Events

Dit zijn de kersttrends van 2017!

Afgelopen weekend vond de 3e editie van het Allerhande Kerstfestival plaats in Utrecht. Hét kerst walhalla om inspiratie op te doen voor de feestdagen en om natuurlijk heel veel lekkers alvast te komen voorproeven! Tijdens mijn bezoek aan dit Winter Wonderland festival van Albert Heijn heb ik dan ook een aantal kersttrends gespot en die zet ik even mooi voor jullie op een rijtje!  

Allerhande Kerstfestival

Afgelopen weekend kon je dus drie dagen lang genieten van het Allerhande Kerstfestival in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Mijn bezoek begon met een persontbijt in een prachtige zaal van het museum, en uiteraard bestond het buffet uit de complete collectie kerstontbijt producten van Albert Heijn. Jullie weten dat Dylan en ik enorme brunch liefhebbers zijn, dus ik was hier helemaal in mijn nopjes!

Na het ontbijt kregen wij met zijn allen een workshop kerstdesserts maken. Dus hoppa de keuken in, om de meringue kerstkrans te maken, die momenteel op de voorpagina van de nieuwste Allerhande prijkt! Dit weekend komen dit recept, en mijn variatie hierop, online! (Klik hier voor het recept voor de Kerstkrans met meringue, chocolade en kersen)Daarna werd het hoog tijd om mezelf onder te dompelen op het Kerstfestival. Dat betekende dat ik dus (weer) voor 12.00 ‘s middags aan de wijn zat (ach, ik was toch met de fiets). Dat ik heel veel (nieuwe) hapjes geproefd heb om op mijn kerstmenu te zetten (ik leek wel een hamster). En er werd luidkeels kerstliedjes meegezongen (ik heb nu nog last van mijn keel namelijk).

Dé Foodie Kersttrends van 2017

Maar ondertussen zijn dit wel dé 5 kersttrends van dit moment:

1. Kerstcocktails

Wat te drinken voor, tijdens en na het kerstdiner lijkt toch wel de hamvraag te worden dit jaar. Misschien nog wel belangrijker als: wat eten we voor kerst? Daar zal die norse oom, die elk jaar stiekem teveel drinkt, ook heel blij mee zijn. Gelukkig is gin mijn grote favoriet: het is nog steeds niet weg te denken en is in sommige gevallen ook goed te pairen met een gerecht. Maar ook speciaalbieren bij het dessert of kaasplankje, lijken nu meer normaal als ooit tevoren. En laten we vooral de huisgemaakte cocktails en limonades niet vergeten. Dit jaar wordt de Cranberry Mule getipt als dé kerstcocktail van 2017! Een verfrissende cocktail van gemberbier, vodka en cranberrysap. Tip voor het serveren: wrijf de rand van je martiniglas in met een partje citroen en dip de rand vervolgens op een schoteltje met suiker. Zo krijgt je Cranberry Mule een feestelijke uitstraling!

2. Meer groenten in de hoofdrol

Anno 2017 zet de bewuste consument steeds vaker groente op het menu en dus niet meer alleen als bijgerecht of garnering. We draaien gerust een avondje de rollen om: serveer bijvoorbeeld vlees of vis als voorgerecht en serveer een vegetarisch gerecht als hoofd. Ja, het mag echt hoor! Steel de show met een gevulde bolcourgette of maak Biet Wellington als hoofdgerecht. Dat is de bekende kerstklassieker in bladerdeegkorst, maar dan met rode biet in plaats van ossenhaas. En maak toffe ovenschotels met kleurrijk geroosterde groente uit de oven. Je groente mag er echt uit springen dit jaar! De winter is tevens ook meteen dé tijd van het jaar om heerlijke vergeten groenten op het menu te zetten, zoals pastinaak, aardpeer en koolrabi. Ten minste, als je niet bent vergeten hoe die er uit zien in de winkel.

3. Investeren in het beste vlees of gevogelte

En als je voor vlees, vis of gevogelte gaat, kies dan het beste vlees van slagerskwaliteit. Wij kopen thuis vlees of gevogelte, dat een uitzonderlijk goed leven heeft gehad, want dat proeft zoveel beter! En daarnaast stop je natuurlijk ook veel liefde in de bereiding ervan. Die prachtige kalkoen smeer je bijvoorbeeld in met een dun laagje truffelmayonaise, want daar gaat ie zo mooi van shinen! En vergeet even de standaard karbonaadjes en ga voor een lekker stuk buikspek of porchetta. Klinkt niet alleen heel mooi op je kerstmenu, maar is ook erg lekker en bijzonder om als gast geserveerd te krijgen. En van de rund willen we alleen de beste stukken vlees, de prime cuts zogezegd, al dan niet op de winter barbecue, zoals mijn man het graag heeft! Via de Albert Heijn Bestelservice kun je nu alvast jouw bestelling voor een bijzonder stuk vlees of gevogelte doorgeven. Deze laat je dan gewoon voor de feestdagen thuis bezorgen of haal je af in de winkel.

4. Maak het jezelf vooral makkelijk(er)

Tijdens de feestdagen breng je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk tijd door met je gasten. Dus maak het jezelf vooral makkelijk(er). De soep of salades kun je tegenwoordig in complete verspakketten bij de Albert Heijn vinden. Ik ben ook altijd voorstander van alvast sausjes vooraf maken, maar ook vlees en groenten marineren en voor te bereiden. Dat scheelt gewoon veel werk op de avond zelf. Check bijvoorbeeld ook de complete kerstmenu’s in de Kerst Allerhande voor handige combinaties en variaties. Daarnaast kun je natuurlijk ook een Allerhande Kerstbox bestellen! Een compleet 4-gangen kerstmenu, waarvan de recepten en de boodschappen dan tezamen bij je thuis worden bezorgd. Dan sta je met een minimale bereiding zo weer tussen je gasten in de woonkamer.

5. Doe het lekker zelf – Shared Dining

Zoveel mensen, zoveel wensen, dus laat iedereen vooral lekker zelf bepalen. Of je nu liever uienchutney bij je kerst kalkoen wilt hebben, of gewoonweg jus… De kinderen willen graag spekjes bij hun zuurkool, maar papa wil er liever een schep pittige sambal doorheen. Dan is er ook nog iemand die liever de saus náást zijn groenten wil hebben, in plaats van erop..  Zucht… dat kan makkelijker! Zet grote serveerschalen op tafel met vlees, groente, aardappels etc. En dan een hoop kleine kommetjes met diverse toppings, sauzen etc. om naar hartenlust helemaal zelf samen te stellen. En wat dacht je van een grande dessert dat direct aan tafel wordt bereid? Gebruik een doorzichtig tafelkleed of folie, zet losse onderdelen voor het maken van een dessert op tafel: zoals plakjes cake/brownies, chocolademousse of opgeklopte slagroom, vers fruit etc. en laat iedereen zijn/haar eigen dessert samenstellen. Dit is niet alleen heel leuk voor de kinderen, want ultieme top-chefs hebben we dit soort desserts bij Chef’s Table zien maken, en dan heet het kunst.

Wist je dat…

… als je écht iets vergeten bent in huis te halen voor kerst: je op zondag 24 december nog in gewoon bijna alle Albert Heijn vestigingen terecht kunt voor je boodschappen.

…  Albert Heijn ook een WhatsAppservice heeft? Bij prangende vragen over de Allerhande recepten of kerstgerechten, missende ingrediënten etc, kun je van 23 t/m 26 December 2017  Whatsappen naar: +31 (0)6 48 48 40 40 (tussen 12.00 – 19.00 uur).

Ik ben benieuwd welke tips en trends jullie gaan toepassen op het kerstdiner dit jaar? Maak er in ieder geval een hele (H)Appie Christmas van! Geniet van lekker eten en bovenal van het gezelschap!

Groetjes, Betty

Dit artikel betreft een samenwerking met Albert Heijn. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago