Zoals jullie weten, zijn wij vorige maand verhuisd. Ik kon niet wachten om mijn borden en pannen uit te pakken en meteen te gaan kokkerellen in onze nieuwe keuken. Wij hebben nu eindelijk een kookplaat die breder is als mijn heupen! En deze is zelfs voorzien van inductie (energiebesparend!). De teleurstelling was dan ook groot, toen bleek dat onze grillpan niet werkte op inductie. Die kon dus linea directa naar buiten.

Hoog tijd voor een nieuwe grillpan dus! En dat werd dit prachtige staaltje Amerikaans vakmanschap, in de vorm van een 26 cm brede Lodge Logic Grillpan. Lees hier de review:

Lodge Cast Iron

De pannen van Lodge worden gemaakt van gietijzer, ook wel Cast Iron genaamd. Ze worden uit 1 stuk gegoten en hebben daardoor een mooi, strak en robuust uiterlijk. Na verloop van tijd zul je dus geen loszittende handvaten krijgen. Maar doordat de gehele pan verhit wordt, kan het handvat tijdens het bakken wel warm worden.

Daardoor kunnen deze gietijzeren pannen kunnen gewoonweg in de oven, op een elektrische kookplaat, gas of inductie, maar ook op het kampvuur!  Van de zomer halen we de vuurkorf tevoorschijn en dan gaan we dat uiteraard eens even uitproberen!

Deze Lodge gietijzeren grillpan wordt gloeiend heet en schroeit daardoor je stukje vlees, kip of vis binnen no time dicht. Zelfs zonder dat je extra olie of boter dient toe te voegen (= ook meteen beter voor de lijn).  Onze rosbief hoeft maar heel kort aan 4 zijden dichtgeschroeid te worden, en kan daarna in dezelfde pan rechtstreeks de oven in. Gemakzucht dient de mens!

Na drie kwartier is de rosbief gaar en leg ik deze op een plank. Dek hem af met wat huishoudfolie en laat nog 5-10 minuten doorgaren. Ondertussen was je de pan even snel af met de hand, en kun je wat voorgemarineerde groente, zoals deze groene asperges,  grillen. En ook dat gaat heel goed! De pan wordt gelijkmatig verhit en werkelijk elke asperge krijgt een grill randje.

De pan doet het zware werk, en wij kunnen hierna heerlijk gaan genieten! Laat ik eerlijk zeggen dat ik dus al weer aardig over het verdriet van mijn oude grillpan heen ben.

Eindoordeel Lodge gietijzeren grillpan:

 

 

 

  • Prachtig robuust ontwerp. Elke pan uit deze serie ziet er fantastisch uit.
  • Makkelijk schoon te maken met enkel warm water en een sopje. Bij erg aangekoekt vuil eventjes laten weken.
  • De pan kan volledig in de oven. Handig voor groot vlees welke nog in de oven doorgegaard dient te worden.
  • Hitte wordt gelijkmatig verdeeld, dus je kunt de gehele pan benutten. Er gaan geen hoekjes verloren, zoals bij sommige grillpannen.
  • Dit is haast onverwoestbaar materiaal, dus deze gietijzeren pannen gaan heeeeel lang mee.
  • Je kunt zelfs metaal keuken gereedschap gebruiken in de pan. Kan geen kwaad!
  • Geschikt voor vlees, kip, vis, groente, maar ook brood! D
  • Je kunt er mee dichtschroeien, bakken, braden, smoren en  wokken. En alles krijgt zo’n mooi, bruin grill-randje.

 

 

 

  • Doordat de pannen van gietijzer zijn gemaakt zijn deze vrij zwaar. Laat hem dus niet per ongeluk vallen, want dan heb je een deuk in je vloer (is mij niet overkomen hoor…)
  • De handvaten worden warm/heet tijdens gebruik. Zorg dat je dus een ovenhandschoen of pannenlap bij de hand hebt. Zeker als je de pan in de oven hebt gebruikt!
  • Niet geschikt voor in de vaatwasser!  Enkel dus met de hand wassen en af en toe  inkwasten met olie.

Verkoopinformatie:

  • Lodge Logic Grillpan
  • Kleur: Zwart
  • Materiaal: gietijzer
  • Afmetingen (lxbxd): 26 x 26 x 4.5
  • Prijs:  € 49,-
  • o.a. te koop bij Kookpunt.nl

Speciale acties in Februari 2015:

En omdat het morgen Valentijndag is, mag je ook gerust eens iets liefs doen voor een ander! Niet alleen je vriend(in), partner of echtgeno(o)t(e), maar iemand die wel een hart onder de riem kan gebruiken. Het Kookpunt komt namelijk met een superlieve Februari actie:  Bij aankoop van 2 willekeurige pannen of 1 pannenset in de winkel of via de webshop, doneert het Kookpunt een pan aan de Voedselbank in Rotterdam. Dus plaats meteen een bestelling voor jouw Valentijn. Dan hebben jullie ieder je eigen pan en een goed gevoel er aan over gehouden  😉

Daarnaast krijg je momenteel ook nog eens 35% korting op alle braadpannen uit Le Creuset serie… Mocht je deze ook nog op je verlanglijstje hebben staan…

Groetjes, Betty

Deze review bevat producten of goederen die door een merk of bedrijf zijn opgestuurd. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Heerlijk hè, die Lodge pannen. Ik heb afgelopen zomer een grillplaat en een koekenpan aangeschaft En ben er nog steeds super blij mee. Het is even een investeringen maar ik denken dat ik er uiteindelijk veel langer plezier van ga hebben dan de gemiddelde pan. Veel kookplezier er mee.....

  • Leuke review Betty, zelf ben ik toch meer van de pannen van Le Creuset...
    Ik ga nog eens kijken voor die 35% korting :)

  • Ik heb net paar dagen geleden Lodge Koekenpan gekocht.
    Op internet veel gekeken hoe te gebruiken, je moet er wel de tijd voor nemen.

    • Hi Mario,
      goed om te horen! Ik ben ook nog steeds erg blij met mijn gietijzeren pannen namelijk!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago