Lunch recepten

Smørrebrød – Deense broodplank

Smørrebrød is de Deense vertaling van ‘boterham’. Alleen doen onze Deense buren dat dus een stuk luxer en uitgebreider dan wij nuchtere hollanders. De Denen zijn dol op vollegranen en roggebrod (rugbrød) en beleggen deze tussen de middag volop met (warme) vis en vlees, gecombineerd met lekker veel groenten.


Zo til je de lunch ineens naar een heel nieuw niveau en maak je het ook nog eens supergezond! Met deze Deense broodplank, oftewel Smørrebrød kun je natuurlijk eindeloos varieren.Smeer in ieder geval een flinke lik boter op elke roggebrood en mijn advies is om voor de lunch 1-2 Smørrebrød aan te houden per persoon.

Ik geef je in ieder geval de beschrijving voor mijn 4 favoriete soorten Smørrebrød lunchbeleg. Maar heb je zelf nog meer suggesties, laat het dan zeker even weten in de comments.


4x Smørrebrød Recepten:

Smørrebrød met Rosbief:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • 1 grote plak rosbief,
  • 1 radijs, schoongemaakt en in dunne plakjes,
  • eventueel een beetje cress of kiemgroente.

Smørrebrød met avocado & ei:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • 1/2 avocado,
  • 1 medium/hardgekookt ei,
  • eventueel een beetje cress of kiemgroente.

Smørrebrød met zalm & asperges:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • Een paar gegrilde groene aspergetips (kan zowel warm als koud
  • gerookte zalm/zalmsnippers/ovengegrilde zalm ,
  • een takje verse dille.

Tip: Dit Smørrebrød kun je zowel warm als koud serveren.


Smørrebrød met Danish Blue kaas:

  • 1 sneetje roggebrood/abdijbrood/oberlander/mehrkorn,
  • een likje boter,
  • plakje Danish Blue Cheese
  • 1 radijs, schoongemaakt en in dunne plakken,
  • eventueel een beetje cress of kiemgroente.

Dit is een hele pittige en sterke variant.


Tot zo ver mijn favorieten voor een echte Deense broodplank lunch oftewel: Smørrebrød. Heerlijk om te delen met het gezin of met vrienden. Mocht jij nog een variatie tip weten voor op deze plank , deel het dan met ons in de comments hieronder.

Eet smakelijk alvast!

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Bento Box recepten

Met het einde van de zomervakanties in zicht is het hoog tijd voor wat #BackToSchool…

10 uur ago

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

2 dagen ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

5 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

1 week ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

2 weken ago