Als je uit regio Utrecht komt dan heb je wellicht al van restaurant De Veldkeuken gehoord. Dit restaurant met eigen bakkerij maak fantastische desembroden die bekend en geliefd zijn bij velen. Het restaurant heeft inmiddels ook een eigen kookboek uitgebracht waardoor we nu zelf thuis aan de slag kunnen gaan met o.a. het maken van Pain au Levain, ofwel het witte en volkoren desembrood van De Veldkeuken.
Langs de Kromme Rijn, in het koetshuis bij landhuis Oud Amelisweerd, vind je de Veldkeuken. Het restaurant beschikt over een terras en is geopend voor ontbijt, lunch, hight tea en to-go. Zeer geliefd en populair bij diegenen die hier in de buurt komen wandelen of fietsen. Er is een ding waar ik altijd zo blij van wordt en dat is dan ook het desembrood. Een goed desembrood heeft tarwebloem, water en zout nodig. Heel simpel en eigenlijk niets meer dan dat en dat blijkt ook wel uit hun de Veldkeuken kookboek. Het boek staat bol van de heerlijke recepten met een apart hoofdstuk gewijd aan brood. Van zelf desem maken, maar ook diverse broden bakken (zoals Pain au Levain), evenals croissants en notenbroodjes maken. Daarnaast vind je ook heel veel recepten voor broodbeleg, soepen en salades in terug. Maar ook de echte Veldkeuken koeken, hartige en zoete taarten om van te smullen.
Pain au Levain is de Franse benaming voor zuurdesembrood. Dat is brood dat wordt gemaakt door een fermentatie van deeg. In dit artikel vertel ik jullie meer over het zelf maken van een zuurdesem starter. Het bereiden van brood met zuurdesem duurt langer dan de bereiding van brood met bakkersgist of gedroogde gist, maar door de melkzuur uit de fermentatie heeft het deeg een licht zure smaak en betere houdbaarheid. Hieronder deel ik dan ook het recept voor de Veldkeuken Pain au Levain bruin brood op basis van volkoren tarwemeel een verrukkelijk volkoren brood met lekker veel vezels.
Als je het bakken van deze volkoren Pain au Levain van de Veldkeuken onder de knie hebt, dan heb ik nog veel meer (desem)brood recepten voor je om uit te proberen. Maak bijvoorbeeld ook eens mijn 24H Desem witbrood (binnenkort online). Door de lange fermentatie krijg je een verbluffend brood dat het wachten echt waard is. Maar wist je dat je eigenlijk elk brood recept en zelfs standaard brood bakmixen (met gist) kunt omrekenen naar een variant met zuurdesem. Daar vertel ik je in dit artikel graag meer over . Check hier sowiezo 15x brooddeeg recepten met gist op een rijtje, deze kun je dus ook met een zuurdesem starter maken.
Heb je deze al in huis?
Ga je voor een Veldkeuken brood van 450 gram? gebruik dan een rijsmandje met doorsnede 20 cm. Ga je voor een groot (familiebrood)? Verdubbel dan onderstaand recept en gebruik een rijsmandje met 24 cm doorsnede. Voor de liefhebber staat bij de notes van het recept de bakkersformule van het brood, zodat je dit ten alle tijde kunt omrekenen.
Zelf desembrood bakken is geweldig en smaakt bovenal heel erg lekker. De desembroden van de Veldkeuken in Utrecht zijn zeer populair en ik deel dan ook hun recept voor een Pain au Levain bruin met jullie. Dat is een vezelrijke volkoren bol met zonnebloempitten op de korst en heerlijke luchtige gaten van binnen.
Extra:
Eet smakelijk!
Bakkersformule De Veldkeuken Pain au Levain Bruin:
Volkoren tarwemeel 83.33 % | tarwebloem 16,67 %* | water 70 % | zout 1,66 %
* de tarwebloem is in dit recept verwerkt in het zuurdesem, anders is het 100% volkoren tarwemeel.
Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je aan de slag wilt gaan met het maken van deze volkoren desembrood – ofwel Pain au Levain – van de Veldkeuken.
Dit artikel bevat affiliate links naar Bol.com. Mocht je een bestelling willen plaatsen en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor. Lees hier meer over in mijn disclaimer.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…