Lunch recepten

Smørrebrød – Deense broodplank

Smørrebrød is de Deense vertaling van ‘boterham’. Alleen doen onze Deense buren dat dus een stuk luxer en uitgebreider dan wij nuchtere hollanders. De Denen zijn dol op vollegranen en roggebrod (rugbrød) en beleggen deze tussen de middag volop met (warme) vis en vlees, gecombineerd met lekker veel groenten.


Zo til je de lunch ineens naar een heel nieuw niveau en maak je het ook nog eens supergezond! Met deze Deense broodplank, oftewel Smørrebrød kun je natuurlijk eindeloos varieren.Smeer in ieder geval een flinke lik boter op elke roggebrood en mijn advies is om voor de lunch 1-2 Smørrebrød aan te houden per persoon.

Ik geef je in ieder geval de beschrijving voor mijn 4 favoriete soorten Smørrebrød lunchbeleg. Maar heb je zelf nog meer suggesties, laat het dan zeker even weten in de comments.


4x Smørrebrød Recepten:

Smørrebrød met Rosbief:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • 1 grote plak rosbief,
  • 1 radijs, schoongemaakt en in dunne plakjes,
  • eventueel een beetje cress of kiemgroente.

Smørrebrød met avocado & ei:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • 1/2 avocado,
  • 1 medium/hardgekookt ei,
  • eventueel een beetje cress of kiemgroente.

Smørrebrød met zalm & asperges:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • Een paar gegrilde groene aspergetips (kan zowel warm als koud
  • gerookte zalm/zalmsnippers/ovengegrilde zalm ,
  • een takje verse dille.

Tip: Dit Smørrebrød kun je zowel warm als koud serveren.


Smørrebrød met Danish Blue kaas:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • plakje Danish Blue Cheese
  • 1 radijs, schoongemaakt en in dunne plakken,
  • eventueel een beetje cress of kiemgroente.

Dit is een hele pittige en sterke variant.


Tot zo ver mijn favorieten voor een echte Deense broodplank lunch oftewel: Smørrebrød. Heerlijk om te delen met het gezin of met vrienden. Mocht jij nog een variatie tip weten voor op deze plank , deel het dan met ons in de comments hieronder.

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago