Avocado’s zijn populair om hun lekker romige structuur. Maar dat is zeker niet de enige reden om van deze vruchten te houden. Een avocado is vet gezond en lekker namelijk.Avocado’s hebben je namelijk belangrijke gezondheidsvoordelen te bieden. In dit artikel hebben we er 5 voor je op een rij gezet. Uiteraard ook weer met een lekkere reeks aan gezonde recepten met avocado.
Zoals duidelijk aan de structuur te zien is, bestaan avocado’s voor een groot deel uit vet. Zo’n 88% van de totale hoeveelheid calorieën uit deze vruchten bestaat uit vet. Hiermee zijn avocado’s een van de vetste plantaardige voedingsmiddelen.
Het vet bestaat grotendeels uit oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vetzuur dat grote gezondheidsvoordelen heeft. Oliezuur helpt onder andere bij het gezond houden van je hart en bloedvaten en bij het verminderen van ontstekingen.
Het verminderen van ontstekingen is belangrijker dan je wellicht denkt. Veel mensen hebben namelijk last van kleine laaggradige ontstekingen in hun lichaam die niet opgemerkt worden. Ondanks dat je niet direct iets merkt van deze ontstekingen, kunnen ze er wel voor zorgen dat je jezelf minder fit voelt en vergroten ze het risico op diverse ziektes.
Qua fruit staan vooral bananen erom bekend veel kalium te bevatten, maar avocado’s bevatten eigenlijk nog meer van dit belangrijke mineraal. Je lichaam heeft kalium nodig om zenuwprikkels goed te kunnen geleiden en voor een gezonde energiehuishouding in je spieren.
Daarnaast helpt kalium je om je bloeddruk gezond te houden, waardoor de kans op ziektes aan je hart en vaatstelsel afneemt.
Deze vette vruchten zijn een goede bron van vitamine K. Deze vitamine krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. Dat vitamine K belangrijk is voor een gezonde bloedstolling is wel redelijk bekend, maar veel mensen weten niet dat we deze vitamine ook nodig hebben voor gezonde en sterke botten.
Voor gezonde botten hebben we calcium nodig. Je lichaam heeft echter ook andere voedingsstoffen nodig om deze calcium goed te kunnen verwerken. Vitamine K draagt bij aan sterke botten doordat het je calciumopname verbetert en de calciumuitscheiding via je urine vermindert.
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook avocado’s goede bronnen van vezels. 100 gram avocado bevat ongeveer 7 gram aan vezels. 25% hiervan zijn oplosbare vezels, de rest is onoplosbaar.
De oplosbare vezels dragen bij aan een gezonde spijsvertering en het onder controle houden van je bloedsuikerspiegel. De onoplosbare vezels helpen op hun beurt bij het gezond houden van je darmen en stoelgang. Daarnaast helpen beide typen vezels bij het verkleinen van het risico op diabetes type 2.
Doordat avocado’s zoveel vet bevatten, wordt soms gedacht dat ze niet goed in een afslankdieet passen. Dit is geheel onterecht. Lang niet alle vetten maken je namelijk dik, zeker de gezonde vetten uit avocado’s niet.
De vetten dragen juist bij aan een verzadigd gevoel. Doordat je jezelf beter verzadigd voelt, wordt het makkelijker om minder te eten en zo vet te verbranden. Ook de vezels die avocado’s bevatten dragen hieraan bij.
Dit effect op je eetlust werd onder andere aangetoond tijdens een studie die in 2013 gepubliceerd werd in Nutrition Journal. Tijdens dit onderzoek bleken de proefpersonen die avocado te eten kregen zich 23% beter verzadigd te voelen en hadden ze 28% minder behoefte om te eten in de eerstvolgende vijf uur, in vergelijking met de proefpersonen die een maaltijd zonder avocado kregen.
Aangezien avocado’s calorierijke vruchten zijn, blijft het wel belangrijk om de porties die je eet in de gaten te houden.
Deze romige vette vruchten hebben je dus tal van belangrijke gezondheidsvoordelen te bieden. Ze voorzien je lichaam van vezels, gezonde vetten, kalium en antioxidanten. Mede dankzij deze voedingsstoffen helpen ze bij het verkleinen van de kans op hart- en vaatziektes, het gezond houden van je darmflora en bij het verbranden van overtollig lichaamsvet. Geniet daarom regelmatig van wat avocado, want een avocado is vet gezond!
En om je hier lekker van te laten genieten, check deze gezonde recepten met avocado: Ontbijt bijvoorbeeld eens met een smoothiebowl met kiwi en avocado, of serveer een warme avocado met ei uit de oven. Tijdens de lunch maak je deze sandwich met avocado en zalm, en geniet savonds van een vegetarische pasta met avocadopesto. Begin je weekend met een heerlijke trio van dips met avocado en stukjes pitabrood of maak op vrijdag-visdag deze gevulde avocado’s met garnalen. En als toetje serveer je een gezonde chocolademousse.
Groeten, Charlotte
Bronnen: Aburto NJ, Hanson S, Gutierrez H, Hooper L, Elliott P, Cappuccio FP, BMJ, 2013. Michelle Wien, Ella Haddad, Keiji Oda, Joan Sabaté, Nutrition Journal, 2013.
Foto’s: Avocado’s op een rijtje, Goede vetten foods.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…