Door Vincent Nijhof – De afgelopen maanden heb ik veel mooie restaurants en hotels voor Betty’s Kitchen mogen reviewen, maar nu ben ik een unieke ervaring rijker! Met het Panorama Rail Restaurant maak je een treinreis door Nederland, die gepaard gaat met een culinaire belevenis.
Onder leiding van chef-kok Julius Jaspers, dineren wij in een met glas overkoepelde treinwagon, voorzien van 180 graden panorama uitzicht. En er wordt ondertussen heerlijk gedineerd. Dit is genieten op het spoor en maak je niet elke dag mee!
De Panorama Rail Restaurant trein vertrekt vanaf station Amsterdam Centraal. De planning zo rond 18.00, want ook deze trein komt wel eens te laat door werkzaamheden op het spoor. Doordat de trein plots vanaf een ander spoor moest vertrekken, werd het voor ons en de andere gasten toch wel even zoeken. Om 18.15 kwam de trein uiteindelijk aan en wat een imposante indruk maakte deze Panorama Rail wagon!
Bij de aankomst wordt er netjes een rode loper uitgelegd. Zo voelen de gasten zich net bekende sterren en is de toon meteen gezet. We stapten in, liepen door de trein heen en werden vervolgens netjes naar onze plaatsen begeleid door de vriendelijke Emma.
Omdat ik geinteresseerd was in de historie van de trein stuurde Emma haar collega Eduard Paul naar ons toe. “EP”, zoals hij door zijn collega’s wordt genoemd, vertelde vol met passie het verhaal over de historie van de trein. Kort samengevat: De rijtuigen van het Panorama Rail Restaurant stammen uit de jaren zestig en zeventig en deden dienst op internationale routes, zoals Nederland naar Zurich bijvoorbeeld. Een trein restaurant laten rijden over het spoor in Nederland, had echter wel wat voeten in de aarde en was gecompliceerd op het gebied van logistiek, regel -en wetgeving.
We keken onderweg onze ogen uit naar skylines van de verschillende plaatsen en het prachtige Nederlandse polderlandschap. Als je zo zit met je glas wijn in je hand en mensen uit de auto naar de trein ziet kijken dan heb je de neiging om als een vorst te gaan zwaaien (dat hebben we ook gedaan) 😉 Een extra bonus was de regenboog die we onderweg hadden gezien vanuit de glazen koepel. Het is ook echt een tip om mensen uit het buitenland zoals zakenrelaties mee naar toe te nemen zodat je een deel van Nederland in vogelvlucht kunt laten zien.
Voor de beperkte ruimte in de keuken is een goede oplossing voor gevonden: Het eten wordt namelijk vooraf bereid (mise en place) in het Julius bar&grill restaurant in Amsterdam, waarna afgemaakt en uitgeserveerd in het Panorama Rail Restaurant. Vandaag zaten maar liefst 73 gasten aan boord, verdeeld over meerdere treinwagons. Een volle bak, maar door het flexibele interieur kan dit zelfs worden uitgebreid naar 100 of 150 man. Het Panorama Rail Restaurant is daarom ook geschikt voor grotere gezelschappen en rijdt het hele jaar door, met uitzondering van de echte gladde wintermaanden. In de zomer gaat de airco zelfs aan om het restaurant zo aangenaam mogelijk te houden.
Als je wil reserveren bij het Panorama Rail Restaurant, dan heb je de keuze uit twee klassen, de VIP Class en de Panorama class. Hier zit een aardig prijsverschil tussen, maar weet dat je bij de Panorama class ook alleen dat prachtige 180 graden panorama uitzicht hebt. Daarnaast zit je in de Panorama Class ook hoger.
Je hebt daarnaast de keuze voor een vier of tweepersoons tafel waar uiteraard ook weer een prijsverschil in zit.
Dit is de hele reden waarom je deze trein echt een keertje moet uitproberen. Met het glazen dak heb je 180 graden uitzicht tijdens de treinreis door Nederland.
Door de werkzaamheden van het spoor reden wij een alternatieve route van Amsterdam, in westelijke richting naar Haarlem, Heemstede, de bollenvelden, Lisse, Leiden en Den Haag. Hierna gaat de trein verder in tegenovergestelde richting, net zoals een normale trein zou doen. Het is wel een aparte ervaring om eerste vooruit en daarna achteruit te rijden. De route over het spoor vervolgde via het groene hart van Holland, naar Gouda, Woerden, Breukelen, Weesp en weer naar Amsterdam.
Wij begonnen met bubbels, een heerlijke Cava van Torre Dell Gall (Penedes), begeleid met brood en boter
Als Amuse kregen we een Tataki van rund met tosazu (Japanse dressing) en gebakken knoflook. Het vlees was heerlijk mals en een beetje pittig.
Als eerste gerecht kregen we een velouté (een cremig soepje) van pastinaak met gerookte paling. Ik vond dit het lekkerste gerecht van het menu.
Hmmm het is best spannend om je soep te eten als de trein op dat moment van spoor veranderd.
Als tweede gerecht kregen we een Boeuf bourguignon entier met chutney van tomaat, een mousseline van knolselderij, oesterzwam en chips.
Echt een klassiek gerecht die paste bij het gehele plaatje. De chutney van tomaat viel zeer in de smaak en was lekker zoetig. Toch zouden wij voor een ander hoofdgerecht kiezen. De amuse en de starter waren pittig of lekker rokig van smaak en dit gerecht was een beetje vlak.
Het dessert bestond uit een Tarte tatin met Bocose butterscotch en roomijs. Dit is genoemd naar de 90 jarige chef-kok Bocuse. Het was een heerlijke afsluiter.
Rond 21.00 kwamen we weer aan op station Amsterdam en keken we met weemoed terug naar deze bijzondere treinreis.
Ik wilde het romantische gevoel bij het uitstappen vast houden en besloot met mijn vrouw in Amsterdam nog een drankje te nuttigen om deze fantastische avond te verlengen.
De Mazzel! 😉
Review: Prijs: €€€ Eten: 7.0 Service: 8.0 Decor: 9.0 Totaal: 8.0
Panorama Rail Restaurant Vertrek: Amsterdam CS Telefoon: 085- 4017 173 www.panoramarail.nl Groetjes, Vincent & JannekeGebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Wat een ervaring.
Lijkt me echt mooi om te zien...
De gerechten zien er heerlijk uit. Een de bollenvelden ook.