Wat is de laatste keer geweest dat jij turks fruit hebt gegeten? Je weet wel, die mierzoete, kleine en gesuikerd fruitblokjes. Ik heb ze eigenlijk sinds mijn kinderjaren niet meer gezien. En niet zo raar, want het is nou niet bepaald gezond. Maar toen ik vorige maand een workshop had Bij Robèrt van Beckhoven, gingen wij ook zelf frambozen snoepjes maken. En die leken verdacht veel op Turks Fruit, maar dan wel 20 keer lekkerder!
Deze maand is tevens de ramadan en zo komen er savonds tijdens de Iftar genoeg lekkere happen voorbij bij de vele moslim families. En lekkere zoete versnaperingen horen daar ook bij. En zelf Turks fruit met frambozen en kokos is helemaal niet moeilijk en staat ook nog eens lekker op tafel! Daarnaast zijn deze fruitsnoepjes lekker lang houdbaar. Dus zet gerust een potjes met Turks Fruit in de voorraadkast en je hebt altijd wat lekker zoets bij de hand voor bij de (munt)thee of kannetje Turkse koffie. Wist je dat Turks Fruit (Rahat Lokum) ook in de Balkan streek zeer geliefd is. In Bosnie bijvoorbeeld wordt de zoete lekkernij bij een pittig kopje gemalen koffie geserveerd.
Pectine is een natuurlijk verdikkingsmiddel. Het is afkomstig van de celwanden van planten en vruchten en indien samen met suiker verwarmd, vormt het een gel. Je kunt pectine vergelijken met de eigenschappen van gelatine, maar dan is het de plantaardige versie. Zo weet ik dat veel moslims juist gelatine vermijden, omdat dit gemaakt kan zijn van varkensbotten. En dan kun je liever pectine gebruiken voor het zelf maken van snoepgoed, zoals Turks Fruit. Daarnaast zit pectine bijvoorbeeld ook in geleisuiker, dat weer gebruikt wordt om jam te maken.
Waar koop je pectine en vruchtenzuur? Deze twee ingredienten worden veelal gebruikt in de patisserie. Je zult ze dus ook bij een horeca groothandel of bakwinkel kunnen kopen.
(snoepgoed – voor 1 tray van 25 x 15 cm)
* Tip: pureer 300-350 gram frambozen met een vork of staafmixer en druk door een fijne bolzeef om de pitjes er uit te halen. Zorg dat je 250 gram puree over houd.
Snoep smakelijk in ieder geval!
Groetjes, Betty
(Bron Recept: Robèrt van Beckhoven)
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Hallo Betina, dat ziet er heel aantrekkelijk uit. Ik ben gek op fruitsnoepjes, maar moet erg oppassen met suiker. Zou dit ook gemaakt kunnen worden met een ander zoetmiddel, bijvoorbeeld honing of heeft dat niet dezelfde werking met de pectine als suiker?
Hi Juliette,
een dergelijke bereiding of recept met honing heb ik helaas niet. Maar google er gerust op los en wie weet vind je het bij een andere site.
Heel erg bedankt voor je recept. Ik zal deze zeker opslaan en uitproberen! Het ziet er heerlijk uit. Ik ben ook super blij dat je pectine hebt gebruikt. Ik wist niet eens dat het bestond, ben zelf Islamitisch en vermijd alleen varkensgelatine. Maar bedankt voor de informatie!
Graag gedaan Souma en geniet nu maar van je nieuwe óntdekking'
Superleuk om dit eens een keer zelf te maken, lijkt me erg lekker!
Het is zo lekker! Mijn man hield niet op met eten. Vond het erg lekkere snoepjes ;-)
Wij gebruiken geregeld agar agar als geleimiddel, dat moet hier dus ook kunnen! Top, nu op zoek naar vruchtenzuur.... Vooralsnog niet kunnen vinden, dus op fruitzuur gezocht en kwam toen op allerlei peelings. hahahahaha, we zoeken dus verder!
Hallo Bettina,
Gebruik je voor dit recept pectine in poedervorm? En kan je ook geleisuiker gebruiken, want in principe zit daar al pectine in?
Dank voor je antwoord!
Inderdaad pectine in poedervorm.
Gelei suiker bevat slechts 5% pectine en dan moet je dus alsnog extra pectine poeder toevoegen aan dit recept.