Wil jij snoepen zonder schuldgevoel? Neem dan liever een stukje pure chocolade. Dat zit namelijk vol met voedingsstoffen die een positief effect op je gezondheid hebben. In dit artikel lees je welke chocolade je het beste kunt eten en wat deze chocolade zo gezond maakt.
De gezondheidsvoordelen van pure chocolade zijn grotendeels te danken aan de cacao die erin zit. Hoe hoger het percentage cacao, hoe gezonder de chocolade. Probeer te kiezen voor een reep met minimaal 70% cacao. Daarnaast is de chocolade extra gezond als het gemaakt is van rauwe cacao. Rauwe cacao bevat namelijk meer voedingsstoffen dan cacao die verhit is tijdens de productie.
Oké, pure chocolade is dus gezond. Maar waarom dan?
Antioxidanten zijn geliefd omdat ze je helpen om je lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve schade. Oxidatieve schade wordt veroorzaakt door vrije radicalen en kan zorgen voor een hoger risico op diverse ziektes. Pure chocolade zit vol met krachtige antioxidanten die helpen om vrije radicalen onschadelijk te maken. Met reageerbuisproeven werd getest hoe effectief verschillende antioxidant rijke voedingsmiddelen waren bij het bestrijden van vrije radicalen. Rauwe onbewerkte cacaobonen scoorden hierbij als een van de allerbeste.
Tijdens een ander onderzoek werd pure chocolade vergeleken met fruitsoorten die bekend staan om hun hoge antioxidant waarde. De pure chocolade versloeg hierbij met gemak blauwe bessen, acai bessen, cranberry’s en granaatappelsap.
Pure chocolade is een goede bron van diverse mineralen. Per 100 gram bevat het meer dan de helft van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid van ijzer, koper, mangaan en magnesium. Al deze mineralen brengen hun eigen gezondheidsvoordelen met zich mee:
Daarnaast bevat pure chocolade ook nog goede hoeveelheden kalium, zink, fosfor en seleen.
Het gezond houden van je hart en bloedvaten is natuurlijk van groot belang. Aandoeningen aan het hart en vaatstelsel horen bij de meest voorkomende doodsoorzaken. Het risico dat je loopt op een van deze aandoeningen wordt onder andere beïnvloed door je cholesterol en je bloeddruk. Pure chocolade kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk, al zijn de uitkomsten van onderzoeken naar dit effect wisselend.
Over het effect op ons cholesterol is wat meer zekerheid. Pure chocolade helpt om ons HDL cholesterol te verhogen. Dit is het gezonde cholesterol, wat het risico op hart- en vaatziektes kan verlagen. Daarnaast helpt het om de oxidatie van LDL cholesterol, wat juist een grote risicofactor is, te voorkomen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de hoge antioxidantwaarde van de chocola.
Pure chocolade draagt op verschillende manieren bij aan gezonde hersenen:
Pure chocolade bevat verschillende stofjes die je een blij gevoel geven. De anandamide die erin zit zorgt voor een geluksgevoel, de endorfines geven je een blij gevoel en verminderen stressgevoelens en de fenylethylamine geeft je een verliefd gevoel.
Het mag duidelijk zijn dat pure chocolade een gezond tussendoortje is. Het bevat veel mineralen en antioxidanten en helpt bij het verlagen van het risico op hart- en vaatziektes. Ook helpt het je om je hersenen in goede conditie te houden en geeft het je een vrolijk gevoel.
Als je niet wilt aankomen is het uiteraard wel belangrijk om de porties in de gaten te houden. Pure chocolade is namelijk calorierijk en bevat naast alle gezonde voedingsstoffen ook suiker. Maar probeer zeker eens deze suikervrije energierepen met quinoa, maak eens een chocolade muffin als ontbijt, of deze granola met chocolade en quinoa, en deze chocoladebrood met zoete aardappel.
Groeten, Charlotte (www.puurfiguur.nl)
Bronnen: Stephen J Crozier, Amy G Preston, Jeffrey W Hurst, Mark J Payne, Julie Mann, Larry Hainly, Debra L Miller, Chemistry Central Journal, 2011. Lee Hooper, Colin Kay, Asmaa Abdelhamid, Paul A Kroon, Jeffrey S Cohn, Eric B Rimm, Aedín Cassidy, American Society for Nutrition, 2012. Sokolov AN, Pavlova MA, Klosterhalfen S, Enck P, Neurosci Biobehav Rev, 2013.
(Foto’s: Brok pure chocolade, superfoods op lepel)
De dinsdag wordt in de volksmond ook wel 'Taco Tuesday' genoemd. Verwijzend naar een makkelijke…
Ook in de winter serveren wij salades! Maar dan wel een goedgevulde geroosterde spruitjessalade met…
Denk je aan Sinterklaas, dan denk je ongetwijfeld ook aan pepernoten.. of kruidnoten.. wacht even,…
Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…
Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…
Als Meatless Monday voor vandaag bedacht ik deze kleurrijke gevulde paprika met quinoa. Dit gerechtje…