Categories: Persoonlijk

Dagboek van een (ex) roker – week 1 & 2


(Sponsored) – Hi! Ik ben Betty en ik rookte gemiddeld 1/2 tot 1 pakje per dag. Inmiddels ben ik definitief gestopt met roken, met behulp van Nicotinell *. En je leest mijn verhaal in dit dagboek van een (ex) roker:

Dagboek van een (ex) roker

Stoppen met roken – week 1

Maandag (vrije dag)

De ochtend begint vroeg..Ik ben al om  06.00 uur wakker.  Mischien zijn het een beetje mijn zenuwen, ik vind het namelijk best spannend..  Dus laten we maar meteen goed beginnen en een pleister opplakken. Ik begin met de 14 mg (begin fase) pleisters van Nicotinell *. Gewoon op mijn bovenarm, net onder het mouwtje van mijn shirt. Dat valt lekker niet op! Daarna ben ik het huis gaan opruimen en een stukje gaan wandelen en boodschappen doen. Een beetje extra bewegen is altijd goed voor de doorbloeding van het lichaam. Maar al met al gaat het goed en heb ik nog niet de behoefte om te roken.

Dinsdag (kantoor dag)

Vannacht heb ik heerlijk geslapen. En ik heb in ieder geval een volle dag NIET gerookt en er ook niet aan hoeven te denken. Hoe vreemd is dat?!  Om deze eerste mijlpaal te vieren bak ik lekker waffels voor het ontbijt! Met stroop!

Dan wordt het tijd voor een nieuwe Nicotinell * pleister. Je moet elke 24 uur een nieuwe pleister aanbrengen op een andere plaats. Tijdens mijn werkdag heb ik het zo druk, dat de dag alweer voorbij vliegt.  En de avond verloopt vrij rustig, terwijl ik lekker series kijk op de bank.

Woensdag (kantoor dag)

Hoewel ik gisterenavond als een blok in slaap viel, lag ik vanaf 5 uur te woelen in bed. Maar goed, op naar kantoor, waar ik weer druk genoeg ben en geen tijd heb om aan sigaretten te denken.  In de auto, op weg naar huis heb ik ineens onwijs trek in broccoli ?! En besluit maar toe te geven aan die drang. Liever trek in groente als ongezonde of zoete trek, toch?

Donderdag (blog dag)

Een nieuwe pleister op de arm en op naar een afspraak buiten de deur. En welja, ik begin vandaag een lekkere trek te ontwikkelen!! Omdat ik al 3 dagen gestopt ben, mag ik ook wat kleins te snoepen tussendoor. Maar dan geniet je er ook echt even van!

In de namiddag ben ik weer thuis en ga ik even wat ‘meal prepping’ doen voor de volgende dagen:  kleine bakjes met nootjes en geschrapte worteltjes. Tevens kook ik twee eieren en bewaar deze ongepeld in de koelkast (die blijven nog wel een dag of 2-3 goed zo). En ik zet vast een potje overnight oats in de koelkast. Tussendoor ga ik ook lekker wat bloggen, en ik merk dat bij voldoende afleiding, ik gewoon niet eens aan een sigaret hoef te denken. Zowieso heb ik hier de afgelopen dagen maar weinig behoefte aan gehad. De pleisters helpen goed.

Vrijdag (kantoor dag)

Vandaag weer naar kantoor, met een tas vol gezonde tussendoortjes. Die lekkere trek komt er nu gewoon eenmaal (merkte ik gisteren ook), dus dan kun je maar beter wat gezonds voor handen hebben. Die overnight oats doen het trouwens ook prima als 4 uurtje, ze vullen heerlijk! Maar s’avonds is het natuurlijk tijd voor de ‘Piece de la Resistance’: Ik ga de stad in!

Eerst gezellig een hapje uit eten met mijn vader. Tijdens de koffie, na het toetje, krijg ik een koude rilling over mijn lijf: ” hier zou nu perfect een sigaretje bij passen” . Waarop mijn vader heel droog antwoord: “He bah, ik zou het liefst de hele avond die lekkere nasmaak van de brownie willen proeven“.  En groot gelijk heeft hij! Die brownie was ook veel te lekker. Al gauw zet ik mij over het gevoel heen en gaan paps en ik lekker een stukje wandelen in de buitenlucht. Het is een mooie avond buiten en we zijn beiden erg trots dat ik het al 5 dagen heb volgehouden.

Daarna ga ik Dylan en zijn vrienden opzoeken, en gaan we lekker de kroeg in. Normaal gesproken HET moment dat je mij op een sigaret zou betrappen. Maar niet vanavond, want ik weet me prima staande te houden. En er is een groot bijkomend voordeel:  Er is niemand anders in de groep die rookt! Dat maakt de kans op verleidingen ook wel erg klein.

Zaterdag (weekend)

Vandaag word ik uitgeslapen wakker! Misschien door het slokje teveel. Ik weet het niet, maar ik kan vandaag de hele wereld aan! Maar eerst even een nieuwe pleister op doen. En je bent toch onbewust, heel bewust met niet roken bezig. Zodra je een pleister op hebt MAG je ook niet roken. Straks over doseer je jezelf of iets dergelijks. En dat wil ik al helemaal niet. Maar goed, de rest van de dag ben ik voornamelijk aan het bijkomen van gisterenavond. En eet ik vooral kleine, maar gezonde hapjes gedurende de dag. En ik lees lekker wat tijdschriften. Een moment van rust en bezinning zeg maar.

Zondag (weekend)

Vandaag begint het ge-etter!   Het klink een beetje onsmakelijk, maar ik ben de hele ochtend al rotzooi aan het ophoesten. Met de Nicotinell * pleisters voldoe je namelijk enkel en alleen aan de nicotine vraag van je rookverslaving. Maar dat zonder de vieze rook, die dus met name aan je luchtwegen kleeft. Het lijkt wel of ik een reset knopje heb ingedrukt en alsof mijn lijf zich nu probeert te ontdoen van alle rook die vastkleeft. Met een hevige keelpijn van het ophoesten, besef ik aan het einde van de dag: Het is maar goed dat ik gestopt ben met roken. Week 1 is voorbij, nu op naar Week 2!

 

Stoppen met roken – week 2

Maandag (kantoordag)

In Week twee gaan we ook door met 14 mg Nicotinell * pleisters plakken. De pleisters blijfen trouwens redelijk zitten, onder een strak shirtje. Maar onder te korte mouwen en een vest, willen ze nog wel eens kwijtraken in het vest. Maar voor de rest ben ik er blij mee hoor. Niemand heeft ook door dat ik gestopt ben met roken. Het valt mij trouwens ook op dat mijn  handen rustiger worden. Voorheen moest ik vaak ‘iets’  doen met mijn handen. Al is het de tip van mijn pen in drukken of tikken met mijn vingers op het bureau. Maar vandaag zit ik aardig zen achter mijn buro. Met mijn tas vol gezonde tussendoortjes voor de acute trek, dat wel…

Dinsdag (kantoordag)

Vandaag is een zware dag, mede ook omdat ik gewoon een hele drukke en beetje nare dag achter te rug heb. En het zijn juist die momenten van stress en waarbij je negatief nieuws te verwerken hebt,  dat ik meer ga, ik bedoel ging, roken. Dus ik ga maar wat afleiding zoeken. Een beetje wandelen tussen de middag en koffie halen voor de hele afdeling. Ze kregen er zelfs nog een koekje bij.

Woensdag (kantoordag)

Vandaag wederom een hele drukke kantoordag, maar ik begin echt te snotteren en keelpijn te krijgen. En tegen het einde van de middag begin ik zelfs te gloeien als een kooltje. Vanavond hop vroeg naar bed en mijn hoofd staat al helemaal niet meer naar het roken van een sigaret.

Donderdag & vrijdag (bed-dag)

Helaas, deze jongedame heeft iets onder de  leden! Mijn hoofd voelt zo zwaar als een betonblok en ik zweet peentjes. Ondertussen wil ik alleen maar slapen en vooral niets eten. Doordat ik dus ook absurd veel in bed lig, vergeet ik tevens mijn Nicotinell * pleisters te plakken. Maar goed, ik voel me ook zo beroerd dat ik echt niet eens aan roken kan denken. Twee dagen lang soep, dikke sokken en vooral veel slapen dus. Zo gaat de week ook snel voorbij.

Zaterdag (weekend)

Eindelijk weer een beetje op been. Dus ik besluit door te gaan met de pleisters. Ik wil niet dat het ‘ ik wil roken’ gevoel terug komt. Maar, ik besluit wel om over te schakelen naar een lichtere dosis. Gewoon omdat ik voel dat dat kan. Vanaf vandaag gaan dus de 7 mg Nicotinell * pleisters op mijn arm. Deze zijn tevens een stuk kleiner als de 14 mg en vallen nog minder op. En voor de komende week ga ik weer aan de slag met wat lekkere maar gezonde tussendoortjes: Dus ik vries een paar flesjes met groente/fruit juice in , en maak gezonde quinoa repen met chocolade. En ik tover zelfs een kruidige bananenbrood uit de oven. Zo kan ik voorlopig weer even vooruit bij lekkere trek. De groente juices zijn overigens een goede manier voor extra vitamientjes, zeker als je net ziek bent (geweest).

Zondag (weekend)

Inmiddels ben ik weer helemaal de oude en heb ik de 2 weken mijlpaal behaald. Dylan trakteert mij dan ook op een brunch in de stad. Dat wordt een flinke toren met lekkers! SOms moet je het leven ook gewoon vieren. Een aangezien ik tot nu toe al bijna 60 euro heb uitgespaard door niet te roken, kon dit etentje er ook wel van af! En daarnaast ben ik gewoon blij.. superblij! Dus op naar de tweede helft!

Groetjes, Betty

(Bron Foto’s van mijzelf en Shutterstock:  Hand met sigaret)

 

Dit artikel betreft een samenwerking met Nicotinell.  Lees hiervoor mijn disclaimer. 

* Nicotinell (nicotine) is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken wanneer u jonger dan 18 of niet-roker bent. Bij hartproblemen, vraag advies aan uw huisarts. Nicotinell pleister niet begruiken wanneer u een occasionele roker bent. Novartis Consumer Health BV. a GSK Consumer Healthcare company P3NL 151 132 / KOAG 112-1015-1566
.

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago