Ga je zelf aan de slag met desem brood maken? Dan kun je natuurlijk niet zonder een desem starter. Deze kun je zelf maken en daar heb ik natuurlijk een recept, maar ook diverse tips en tricks bij. Dus lees onderstaande aandachtig door en ga lekker aan de slag met een leuk huishoudelijk projectje namelijk zelf zuurdesem starter maken.
Om brood te maken heb je bloem, water en zout nodig. Het liefst wil je ook een rijsmiddel in het deeg dat ervoor zorgt dat je brood luchtig en bol wordt (gerezen brood), anders kun je het net zo goed bij >>platbrood<< houden. Je kunt hiervoor verse bakkersgist of gedroogde gist in zakjes bij de supermarkt kopen. Echter gaan er tegenwoordig ook steeds meer mensen voor desem. Hierbij gebruik je een zuurdesem starter, ook wel moederdeeg of desem cultuur genoemd. Dat is een mengsel van meel of bloem met water dat je gedurende langere tijd laat rijzen en dat gaat gisten. Dit kan een paar uur zijn, maar ook dagen, weken of zelfs maanden. Dit desem maken is een heel natuurlijk proces dat op gang komt door de micro organismen in de bloem, het water en zelfs de lucht er omheen. Met een beetje geduld wordt hier vanzelf een desem geboren.
Je kunt in de basis gewone tarwebloem gebruiken, maar misschien gebruik je liever (een deel) roggemeel. Roggemeel bevat namelijk 200 keer zoveel micro-organismen dan tarwebloem en is daardoor zeer geschikt voor het maken van een zuurdesem starter. Hier wordt slechts water aan toegevoegd en na een aantal dagen begint het deeg te bubbelen en rijzen en gaat dus van nature gisten. Het desem zal dan ook een beetje zurig of zelfs naar yoghurt gaan ruiken. Daarna is het de bedoeling dat je hem dagelijks of (twee) wekelijks gaat voeden met gewone tarwebloem (of roggemeel) + water. Na een weekje opstarten is je zuurdesem starter al klaar voor gebruik en ga je er nog een hele lange tijd plezier van hebben.
Je kunt een desemstarter bij diverse online winkels kopen of misschien zelfs bij je bakker. Maar zelf maken is ook heel gemakkelijk. Onderstaand recept voor zelf zuurdesem starter maken is afkomstig van Meester Patissier & Meester Boulanger Robert van Beckhoven. Ik werk het liefst met een 100% hydratatie, dat wil zeggen dat de desem starter uit 50% bloem en 50% water bestaat. De verhouding is 1:1 hetzelfde en dus 100% gelijk aan elkaar. Dit is makkelijk om bij te houden, bij te voeden en om te rekenen bij recepten. Maar je mag dus ook meer of minder water toevoegen als je dat wilt.
Dit is puur afhankelijk van hoeveel tijd je hiermee bezig wilt zijn en hoeveel broden je wilt gaan bakken. Ben je van plan om (bijna) dagelijks te gaan bakken dan kun je de starter gerust op het aanrecht (donker plekje) of in een keukenkastje bewaren. De deksel zet je er nooit strak op, want het moet kunnen ‘ademen’. Op kamertemperatuur dien je de starter dan ook 1 of 2 x per dag te voeden om hem in leven te houden. Maar je kunt hem ook in de koelkast bewaren. De koude temperatuur vertraagt het hele proces waardoor je vaak maar 1x tot 2x per week dient te voeden en hem daarna weer meteen in de koeling kunt plaatsen. Maar zoals met alle levenden organismen (kamerplant, kind, desempie… 🙂 Hou hem wel regelmatig in de gaten en voedt bij als je denkt dat hij honger heeft.
Als je onderstaand basisrecept voor zelf zuurdesem starter maken hebt gevolgd dan heb je mooie basis hoeveelheid. Ik probeer altijd 250 gram zuurdesem starter over te houden in mijn basispot. Bij het dagelijks of wekelijks voeden schep je altijd eerst even wat van het desem af. Dit kun je gaan gebruiken om brood van te bakken en anders gooi je het weg. Na het ‘afscheppen’ ga je de basis meteen weer aanvullen. Verversen noemen we dit ook wel. Rekensommetje: Heb je 50 gram zuurdesem afgeschept, dan vul je de basis weer aan met 25 gram bloem + 25 gram kraanwater en zit je weer op de 250 gram basis zuurdesem starter.
Het ‘afgeschepte’ desem dien je voor gebruik ook altijd even te voeden, want het voedproces is hetgeen dat je desem een boost gaat geven en zorgt dat de gisting goed actief wordt. Erg belangrijk dus als je er brood van wilt gaan bakken. Een mooie richtlijn hiervoor is in gelijke delen aan te vullen. Bijvoorbeeld 50 gram zuurdesem starter + 50 gram bloem + 50 gram water geeft uiteindelijk 150 gram desem om in je brooddeeg te verwerken. Maar je mag natuurlijk ook meer of minder gebruiken. Na dit voeden heeft het desem 2 – 8 uren nodig om echt actief te worden, op het moment dat het desem verdubbeld is in hoeveelheid, is het klaar voor gebruik.
Gebruik altijd een ruime (jam)pot en deksel is optioneel. Zet met een stift een streepje – of gebruik een elastiek om de pot – op de hoogte van het net gevoede desem. Zo kun je eenvoudig zien wanneer het desem verdubbeld is en dus op zijn actiefst is en dan kun je aan de slag met brooddeeg maken.
Tip van Betty
Je kunt werkelijk elk brood recept gebruiken en >> omrekenen naar een variant met desem<< in plaats van gist. Belangrijkste om te weten is dat desem een veel langere rijstijd nodig heeft dan bakkersgist of gedroogde gist. Na het voeden van je zuurdesem moet je al wachten tot het verdubbeld is. Maar na het in elkaar kneden van het brooddeeg zal het deeg ook gerust nog 12 -24 uur mogen rijzen voor een optimaal gerezen brood boordevol luchtbellen. Bij ons thuis zijn we helemaal fan van dit >>24 h Desem (Wit)brood<<. Maar ik heb ook een heerlijk vezelrijker Desembrood gemaakt met lijnzaad of sesamzaadjes. (Deze komt uiteraard ook binnenkort online!). In regio Utrecht zijn de >>(volkoren) desembroden van de Veldkeuken<< een echte aanrader. Maar begin maar eerst met het maken van onderstaand zuurdesem starter recept en hou hem de komende tijd lekker levendig en bruisend! Geef het beestje zelfs een naam en dan gaan we binnenkort samen beginnen met echt lekker brood bakken.
Zelf desembrood maken kan natuurlijk niet zonder een zuurdesem starter. Deze kun je heel eenvoudig zelf maken van bloem + water + geduld. Maar om het desem vanaf de start al een mooie gisting te kunnen geven gaan we eerst appelschilletjes fermenteren en gebruiken in de desem cultuur. Niemand minder dan Meester Patissier & Meester Boulanger Robert van Beckhoven adviseerde mij deze techniek dus ik deel hem met alle liefde ook met jullie.
Voorbereiding fruitwater:
Zelf zuurdesem starter maken (100% hydratatie):
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met zelf zuurdesem starter te maken voor al jouw desembroden.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Ik kijk uit naar je desembroodrecepten! Bij het maken van de desemstarter zou ik wel v.a. dag 3 telkens 100g weggooien (afscheppen) vóór het voeden. Anders zit je pot snel heel vol!
Hi Claartje,
dank je wel voor je tip, en ja een flinke lepel afscheppen tussendoor mag zeker hoor! Soms wil dat zelfs nog een kleine boost geven aan het desem omdat je aan het 'verversen' bent.
Hoi Betty. Mijn starter is klaar. Wanneer kunnen we je broodrecepten verwachten?
dag Betty!
mijn starter is klaar voor de start.. ziet er goed en luchtig uit...ruikt goed!
hoe nu verder..?
Hi Fons,
nu kun je desem gaan gebruiken om brood te maken. Neem gerust hier een kijkje: https://bettyskitchen.nl/tag/desembrood/