblaadjes

Extra:

  • aluminium folie
  • kleine ovenschaal

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hetelucht) en plaats een ovenrooster net onder het midden van de oven.
  2. Boen de knolselderij goed schoon onder de stromende kraan. (ik gebruik hier het borsteltje voor waar ik tevens mijn citroenen mee boen). Droog hem daarna goed af met keukenpapier.
  3. Scheur twee grote rechthoeken aluminiumfolie af en leg deze als een kruis op elkaar. Prak vervolgens het paprikapoeder door de kruidenboter heen.
  4. Leg de knolselderij op het werkblad, met de ‘wortelkant’ naar boven. Smeer de knolselder helemaal in met de boter. Pak hiervoor steeds een beetje boter met je vingers en smeer goed uit. Door de warmte van je handen wordt de boter goed smeerbaar. Plaats daarna in het midden van het aluminiumfolie en vouw de stukken naar boven. Alles dient goed aan te sluiten en luchtdicht zijn, maar laat nog een opening bovenop vrij!
  5. ‘Plak’ de laurier boven op. Gebruik de zijkant van een koksmes om de knoflook helemaal plat te slaan (velletjes hoef je niet te verwijderen). Leg bovenop de laurier. En tot slot leg je de tijm er op. Sluit nu de folie bovenop ook helemaal en plaats de ingepakte knol in de ovenschaal.
  6. Bak de knolselderij gedurende 2 uren helemaal gaar in de oven. Haal daarna de schaal er uit en laat nog 5 minuten in de folie afkoelen. Vouw een klein stukje open en prik in de knolselderij met een sateprikker: de zou heel mooi door het ‘vlees’ heen moeten gaan en dan is hij echt gaar. Serveer direct!

Fijne feestdagen en eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Wil je dit gerecht compleet vegan maken? Gebruik dan Flora plant vegan ‘roomboter’ en maak daar zelf een kruidenboter mee. Deze kun je dan gebruiken om de knolselderij mee in te smeren.

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je deze vegan stoofvlees met aubergine wilt gaan maken!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Gevulde Appels uit de oven

Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…

1 dag ago

Sinterklaas Sate van kiphaasjes

De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…

2 dagen ago

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

4 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

5 dagen ago

Indonesische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

1 week ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago