In het weekend gaan we lekker meer buiten de deur eten en uitgebreid brunchen. Het liefst gaan we lekker de hele dag door met ontbijten. Dus deel ik even dit lijstje met 20x ontbijten in Utrecht.

Dylan en ik springen geregeld in het weekend op de fiets om even uitgebreid te ontbijten in onze stad. Nu heeft mijn stadsie  natuurlijk zat leuke restaurants maar hier deel ik vast mijn favoriete 20x ontbijten in Utrecht, voor een luie zondagmorgen, in deze stad.

20x Ontbijten in Utrecht

(op alfabetische volgorde)


1._Anna Pancakes

We love pancakes voor het ontbijt! Dus een ‘ All Day Pancake’ restaurant was meer dan welkom in mijn stadsie Utrecht. Bij Anna Pancakes aan de Voor Clarenburg nr.10-12 (zijstraatje Steenweg) kun je dan ook terecht voor het ontbijt, brunch of lunch en heerlijke fluffy pancakes bestellen!

Pancakes met spiegelei
Nutella Pancakes

Begin je dag goed met ‘Morning Shizzle’ voorzien van een gebakken ei, sla en bacon. Voor de stevige trek bestel je cheeseburger pancakes (favoriet van manlief). En voor de zoete trek bijvoorbeeld pancakes met Nutella. Maar uiteraard kun je er ook diverse ontbijtbowls, toast & eggs krijgen.


2. Anne & Max

Aan de Donkere Gaard nr. 4 zelf vind je ook een geweldige ontbijt/brunch/lunch spot. Anne&Max verwelkomen je in hun ‘woonkamer’ en verwennen je met een heerlijke kaart. Zo staat er bijvoorbeeld een French Press op de kaart, maar ook Mimosa’s (voor bij het ontbijt) en kun je hier ook terecht voor een heerlijk stukje taart. Echt waar, ontbijten in Utrecht is zo leuk aan het worden.

Niet voor niets kom je Anne & Max tegen in verschillende steden, want het is er gewoon zo gezellig en knus. En ze zijn dagelijks open vanaf 8 uur (zondag = 9 uur). De koffie is goed en het eten is lekker. Wat wil je nog meer. Bovenstaand uitgebreid ontbijt voor 2 bestaat uit croissants, brood, diverse beleg, maar ook oefs en cocotte, geroosterde tomaat en een potje yoghurt met fruit.  En dat voor slechts €12.50 . Uiteraard zijn er ook kleinere ontbijtjes verkrijgbaar hoor.


3. Cornelis

Een van de mooiste (lange) straten van Utrecht is de Maliebaan. Met schitterende monumentale panden je kunt zo lekker fietsen langs de singel. Helemaal aan het begin vind je in het zijstraatje Maliestraat nr. 16 dan ook een hotel\koffie\lunch bar Cornelis. Kleinschalig, pittoreske en zeer favoriet onder de buurtbewoners in het Maliekwartier.

Maliestraat
ontbijtplankje

Je stapt hier binnen voor een lekkere koffie (to go), tijdens het uitlaten van de hond. Een wandeling met de kids wordt beloond met een stuk carrotcake of croissant met jam. En voor diegenen , zoals ik, die lekker een stuk gefietst hebben over de Maliebaan, kun je lekker even bijkomen met een complete ontbijtplank.


4. Daen’s

Achter het stadhuis van Utrecht vind je een heel gezellig pleintje, waar het met name in de zomer heel goed vertoeven is! En hier vind je ook de gezellige en hippe winkels van Daen’s. Je vind er volop fashion en mode, een hotel, maar ook een eetgelegenheid.

Je kunt namelijk elke dag, van 07.00 – 13.00 uur komen ontbijten bij Daen’s  aan de Minrebroederstraat 13-17. Lekker lang dus! Bij dit ontbijt met croissant, landbrood, hartig en zoet beleg, krijg je ook een jus’ dorange en een kop koffie, voor slechts €12.50. En in de zomer raad ik je aan om hier lekker de hele dag op het terras te blijven zitten.


5. De Keuken van Thijs

Het volgende adres ligt net buiten het stadscentrum (maar wel op wandelafstand) en dat is de Keuken van Thijs aan de Biltstraat 41. In deze lunchroom staat vintage meubilair en ouderwetse dikke belegde boterhammen centraal. Maar speciaal voor de ochtendmens is er een ontbijt menu van 08.30 tot 10.30 uur verkrijgbaar.

Hier vind je naast de bekende croissants met boter en jam ook pancakes, grote bowls met yoghurt, granola en fruit en uitsmijters. En voor de (erg) grote trek bestel je bovenstaand ‘Deluxe ontbijt’ voor slechts € 12.50.  Het is meer dan ik op kon, maar dan kun je ook van alles wat proberen: zoals een grote belegde boterham, toasts met diverse soorten beleg, zoals zalm, ei en kaas, maar ook een pancake & croissant. En dat natuurlijk vergezeld met een kop koffie/thee en een verse jus dorange.


6. De  Ontdekking

In dit prachtige hoekpand aan de Kromme Nieuwegracht, vind je de gezellige lunchroom: De ontdekking. Met hoge plafonds een een flinke raampartij, tuur je hier lekker naar buiten. Nergens anders in Utrecht kreeg ik zo’n grote ontbijt-toren met lekkers voorgeschoteld. Met o.a. brood, croissants, scrambled eggs, hummus, gerookte zalm en vers fruit.

Uiteraard horen hier ook een koffie naar keuze en een glas verse jus d;orange bij. Je vind De Ontdekking aan de Voorstraat 110, tegenover de City Bioscoop. Bovenstaande High Breakfast is enkel te bestellen vanaf 2 personen, voor een prijs van € 12.25 per persoon.


7. Cafe Elize

Gelegen aan de Mariaplaats in Utrecht, kom je lekker ontbijten of lunchen bij Cafe Elize. Neem plaats in het ‘petite’ cafe binnen, of lekker buiten onder de bomen. Met name s’ochtends vroeg vind ik de drie bistro tafeltjes langs de straat echt heerlijk, want dan schijnt hier het zonnetje volop. Enige nadeel zijn de auto’s die zo nu en dan een weg banen langs het plein, maar goed.

De kleine maar fijne kaart bestaat uit o.a. yoghurt ontbijtjes, maar ook Ouffs en cocotte (aanrader) en sandwiches of borrelitems voor later op de dag. helemaal speciaal is hier het ‘kaviaar ontbijt’ met prosecco! De gegrilde bananabread is ook zeker een signature dish voor dit cafe en gaat heel goed samen met je kopje koffie of thee. Dit fijne adres mag dus zeker niet ontbreken op mijn lijstje met favoriete 15x ontbijten in Utrecht en je vindt cafe Elize aan de Mariaplaats nr 44. Ps. je vind hier geen stopcontacten, dus een gezellige werkplek is hier uitgesloten.


8. Frenchie Cafe

Vanaf het Domplein loop je zo de Lange Nieuwstraat in. Deze straat voert je helemaal naar het Ledig Erf, maar onderweg kom je nog een paar leuke restaurants tegen. Bij Frenchie Cafe bijvoorbeeld kun je terecht voor een All Day Brunch concept in hele toffe kleuren en mag daarom ook niet ontbreken in dit lijstje voor 15x ontbijten in Utrecht.

Red Velvet Pancakes
Unicorn Pancakes

Je geniet hier van kleurrijke stapels met American pancakes, over-the-top Freakshakes, maar ook een rode bieten latte, diverse smoothiebowls en ook eieren op verschillende wijzes. Het is een kleine maar fijne zaak, soms een tikkeltje roemoerig, maar een goede manier om je ochtend (of middag te beginnen. Je vindt Frenchie Cafe aan de Lange Nieuwstraat nr. 21.


9. JackRabbit

Nu staat de Neude in Utrecht veelal bekend om het grote stads terras en verschillende bars en kroegen. Heerlijk vertoeven in het zonnetje, maar bij nieuwkomer JackRabbit moet je eigenlijk gewoon binnen gaan eten. De toffe inrichting is namelijk jong, hip en een eclectische mix zoals je in bruisende metropolen tegenkomt. En met een grote cocktailbar kun je hier dus ook lekker laid back komen genieten van je Gin Tonic.

Maar ook speciaal voor je (weekend)brunch bezoek JackRabbit aan de Neude nr.30 d. De Eggs Benedict zijn hier precies zoals ik ze wil hebben. En de pancakes en pasteis de Nata zijn heerlijk voor bij de koffie! En.. je kunt hier op zondag al terecht om 10 uur! Handig voor die mama’s met kinderen die toch vroeg wakker zijn.


10. Jozef Eten & Drinken

Vroeger gingen we dansen op de Mariaplaats nr. 50 (Hordijk zat hier)  Tegenwoordig vind je er Jozef Eten & Drinken. Binnen heb je verschillende zalen met knusse eethoekjes en zitplekken. Een mooie plek om af te spreken met vrienden. Maar mijn man en ik gaan in de zomer liever ontbijten op het terras. Deze zit direct aan een pleintje en het is hier heerlijk vertoeven onder de schaduw van de hoge bomen. Soms met een licht briesje door je haren. Dit is perfect wakker worden op een warme, zomerse zondagmorgen.

Er staan slechts een paar ontbijtgerechten op de kaart, maar wij zijn nu al fan van de eggs benedict: een gepocheerd eitje met ham en hollandaise saus, op een brioche broodje. De liefhebber besteld er nog een tosti, yoghurt met homemade granola of een croissaint bij. Overigens maken ze hier ook een heerlijke (soja) cappuccino. Voor bovenstaand ontbijt  was ik € 11,-  kwijt. Leuk om te weten: de Utregse radbrakers kunnen hier ook komen ontbijten tot 16.00 uur!


11. Karibu Cafe

Dit gezellige Afrikaanse restaurant is inmiddels verhuisd van de voormalige hogeschool aan het Oudenoord naar het Hooghiemstraplein in Utrecht. En zoals de naam Karibu Cafe al doet vermoeden staat het hier bont van de kleuren, groene bladeren, giraffen en gerechten met een Afrikaans tintje.

Bestel je hier homemade kombucha, shakshuka, buttermilk pancakes en zelfs ‘monkey bread’ voor de allerkleinsten. Op de bovenverdieping heb je zelfs schommels om aan te zitten. Maar bovenal een plek omin alle rust wakker te worden tussen het groen in Karibu Cafe.


12. KEEK

Geef je de voorkeur aan biologische en organische producten, dan moet je zeker even langs Kunst en Eerlijke Koffie, oftwel KEEK! En als je het KEEK Ontbijt besteld voor € 13,- , dan krijg je naast de heerlijke koffie ook verse Jus d’orange, homemade granola met yoghurt en een zeer vullende zoete scone met jam.

Elke 6 weken hangt er een nieuwe expositie in KEEK en die kunstwerken kun je natuurlijk ook gewoon kopen voor thuis. Dus ga voor Kunst en eerlijke Koffie naar KEEK aan de gezellige Twijnstraat 23. Even verderop aan de Oude Gracht 362 vind je zelfs de keuken van KEEK, waar je heerlijkheden ook to-go kunt nemen.


13. LOUA’s Juicebar

Voor tropische fruit ontbijtjes ben je bij Loua’s Juicebar aan de Vismarkt nr. 19 aan het juiste adres. Het knusse zaakje staat bomvol vers fruit voor de vele smoothies en smoothiebowls die je hier kunt afhalen of ter plekke kunt opeten. Het liefst aan het mini terrasje voor de deur, maar de kleurrijke werfkelder is zeker ook een aanrader!


14. Lewis Book Cafe

Met de grote verbouwing van Hoog Catharijne zou je bijna de veranderingen aan de straatjes er omheen over het hoofd zien. Achter Clarenburg nr. 39 moet je dan ook zijn voor een kop koffie (to go) of een pot thee. En een High Tea buffet bar!

Lewis Book Cafe zit hier al geruime tijd. Maar nu onlangs de High Tea Bar is toegevoegd aan de zaak, kun je hier voor 1-2 tientjes komen genieten van kleine sandwiches, macarons en nog meer lekkere versnaperingen. Een heerlijke plek om even bij te kletsen, in een leuk, stoer maar klassiek interieur. Bekijk de filmimpressie in onze weekvlog #4.


15. Soep-er

In dit knusse etablissement aan de Vismarkt nr. 16 vind je de enige soep bar van Utrecht! Maar naast de dagelijks verse soepen maken Janine en Tom van Soep-er ook verse broodjes, croissants, taarten en cakes. Vergezeld van een heerlijke koffie (to go) . En dat alles in een mooie klassieke, Franse plattelandssfeer.


16. STACH Food

Ik schreef al eerder over de komst van Stach Food naar Utrecht. En deze eetwinkel is een aanrader voor een ieder die nog niet weet wat te maken voor het avondeten. Van kant-en-klare maaltijden, tot de lekkerste delicatessen vind je bij Stach. En in Utrecht inmiddels maar liefst op 3 verschillende plekken.

Bij  Stach aan de Choorstraat nr.42 (op kruipafstand van onze Domtoren), kun je ook neerploffen voor een hapje en een drankje. In de winkel zoek je je favoriete sapjes, soepjes, broodjes en eventuele zoete versnaperingen uit, bestel er een koffie of thee bij, en neem de trap naar boven. Op de knusse vide kun je plaats nemen aan een van de tafeltjes, en terwijl je je ontbijtje oppeuzelt, geniet je lekker van het uitzicht op de Choorstraat, de Oude Gracht en de Donkere Gaard.


17. The Streetfood Club

Dit is een ‘tropical’ toevoeging aan mijn stadsie. The Streetfood Club is een georganiseerde chaos van palmbladen, luipaardprints, flamingo roze, oldskool hiphop en Internationale streetfood. Een toffe hangout voor cocktails en happen dus.

Maar het is ook een heerlijke brunchspot, met cocktails op de brunchkaart en o.a. heerlijke hartige wafels met crispy chicken en kimchi (mijn favoriet!). Je kunt hier tot 16.00 uur terecht voor je brunch aan het Janskerkhof nr. 9.


18. Teds All Day Brunch

De naam verklapt het al, maar bij Ted’s Place kun je lekker de hele dag terecht voor heerlijke brunch gerechten. In een mooi pittoreske stukje van de stad, vind je TEDS All Day Brunch aan de Lichte Gaard nr.8. In dit veelzijdige brunchparadijs vind je meerdere zitruimtes met knusse tafels en fijn design interieur. Maar in de zomer kun je ook beneden plaats nemen langs de Oude Gracht.

De menukaart bied lekker veel keus: van diverse bereidingen van eieren, tosti’s tot pancakes en French Toast (wentelteefjes). Maar je kunt bij Ted’s all day brunch ook terecht voor kleine yoghurt ontbijtjes, steak sandwiches, frites en salades. Zo’n heerlijke uitgebreide brunch kaart was ik nog niet eerder tegengekomen in mijn stadsie. En Teds mag dus absoluut niet ontbreken bij mijn favoriete plekjes voor ontbijten in Utrecht.


19. Yoghurt Barn

Wij Nederlanders zijn nou eenmaal fan van Yoghurt! Dus kun je s’ochtend niet zonder je portie zuivel bij het ontbijt, ga dan lekker zuivel ontbijten in Utrecht. Breng een bezoek aan de Yoghurt Barn aan de Vinkenburgstraat 15, vlak naast de Neude.

Hier worden verschillende soorten yoghurt geserveerd en kies je zelf alleen nog toppings naar keuze: zoals vers fruit, noten, superfoods, maar ook koekjes en chocolade. Voor de liefhebber is er zelfs een uitgebreide brunch, High Tea of Picknick mand te reserveren. Leuk detail: Bij deze Yoghurt Barn is er zelfs een complete speelhoek voor de kids!


Dit zijn onze favoriete adressen voor (weekend) ontbijten in Utrecht. Hebben jullie zelf ook leuke suggesties, deel ze dan in de comments hieronder!

Groetjes, Betty & Dylan

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Ik mis nog Anne&Max, erg gezellig.

    Bovendien noem ik een croissantje met een stukje ham en wat sap amper een ontbijt. Waar kun je hier nou avocado on toast, eggs benedict met zalm, en French toast krijgen?

    • Hi Mark,

      bedankt voor de tip! Daar ben ik zelf nog niet geweest helaas.
      Maar de genoemde restaurants hebben natuurlijk nog meer keuze op hun kaart hoor.
      Al blijft de buiten-de-deur-ontbijt cultuur inderdaad een beetje achter, ten opzichte van bijvoorbeeld Amerika.
      Ik zou letterlijk in een diner kunnen wonen, al is het alleen al voor het uitgebreide ontbijten.

      Groetjes, Betty

      • Ha Betty,

        Je bent van harte welkom om, bij ons, van een heerlijk ontbijt te komen genieten!

        Hartelijke groet,

        Team Anne&Max

    • Hallo Mark,

      Dank je wel voor het benoemen van Anne&Max!
      Wil je de volgende keer even laten weten dat je er bent aan mij (Paul)? Dan hebben we nog wel iets lekkers voor bij de koffie!

      Hartelijke groet,

      Team Anne&Max Utrecht

      • Roerei, gepocheerd ei, wentelteefjes, wafels, croques en flammkuchen op de zondag brunch @Florent! En bij Kantien ook maar is wel eventjes omfietsen :)

    • Bedankt voor de tip!
      Ik zie dat zij ook ontbijtjes aanbieden, dus die gaan we uiteraard ook een keer uit proberen!

  • Ik was aan het browsen voor een ontbijt- en overlegstek. Leuk om te zien dat ik bijna alles van de top10 op mijn lijstje had! Goede keuze!

  • leuke plekjes allemaal om lekker te brunchen. ga van het weekend ook naar Utrecht en ga er zeker 1 proberen.

  • ik ben al bij 7 restaurants van je lijstje geweest
    en erg blij met je tips want het weas overal heerlijk
    nu de rest nog :-)

    • Hi Claudia,
      want ontzettend leuk om te horen en check het lijstje regelmatig hoor, want dan werk ik hem weer bij met nieuwe hotspots!
      groeten Betty

    • Hi Bert, dank je wel voor de tip!
      Ik heb ze inmiddels ook gespot in de stad en zal ze binnenkort eens gaan bezoeken.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

6 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago