Hoeveel mililiter (ml) melk past er in 1 cup? Hoeveel gram suiker is teaspoon (tsp). Hoeveel weegt 1 ounce (oz) chocolade? Met name als je gebruik maakt van Amerikaanse recepten kom je benamingen en baktermen tegen die je wellicht niet kent. Check dan ook even deze omrekentabel voor koken en bakken en converteer elk recept om naar ons metrische systeem voor standaard hoeveelheden.

Omrekentabel Gewicht

  • 1 ons = 100 gram
  • 1 pond = 500 gram
  • 1 kilo = 1000 gram, oftewel 1 kilogram
  • 1 lb (US pound) = 0,454 kilogram
  • 2 lbs (US pound) = 0,907 kilogram
  • 3 lbs (US pound) = 1,361 kilogram
  • 1 stone = 14 lb (US Pound) = 6,356 kilogram

Omrekentabel Vloeistof

  • 10 ml  / 1 cl  =  1/100 liter, oftewel 10 gram
  • 50 ml  / 5 cl = 1/20 liter, oftewel 50 gram
  • 100 ml / 10 cl = 1/10 liter, oftewel 100 gram
  • 500 ml / 50 cl = 1/2 liter, oftewel 500 gram
  • 1000 ml / 100 cl = 1 liter, oftewel 1 kilogram


Omrekentabel Maatlepels

Een ‘teaspoon’ (tsp) is een theelepel. En een ‘tablespoon’ (tbsp) is een eetlepel.

  • 1/2 theelepel (tsp)    = 2.5 ml
  • 1 theelepel (tsp)        =     5 ml
  • 2 theelepels (tsp)     =   10 ml
  • 3 theelepels (tsp    ) =   15 ml
  • 1 dessert lepel          =    10 ml
  • 1/2 eetlepel (tbsp)  =   7.5 ml
  • 1 eetlepel (tbsp)      =    15 ml
  • 2 eetlepels (tbsp)    =   30 ml
  • 3 eetlepels (tbsp)    =   45 ml
  • 4 eetlepels (tbsp)    =   60 ml

Rekenvoorbeeld: een 1/2 eetlepel (tbsp) kun je dus ook vervangen door 1,5 theelepels (tsp).


Omrekentabel Cups

  • 1/4 cup =      60 ml    =  4 eetlepels
  • 1/3 cup =      80 ml    =  5 eetlepels + 1 theelepel
  • 1/2 cup =    120 ml    =  8 eetlepels
  • 2/3 cup =    160 ml   =  10 eetlepels + 2 theelepels
  • 3/4 cup =    180 ml   =  12 eetlepels
  • 1 cup =        250 ml    =  16 eetlepels

Omrekentabel Oven Temperaturen

  • 212 Fahrenheit (F) = 100 Celsius (C)
  • 250 F   = 120 C
  • 275 F    = 140 C
  • 300 F   = 150 C
  • 320 F   = 160 C
  • 325 F    = 170 C
  • 350 F   = 180 C
  • 375 F    = 190 C
  • 400 F  = 200 C
  • 410 F    = 210 C
  • 425 F   = 220 C
  • 480 F   = 250 C


Omrekentabel Ounces

Ounces worden vaak gebruikt in Amerikaanse recepten om bijvoorbeeld vaste ingrediënten zoals boter en chocolade af te wegen.

  • 1 ounce (oz)     =  28 gram
  • 2 ounces (oz)   =  57 gram
  • 3 ounces (oz)   =  85 gram
  • 4 ounces (oz)   = 113 gram
  • 5 ounces (oz)   = 142 gram
  • 6 ounces (oz)   = 170 gram
  • 7 ounces (oz)   = 198 gram
  • 8 ounces (oz)  = 227 gram

Terminologie Amerikaanse ingrediënten:

  • Plain flour / All purpose flour = de standaard (witte) bloem
  • Wholemeal flour = volkoren bloem
  • White sugar (granulated) = de normale witte suiker
  • Caster sugar = is zeer fijngemalen witte suiker, ook wel fijne suiker
  • Icing sugar / Confectioners sugar = poeder suiker
  • Voor verschillen en benamingen van diverse roomsoorten klik hier.
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een handige omreken tabel. Hier ga ik veel lol aan beleven ..
    Heel erg bedankt.

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

2 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

3 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

1 week ago