Afgelopen maand was ik op persreis naar Leeuwarden. De stad is namelijk uitgeroepen tot Smaakstad van 2015. En terecht, want de foodies onder jullie kunnen hier hun hart komen ophalen hoor!

Ik neem jullie mee langs een aantal foodie hotspots en geef tips over things to do in Leeuwarden, oftewel Ljouwert voor de locals!

We are Grutsk

Zoals de meeste (buitenlandse) toeristen eerst even langs een VVV/toeristen bureau gaan, kom je in Leeuwarden even buurten bij ‘ We Are Grutsk‘ . Het is namelijk Fries voor ‘ Wij zijn Trots!’  en dat blijkt ook wel uit de stadswandelingen en rondleidingen die zij samengesteld hebben. Je vind de kiosk van We Are Grutsk (Willemskade 60b) heel toepasselijk op loopafstand van het station en het is meteen het ideale ingangspunt naar de binnenstad van Leeuwarden.

Zo wagen wij ons aan een Friese Food Tour en gaan we compleet bepakt met rugzak, flesje water, plattegrond en stempelkaart de binnenstad verkennen. Ondertussen nuttigen we op diverse plekken een hapje (en een drankje).  Zo ging ik bijvoorbeeld voor het eerst haring happen en een broodje paling eten. En dat is al heel wat voor deze niet-zo-grote-visliefhebber! Check de website van Weargrutsk.frl  voor meer informatie over de foodie tours.

Koffie bij Vinnie & Jo

Ontwaken of bijkomen doen we het liefst met een goed kopje koffie en dan is Vinnie & Jo (Grote Hoogstraat 42) een echte aanrader. Met een prachtige huiskamer-stijl inrichting, kun je hier terecht voor een degelijke koffie, kokosmelk-cappuccino’s, verse juices en heerlijke paninni’s.

En het interieur is gewoon zaligmakend stoer en mooi. Neem plaats op een van de bankjes, of ga met een groepje vriendinnen aan de grote familie eettafel zitten. Uiteraard kun je hier ook genoeg lekkers to-go meenemen.

Koffie bij Cafe de Bak

Nog een originele plek voor een kopje koffie is Cafe de Bak (Blokhuisplein 40) in, je raad het al, de gevangenis! Met een heerlijk groot terras op de voormalige ‘ luchtingsplaats’  van de Blokhuispoort gevangenis.

Het is een gezellig cafe geworden waar regelmatig evenementen en soms TV opnames worden gehouden. Toen wij hier zaten werd er Op&Ut gefilmd voor Omroep Fryslan en kwam Piet Paulusma zelfs even aanwaaien voor een kopje koffie.

Blokhuispoort Museum / Penoza Prison

En als je je dan toch bij de Blokhuispoort gevangenis bevind, boek dan meteen even een rondleiding. De gevangenis is vandaag de dag namelijk een museum en zo gingen wij met een ex-bewaker mee op stap, om meer te weten te komen over het leven binnen de gevangenis muren.

En sommige van ons sprongen een gat in de lucht toen duidelijk werd dat we ook meteen op de set van de hitserie Penoza liepen. Erg grappig bijkomstig feitje dat deze serie hier is opgenomen! Daarnaast doet een deel van de Blokhuispoort tegenwoordig ook dienst als hip cultureel bedrijvencentrum en vind je hier een aantal kleine ondernemingen terug in de voormalige cellen.

Praam varen door de grachten

Nu ben ik al een aantal keren in Leeuwarden geweest, maar de afgelopen keer zijn we wezen varen door de grachten. En zo vanaf het water zie je Leeuwarden ineens in een heel ander daglicht! Boek dus een boottour en ga varen door de grachten op een echte Friese Praam.

Voor ons uitgebreide gezelschap verzorgde Karina’s Kookpunt tevens een biologische lunch, terwijl de schippers ons rondvaren en vol trots vertellen over hun Ljouwert. Ga meer informatie over de grachtentours naar de website van Stichting Praamvaren Leeuwarden.

Friese Streekwinkel Priuw

Uiteraard wordt er ook nog een beetje geshopt in Leeuwarden. Deze gezellige dame van De Friese Streekwinkel Priuw (Nieuwe Oosterstraat 6) verwelkomt iedereen met een grote glimlach en vooral veel gezelligheid!

Dit winkeltje is de ideale plek om je typisch Friese lekkernijen te kopen: Denk aan Friese worst met kruidnagel, Friese bieren, maar ook Fries Suikerbrood om overheerlijke wentelteefjes mee te maken!

House of Taste – Delicatessen

En zoek je simpelweg goede Internationale delicatessen in hartje Ljouwert, dan ben je bij Jan-Tjip Douwstra aan het juiste adres. Deze bourgondier heeft een voorliefde voor lekker eten en runt namelijk een prachtige zaak:  House of Taste (Kleine Kerkstraat 36).

Hier koop je onder andere : biologische limonades (voor in de Gin-tonic bijvoorbeeld), olijfolie, azijnen,  sauzen, pasta’s,  truffelchips en ‘vergeten kaas’ (+7 jaar oud). Geloof me, je gaat hier niet weg met lege handen.

Beerenburg proeverij

En als het zo langzamerhand tijd wordt voor een kruidenbittertje aan het einde van de middag, dan ga je naar het Boomsma Beerenburger Museum (Edisonstraat 4-6). De Beerenburger is toch wel het meest bekende drankje in deze contreien, en het aardwerken flesje is een herkenningpunt voor een ieder.

Achterin de zaak heb je dan ook een geweldige proefkamer en na afloop raad ik je aan via de achteruitgang weer te vertrekken.

De Grutterswinkel

Je komt dan namelijk uit in een zeer schattige ouderwetse snoepwinkel:  Museum de Grutterwinkel (Nieuwesteeg 5). Dit museum staat in een een voormalige grutterswinkel en alle kamers zijn opengesteld. Hier kun je tevens neerploffen voor een kop koffie en Friese Oranjekoek. Of neem bijvoorbeeld een kijkje in de wijnkelder.

Voor je weggaat schep je nog even wat oud-hollandsche snoepjes bij elkaar, om lekker te kunnen smikkelen onderweg.

Âsum Stadstuin

Dan heb ik ook nog een tip, met name, voor de inwoners van Leeuwarden zelf. Net buiten de ring van Leeuwarden vind je namelijk Âsum Stadstuin (in Techum). Tenmidden van een nieuwbouw wijk groet stadsboer Gosse Haarsma ons tussen zijn gewassen. Iedereen is hier welkom en voor een paar euro ‘huur’ je een winkelmandje van hem en ga je vervolgens ‘de boer op’ . Snijd zelf je bloemkool van de steel, pluk je verse kruiden en kies alvast een mooie pompoen uit voor Halloween. Je kunt er zelfs een vers veldboeket plukken, om thuis in de vaas te zetten. Verser van het land ga je het niet krijgen.

Ik vind het zo jammer dat ik niet zo’n stadstuin bij mij om de hoek heb zitten. En het is tevens een mooie plek om kinderen wat bij te brengen over moestuinen en hoe planten groeien. Ga voor meer informatie naar de website van Asumstadstuin.nl

Botanische tuin De Kruidhof + Tuincafe

Op slechts 30 minuten rijden van Leeuwarden vind je de grootste Botanische kruidentuin van West Europa: De Kruidhof in Buitenpost. Absoluut de moeite waard om de 17 thema tuinen te bekijken en meer te leren over de verschillende bloemen, planten en kruiden die deze tuin rijk is.

Na afloop kun je heerlijk even bijkomen op het terras of in de lunchroom van het Tuincafe! Ik kreeg de bijzondere eer om hier meer als alleen koffie, taart of de lunchkaart te mogen proeven. Uiteraard met verse producten uit de streek en kruiden uit eigen tuin. Maar lees hiervoor de uitgebreide review van het Tuincafe terug.

Restaurant Eindeloos

En dan tot slot sluiten we de dag af met een diner in een heerlijk restaurant: bij Restaurant Eindeloos (Korfmakersstraat 17) laat je je namelijk verwennen door een proeverij van biologische streekproducten.

Met een flinke portie Friese gastvrijheid at ik hier mijn buikje rond en lees hier de uitgebreide review van Restaurant Eindeloos terug.

En met dit gezegd is er toch echt een einde gekomen aan mijn favoriete things to do in Leeuwarden. Zijn jullie wel eens in Leeuwarden geweest? En heb je  nog meer leuke Leeuwarden tips ?Deel ze dan zeker met ons in de comments hieronder! 

 Deze citytrip werd mij aangeboden door Cherrypicker en Marketing Leeuwarden, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een toffe plekjes heeft Leeuwarden! Laatste keer dat ik er kwam was ik een klein kind, dus geen tips ;-)

  • Ga de volgende keer eens mee op een stadswandeling van 'A Guide to Leeuwarden'. Elke vrijdag en zaterdag op basis van vrijwillige donaties. Daarnaast staat er ook een hele handige plattegrond op de site.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago