We beginnen deze dag met een heerlijk ontbijt gerecht en persoonlijke favoriet van Dylan, namelijk: American Pancakes! Er zijn natuurlijk honderden varianten op American Pancakes te bedenken, van supergezond, tot een overdosis ongegeneerd genieten.

American Pancakes op de bakplaat maken

Maar sinds wij thuis een table-chef bakplaat met anti-aanbaklaag in huis hebben, komen deze American Pancakes minstens 1 keer per maand voorbij op het menu. Het mooie aan zo’n grote rechthoekige bakplaat is, dat je veel meer American Pancakes tegelijkertijd kunt bakken, dan met een koekenpan.  Ze zijn kleiner en dikker als onze traditionele Hollandse pannenkoeken, maar American pancakes zijn niet perse dik en fluffy hoor!

American Pancakes in een 50’s Diner

In Amerika is het de normaalste zaak van de wereld om te ontbijten met American Pancakes. Tijdens onze rondreis door de States, ontbeten wij ook vaak met American Pancakes in een 50’s diner. Denk ‘boots’ met rode lederen banken, een koffiedame die met haar kan koffie door de hele zaak loopt en bijschenkt en je stelt zelf een ontbijt samen van pancakes met bijvoorbeeld eieren en worst of bacon erbij. Een “lumberjacks breakfast” wordt dit ook wel genoemd. Je american pancakes worden in deze diners lekker met maple syrup geserveerd. Dylan stapelt zelfs hele torens van American Pancakes en overgiet deze dan met de Maple syrup.

American Pancakes met jam

Ik ben niet zo van dat hele zoete, dus ik serveer mijn American Pancakes met huisgemaakte bramen jam of blauwe bessen jam. En mocht je nou liever glutenvrije american pancakes op het menu willen zetten? Maak dan eens deze boekweit pannenkoeken of Chocolate Chips Pancakes voor het ontbijt. Genieten wordt het zowieso wel!


Print

Recept: American Pancakes maken

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Heerlijk wakker worden met echte American Pancakes, zoals deze. Gemaakt met bloem en karnemelk. 

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 20 minutes
  • Cook Time: 10 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 16 pancakes 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Amerikaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 40 gram roomboter
  • 275 gram zelfrijzend bakmeel *
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel bicarbonaat of baking soda
  • 4 eetlepels (vanille)suiker
  • 3 medium eieren (M)
  • 350 ml karnemelk **
  • extra boter of olie om in te bakken

* TIP: vervang het zelfrijzend bakmeel door 250 gram bloem + 2,5 theelepels bakpoeder.

** TIP: maak zelf karnemelk: meng 325 ml gewone melk + sap van halve citroen en laat 5 minuten staan.

Extra: 

  • bakplaat met anti-aanbak laag (of koekenpan)

Instructions

Bereidingswijze: 

  1. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur en laat een beetje afkoelen.
  2. Zeef het bakmeel, zout, enbaking soda boven een kom.Voeg de suiker toe, en roer het geheel goed door..
  3. Kluts in een tweede kom de ei met de karnemelk.
  4. Giet de ‘natte’ mix bij de ‘droge’ ingrediënten en meng goed door, maar roer niet teveel! Giet tot slot  beetje bij beetje de gesmolten boter toe (blijf kloppen tussendoor). Zet het American Pancakes beslag minstens (!) 10 minuten apart, zodat het bakmeel de melk en eieren goed op kan nemen.
  5. Verhit ondertussen de bakplaat en smelt hier een dopje boter op. (Mocht je een koekenpan gebruiken, dan zul je meer boter nodig hebben)
  6. Schep met een sauslepel hoopjes beslag op de plaat en laat minstens 1 minuut bakken. Er zullen zich belletjes gaan vormen, en dat is het teken om de American pancakes om te draaien.
  7. Laat de andere kan ook minstens 1 minuut bakken. Tussentijds kun je de American pancakes warm houden in een voorverwarmde oven van 60 graden.

Eet smakelijk!

Notes

Voor extra  dikke ‘fluffy’ pancakes!

Splits de eieren vooraf en maak het beslag volgens recept met enkel de eierdooiers. De eiwitten klop je in een paar minuten stijf met een keukenmixer. Voeg aan het einde een eetlepel azijn toe en klop nog 10 seconden door. Spatel vervolgens 1/3 van de eiwitten door het american pancakes beslag en daarna de rest. Probeer dit minimaal te roeren om geen luchtigheid te verliezen. Gebruik een 1/3 CUP maatje om de perfecte hoeveelheid beslag af te meten en bak de pancakes volgens recept.

Ook lekker; maak eens deze Japanse Fluffy Pancakes!

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago