De zomervakanties zijn inmiddels ten einde, dus wordt het tijd voor een beetje zelfreflectie. Na een zomer van hamburgertje, pizza, gin-tonics, een taartje her en der en dan aftoppen met een bolletje roomijs, moeten wij toch echt weer terug naar de basis. Detoxen! Oftwel goede voeding, dat je lijf weer in balans brengt en je hersenen weer voedt.

En op het moment dat je er voor kiest om je levenswijze om te gooien, is het belangrijk dat je een partner hebt die hier volledig achter staat en jou ook hierin steunt. En met een beetje geluk doet hij of zijn dan ook met je mee.  Lees hier waarom wij gaan detoxen:

80/20 lifestyle

We hebben allemaal wel eens van die dagen waarop je denkt: Ik moet echt weer even wat aan mijn conditie/gezondheid/gewicht/lijf gaan doen. Over het algemeen eten mijn man en ik best gezond en houden er zo veel mogelijk een 80/20 levenswijze op na. Dat betekent 80% gezond en voedzaam eten en dan blijft er 20% over om een beetje te zondigen. Ik doe sinds 2013 een jaarlijkse  detox inlassen (van 1-4 weken) en houd hier gelukkig elke keer weer een paar blijvende goede gewoontes aan over. Zo zijn mijn man en ik inmiddels flexitarier en eten een stuk meer groente en fruit. Wordt er gedurende de dag vaker een gezonde juice of smoothie voorgeschoteld. En is (bij mij) de broodlunch vervangen door een gezonde salade of kliekjes van onze gezonde maaltijd van de avond ervoor.

Waarom detoxen?

Maar als ik terugkijk naar de afgelopen zomermaanden, dan is mijn levenwijze in een keer omgeslagen naar een  50/50 levenswijze en dat begon ik inmiddels ook weer aan de weegschaal te merken. Ik zal echt niet de enige zijn die de boel in de zomer, op vakantie enzo, een beetje laat varen. Maar toen ik mijn tijdlijn doorspitte en besefte dat ik slechts 2 dagen in juli nuchter ben geweest, ging bij mij toch wel die bel luiden.

Daarnaast was ik in de zomervakantie ook weer begonnen met roken en die nare gewoonte moet ik gewoon meteen de kop in drukken, voordat het straks weer een meerjarenplan wordt om te stoppen. Ja ik weet het: het is heel zwak van mij. Dat zei Dylan ook. Iets over geen wilskracht hebben. Waarop ik antwoorde: “maar ik kan wel 28 dagen detoxen volhouden en dat lukt jou niet!”

 

Samen detoxen

Enfin, dus sloten wij de handen in een en gaan gewoon samen detoxen. Niet alleen als morele steun, maar ook omdat Dylan niet echt in detoxen gelooft. Dat is ook de reden waarom hij de afgelopen jaren ook maar een beetje voor spek en bonen mee doet. Maar we hebben het hier over een jongeman, die zowel werk als prive achter zijn computer doorbrengt, en s’avonds het liefst Netflix zit te kijken. Die meat-lover numbero uno is en zich geen leven zonder brood kan voorstellen. Laten we het maar niet hebben over het feit dat hij 45 minuten + douche nodig heeft om een beetje wakker te worden, terwijl ik daar slechts 2 minuten voor nodig heb.

Natuurlijk is elk mens anders. Maar ik weet hoeveel goeds detoxen met mij doet. Ja het is een hel, maar het werkt!  En ik hoop dat Dylan er over 28 dagen er net zo over denkt. Hopelijk voelt hij zich dan ook een stuk fitter, is hij een stukje van dat buikje kwijt en houden wij er beiden nog een paar extra goede en gezonde gewoontes aan over. Wie weet krijg ik hem zelfs nog wel aan het sporten…

Dus ik pak het handboek van Detox Coach Jaqueline van Lieshout er weer bij en begin vast een maaltijd planning te maken voor de komende week. Uiteraard zal ik ook een dagboek voor jullie bijhouden en de nodige recepten inspiratie verschaffen.  Want wie weet, doet een detox kuur jou (en je partner) ook veel goeds.

Groetjes Betty

Lees hier onze dagboeken:
Detox Betty & Dylan – week 1
Detox Betty & Dylan – week 2
Detox Betty & Dylan – week 3
Detox Betty & Dylan – week 4

 

 

(Bron foto’s:  Detox Logo, Detox Juice with Lemon, Yoga on the beach)

 

 

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago