Basilicum Pesto! Wie kent het niet? Een verslavend groen goedje uit Italië, gemaakt van verse basilicum en Parmezaanse kaas of Pecorino. Je dipt er je brood in, schept het door de pasta, gebruik als marinade of dressing, of meng het door de soep.

Zelf basilicum pesto maken

De groene basilicum pesto is niet meer weg te denken uit onze hedendaagse keuken. En hoewel je pesto gewoon kant-en-klaar bij de supermarkt kunt kopen, is een eigen gemaakt variant toch het allerlekkerst. En zelf basilicum pesto maken heeft slechts 4 hoofdbestanddelen die je misschien altijd al standaard in huis hebt liggen: een handje verse basilicum blaadjes, stuk Parmezaanse kaas, pijnboompitten en een goede olijfolie.

Pizza met basilicum pesto

Je moet het de Italianen nageven hoor: zij kunnen letterlijk van niets iets heel bijzonders maken. De meest simpele pasta’s en pizza’s, met zo min mogelijk ingrediënten zijn vaak het allerlekkerst. Getuige dit recept voor pasta met pesto. En zelfs een pizza besmeerd met basilicum pesto als saus ipv de klassieke tomatensaus is een heerlijke combinatie!  Een simpele kruiden pesto kun je eigenlijk overal wel op smeren. Geloof me, hierna wil géén kant-en-klare potjes basilicum pesto meer!

Detox Tip voor Pesto

Mocht je trouwens aan het detoxen zijn, of een koemelk allergie hebben, gebruik dan Pecorino in plaats van Parmezaanse kaas. Pecorino wordt namelijk gemaakt van schapenmelk en is vaak  detox proof. Enne voor de liefhebber: Check ook dit recept voor pesto met munt, heel verfrissend en lekker!


Print

recept: Basilicum Pesto recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Basilicum Pesto! Wie kent het niet? Een verslavend groen goedje uit Italië, gemaakt van verse basilicum en Parmezaanse kaas of Pecorino. Je dipt er je brood in, schept het door de pasta, gebruik als marinade of dressing, of meng het door de soep.

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 5 minutes
  • Total Time: 5 minutes
  • Yield: 1 potje
  • Category: Dips, dressing en sauzen
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

  • 3 eetlepels pijnboompitten,
  • 30 grote basilicum blaadjes,
  • 2 fijngehakte knoflook tenen,
  • 60 gram geraspte Parmezaanse kaas (=koemelk) of Pecorino (= schapenmelk) ,
  • Olijfolie,
  • peper en zout,
  • eventueel 1 gesteriliseerde jampot.

Instructions

  1. Verhit de pijnboompitten in een koekenpan tot ze kleuren, en laat een beetje afkoelen. Stop de basilicum, knoflook en pijnboompitten in een hakmolen of foodprocessor en laat 30 seconden draaien.
  2. Voeg hierna de kaas en een scheut olijfolie toe en laat het geheel 1 minuut draaien. Breng nu op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog meer olijfolie toe om de pesto dunner te maken. De dikte van een pesto is een persoonlijke voorkeur: je kunt uiteraard variëren door een wat dikkere pesto te gebruiken voor het dippen van brood. De ‘dunne’ variant is goed voor marinades of als saladedressing.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Superfoodtip:  Vervang de pijnboompitten door dezelfde hoeveelheid biologisch gepeld hennepzaad. Dat zit boordenvol  omega-3 vetzuren, vitamine B3 en ijzer.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Panna Cotta met perzik en amandel

De zomer is HET seizoen van het steenfruit dus moet je lekker veel gaan genieten…

4 dagen ago

Kippenlevertjes met pasta

Heb je wel eens 'orgaanvlees' gegeten? Dat is vlees dat afkomstig is van de ingewanden…

5 dagen ago

Tropical granola met mango en kokos

De zomer is in aantocht dus ook de ontbijtjes moeten er een beetje tropisch uit…

1 week ago

Hummus Bowl met zoete aardappel

Vier de zomer met deze hummus bowl met zoete aardappel! Top af met jouw favoriete…

1 week ago

Champagne drinken in de Champagne streek in Frankrijk

Frankrijk is natuurlijk het land voor wijnliefhebbers. Maar ze maken er ook een andere spraakmakende…

2 weken ago

Steak tartare

Steak tartaart of Steak tartare is een voorgerecht met rauw vlees en rauw ei. Je…

2 weken ago