Het zal jullie niet ontgaan zijn, maar afgelopen weekend was het natuurlijk Koningsdag! Dit jaar heb ik voor de verandering dit Oranje feest in een nieuwe stad gevierd, maar dat had ook te maken met een aantal afspraken voor mijn blog. Dit weekend gingen 2 foodies op stap, en heb ik voor de verandering een plog gemaakt. Dat is een combinatie van een photo en een blog, oftewel:  we gaan gezellig plaatjes kijken!  Kijken jullie mee naar mijn plog van een Koningsdag weekend in Leeuwarden?

Koningsdagweekend in Leeuwarden:

Na een autorit van ruim anderhalf uur, komen we aan in het luxe 4 sterren Grand  Hotel Post Plaza in Leeuwarden. Gelegen in een prachtige  en rustig straatje, begint deze zaterdag al goed. Helaas ben ik een beetje uitgekookt door de warme autorit… maar als ik dan zo’n kaartje vind in de hotelkamer, naast wat potjes huisgemaakte muntsnoepjes, dan is mijn dag toch wel weer gemaakt.

Het hotel straalt een enorme rust uit, en de bedden hebben zulke heerlijke matrassen, dat je werkelijk waar nooit meer op wilt staan. Deze kamer was speciaal gereserveerd voor ons 2 foodies, want blogvriendinnetje Lianne van Focus on Foodies was dit weekend mee op pad. En bij deze kamer zat een ruime badkamer van grijs leisteen en een inloopdouche met regendouche  (Daar ben ik fan van!)

Na onze kamer inspectie, stallen wij onze spullen uit, en wordt het tijd om Leeuwarden te gaan ontdekken. Even een #selfie op het bankje voor het hotel, en de pret kan beginnen.

Slechts een straatje verder van het hotel begint het winkel gebied: Leeuwarden, of Ljouwert zoals ze daar zeggen. De stad is heel pittoresque, met tal van grachten en schots en scheve grachten panden  (vind ik leuk) . En terrassen… heel veel terrassen…

Heel even dacht ik zelfs dat ik Utrecht nog niet uit was..  Die fietsen hangen er hier aan de gracht namelijk net zo bij.

Ik zet mijn oranje hoed op en strijk neer op een van de terrasjes. Het is vandaag prachtige weer, geheel tegen alle voorspellingen in.. dus die hoed komt nog goed van pas ook.

Samen met Lianne ga ik lekker lunchen bij de Bagels & Beans aan de Kelders. En heb ik hier de Oathie Bagel genomen. Deze bestaat uit havermout en noten, en is een prima combinatie met hummus, rucola en zongedroogde tomaatjes. Zo! Dat geeft even nieuwe energie voor we de vrijmarkt over struinen.

Naast de gebruikelijke rotzooi van zolder en veel te dure ‘vintage’ borden,  besluit ik om toch maar geen cent uit te geven op de markt. Weet je nog toen je vroeger voor 50 cent een nieuw stuk speelgoed kon kopen..? dat is er vandaag de dag echt niet meer bij. Niet alleen in Leeuwarden hoor, in Utrecht of Amsterdam net zo..  Leuk om hier trouwens ook mensen in bootjes door de grachten te zien varen. Volgens Lianne is Leeuwarden ook net Amsterdam in het klein.

Als wij onze voeten al helemaal stukgelopen hebben, is het inmiddels al half zeven op deze eerste Koningsdag. Tijd om te eten dus! Wij nemen plaats bij het Turkse Restaurant Bosporus. Op het eerste gezicht denk je dat het restaurant een beetje kitsch is ingericht, maar na een paar minuten voelen we ons aardig op het gemak en genieten wel een beetje van de ‘Turkse inrichting’. We zijn namelijk even weg van de menigte en de oranje gekte.

Vooraf hoort uiteraard een Turkse Linzensoep (heel lekker), en bij het hoofdgerecht krijgt Lianne krijgt een aangepaste visschotel met zalm, gamba’s, mosselen en inktvisringen zonder paneerjasje (ivm tarwe/glutenvrij). En ik ga uiteraard voor heerlijk gegrild vlees op Turkse wijze: de Ufra Kebab van kalfs- en lamsgehakt aan de spies. Uiteraard komt hier nog een rijstpudding met rozenwater (als toetje) bij, en onze Turkse ervaring in een Oer-Hollandsche stad is helemaal compleet. Met onze volle buikjes waggelen wij naar het hotel, en maken ons op voor een heerlijk nachtje slapen op een zacht bedje.


Zondag morgen werd ik redelijk uitgeslapen wakker. En dat is best uniek, want meestal slaap ik de eerste nacht in een vreemd bed voor geen meter. Ik neem een stortbui in de regendouche en ga lekker beneden ontbijten. Tip:  geef voedsel allergieën en voorkeuren bij boeking meteen door: Glutenvrij, soya melk etc. Helaas voor Lianne lag dit niet standaard op voorraad, maar gelukkig kon zij wel haar geluk op met een klein assortiment aan superfoods. Dat voorbeeld mogen meer hotels wel volgen. Ik ga echter voor een champagne ontbijt (dat mag na 9 uur sóchtends) met een croissant met brie. En als je dan toch in Friesland bent, dan moet daar uiteraard ook een wentelteefje van Fries Suikerbrood bij. Gewoon even vragen, en de chef maakt deze vers voor je klaar.

Helaas regent het deze zondagochtend, dus erg veel zin om naar buiten te gaan is er toch niet bij. Dus besluiten we om gewoon te gaan uitbuiken op de kamer. Muziekje, spelletje, boekje, email en natuurlijk gewoon kletsen. Dit was echt een heerlijk zondags gevoel. Maar voor ik het weet gaat mijn wekker, en moeten wij ons al weer gaan klaar maken voor de echte reden dat wij naar Friesland zijn afgereisd.

In de lobby/bar van het hotel worden wij namelijk opgewacht door Chef-Kok Robert Buurma van het inpandige Brasserie Lourens. Robert kwam namelijk met het idee om een #twitterdiner   te organiseren voor een aantal foodbloggers, journalisten en lokale helden. Mensen met een passie voor eten, die langs komen en komen proeven van lokale streekproducten en mooie gerechten van zijn hand. Het was dan ook de bedoeling om Leeuwarden meer ‘reuring’ te geven, en om Leeuwarden wat meer op de kaart te zetten.

In het restaurant was een prachtige tafel voor ons selecte gezelschap gedekt, waarna wij nog urenlang zouden gaan proeven, kijken, ondervinden, smullen en kletsen met zijn allen. Zodra een gang aan tafel kwam, was iedereen meteen druk in de weer met foto’s maken en hierover te twitteren. En uiteraard werd alles daarna opgesmikkeld. Lees hier de review van Brasserie Lourens en het 7-gangen diner.

Onder de aanwezige gasten waren o.a.  de eigenaren van Restaurant By Us, Jaap van restaurantsite Iens.nl, Jan van House of Taste delicatessen, Johan van de  Keukenliefde, en kaasmaker Jaap van de Wartenster Boerderij. Helemaal bijzonder was de aanwezigheid van Foodreporter, die ook opnames maakten en interviews afnamen onder de gasten. Lianne vond het wel grappig om mij voor te dragen voor een interview, dus stond ik daar met knikkende knieen voor de camera. Gelukkig hebben ze er tijdens de montage nog een heel leuk filmpje van weten de maken:

Dit was mijn Koningsdag weekend in Ljouwert! En dit weekend heeft de stad voor mij persoonlijk op de kaart gezet, dus reden genoeg om gauw weer eens naar het Noorden af te reizen.  Hoe was jullie Koningsnacht/Koningsdag? En in welke stad hebben jullie dit oranje spektakel gevierd?

Groetjes,
Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een heerlijk weekend zeg! Kan me voorstellen dat het dolle pret was samen met Lianne :)
    Met natuurlijk heerlijke eten!

  • Leuk! Ik studeer in Leeuwarden, vaak worden er op blogs alleen plaatsen vanaf onder de rivieren gereviewd, dus dit vind ik erg leuk!

    • Hi Elisa,

      Het was voor mij de eerste keer in Leeuwarden, maar ik vond het een erg leuke stad! Succes met je studie!
      Groetjes,
      Betty

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago