Salade recepten

Gort salade met brie en romanesco

Ben je klaar met de typisch Hollandse winterspelen? Zet vandaag dan deze lekkere gort salade met brie en romanesco op het menu. Een lekkere mediterraanse maaltijdsalade met ras el hanout, cranberries en hazelnootjes. Hartstikke gezond en perfect voor de Meatless Monday!

Mediterrane salade met gort

Moet jij bij gort ook meteen denken aan gortepap met karnemelk? Ik namelijk wel… Ik was dan ook verrast toen ik deze gort in de supermarkt zag. Gort is dus eigenlijk niks anders dan gepelde gerst en heel geschikt om bijvoorbeeld te verwerken in een salade. En in plaats van een oud-Hollandse ontbijtpap ging ik er een heerlijke Mediterrane gort salade met brie en romanesco van maken.

Gort salade met brie en Romanesco of bloemkool

Ik gebruikte voor dit recept ‘Romanesco’, een soort groene torentjes bloemkool. Een soort luxe variant op de hollandse bloemkool en staat ook nog eens mooi in deze gort salade met brie. Romanesco is echt een kunstwerk op zich vind ik altijd. Het is toch bijna zonde om hem aan te snijden 😉 Mocht je liever gewone bloemkool gebruiken kun je de Romanesco vervangen en dezelfde bereidingswijze aanhouden.

Voor de liefhebber: Eerder maakten we met die Romanesco ook deze (Groente) pizza met spinazie en geitenkaas.


Print

Recept: Gort salade met brie en romanesco

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Een vegetarische maaltijd salade van gort, brie en romanesco. Maar uiteraard ook te maken met gewone bloemkool.

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 35 min.
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Vegetarisch hoofdgerecht

Ingredients

Scale
  • 200 gram gort
  • 1 Romanesco,
  • 150 gram brie
  • 40 gram hazelnoten
  • Een handje alfalfa
  • Een flinke hand gedroogde cranberries
  • Een flinke hand rucola
  • Olijfolie
  • 2 el. Ras el hanout
  • Peper en zout

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zet het ovenrooster alvast klaar op het aanrecht met een vel bakpapier erop.
  2. Bereid de gort volgens de gebruiksaanwijzing in een flinke pan water met wat zout. Giet af zodra de gort gaar is.
  3. Verwijder de bladeren van de Romanesco en snij in kleine stukjes. Meng in een kom 4 el. olijfolie met de Ras el hanout en wat zout. Schep de Romanesco hier doorheen en verdeel over het bakpapier. Plaats voor 25 minuten in het midden van de oven.
  4. Rooster ondertussen de hazelnoten in een kleine, droge koekenpan op laag vuur. Schud de pan regelmatig zodat de noten niet aanbranden.
  5. Snij ook de brie alvast in kleine blokjes.
  6. Zodra de gort gaar is en de Romanesco geroosterd kun je de salade maken. Meng de gort en romanesco in een grote schaal met de brie, geroosterde hazelnoten, alfalfa, cranberries en rucola. Proef en voeg naar eigen smaak nog zout en peper toe.

Eet smakelijk! Liefs Nanda

Notes

Heb je nog wat gort salade met brie en romanesco over? Schep dit meteen in een lunchtrommel, bewaar goed afgedekt in de koelkast en de dag erna heb jij een heerlijke lunch.

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago