Ga je aan de slag met zelf een hele kalkoen in de oven bereiden? Check dan zeker dit recept, met bereidingstijden per gewicht, welke voorbereiding, kalkoenvulling en natuurlijk de jus of sauzen die je bij een hele kalkoen serveert. Mijn basis recept voor het garen van een hele kalkoen in de oven.
Veel mensen zijn bang om zelf een hele kalkoen in de oven te bereiden. Maar met onderstaand recept wil ik je laten zien dat het braden van een kalkoen niet moeilijk is. Het is een basis recept en ik gebruik eigenlijk alleen boter en olie om de vogel mee te marineren. Maar je kunt natuurlijk ook verse kruiden, sinaasappelsap of anders toevoegen. Daarnaast is een broodvulling ook wenselijk bij een kalkoen, om nog meer smaak toe te voegen. Alhoewel de laatste jaren de vulling apart serveren ook steeds populairder wordt. Iedereen is er dol op namelijk!
Wist je dat in Amerika en Canada de kalkoenen een centrale rol spelen tijdens Thanksgiving? Lees hier meer over deze prachtige feestdag.
Je kunt een hele kalkoen bestellen en kopen bij je slager of poelier. Bestel deze met name voor de feestdagen op tijd. Alhoewel de grotere supermarkten ze ook steeds vaker hebben liggen. Tegenwoordig heb je ook prima (BBQ) webshops die ze bevroren aan huis leveren. Kijk bijvoorbeeld eens bij Beef& Steak, maar ook onze Kerstfavoriet van Boers&Boers. Haal de bevroren kalkoenen altijd 1 dag van tevoren uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Serveer je gebraden kalkoen met cranberrysaus en kook het braadvocht in tot een jus (zie recept hieronder). Dan weet je zeker dat het een feestje gaat worden.
De vuistregel voor het bakken van een hele kalkoen in de oven is dat je een starttijd van ca 15 minuten hebt en daarna 25 minuten voor elke kilo aan gewicht. Een babykalkoen van 3 kilo zal dus een bereidingstijd van ongeveer 2,5 uur hebben, terwijl je voor een kalkoen van 6 kilo al gauw uren kunt uittrekken voor het bakken. Let op, dit zijn baktijden in de oven, dus zonder de tijd voor het eventueel ontdooien, op kamertemperatuur brengen van de vogel en na afloop laten rusten. Maar omdat elke oven weer anders werkt adviseer ik eigenlijk altijd een vleesthemometer te gebruiken. Bij een kerntemperatuur (in de dikke poot) van 70 – 75 graden celcius is de kalkoen gaar.
Heb je deze al in huis?
Ga jij dus lekker aan de slag met dit recept voor een hele kalkoen in de oven bereiden? Check dan ook zeker dit recept en variatiemogelijkheden voor het maken van de vulling voor kalkoen. Deze kun je in de kalkoen meebakken, maar dus ook in een aparte ovenschaal voor erbij. Heb je Thanksgiving of Kerst gevierd met een hele gebraden kalkoen? Het gebraden vlees van deze vogel is de dagen erna nog steeds super lekker en leent zich perfect voor bijvoorbeeld een Tosti met gebraden kalkoen. Of maak lekkere kleurrijke wraps met leftover turkey. Geniet dus heerlijk van dit grote gevogelte.
Ga jij tijdens kerst of thanksgiving in een hele kalkoen braden in de oven? Met dit eenvoudige basis recept gaat dat helemaal lukken! Houd per persoon ca 400 – 600 gram kalkoenvlees aan. Een bereide kalkoen van 5 kilo is dus perfect voor 8 – 12 personen! Heb je een (baby)kalkoen of juist een zwaardere vogel? Check dan de tabel met bereidingstijden in de tekst boven het recept.
Extra:
Eet smakelijk! Groetjes, Betty
Kalkoen jus maken:
De rusttijd van de kalkoen kun je ook gebruiken om een jus van het braadvocht te maken: Schenk (een deel van) het braadvocht uit de ovenschaal in een steelpannetje. Giet hier een scheutje water bij en breng aan de kook. Laat gerust een paar minuten inkoken om tot een jus te komen. Proef het en breng desnoods op smaak met zout en peper. Wil je de jus iets zoeter maken voeg dan bijv. een scheutje sinaasappelsap ipv water toe. Serveer de jus bij de gebraden kalkoen.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het braden van een hele kalkoen in de oven.
Deze pagina bevat affiliate links naar bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…