Hoeveel mililiter (ml) melk past er in 1 cup? Hoeveel gram suiker is teaspoon (tsp). Hoeveel weegt 1 ounce (oz) chocolade? Met name als je gebruik maakt van Amerikaanse recepten kom je benamingen en baktermen tegen die je wellicht niet kent. Check dan ook even deze omrekentabel voor koken en bakken en converteer elk recept om naar ons metrische systeem voor standaard hoeveelheden.

Omrekentabel Gewicht

  • 1 ons = 100 gram
  • 1 pond = 500 gram
  • 1 kilo = 1000 gram, oftewel 1 kilogram
  • 1 lb (US pound) = 0,454 kilogram
  • 2 lbs (US pound) = 0,907 kilogram
  • 3 lbs (US pound) = 1,361 kilogram
  • 1 stone = 14 lb (US Pound) = 6,356 kilogram

Omrekentabel Vloeistof

  • 10 ml  / 1 cl  =  1/100 liter, oftewel 10 gram
  • 50 ml  / 5 cl = 1/20 liter, oftewel 50 gram
  • 100 ml / 10 cl = 1/10 liter, oftewel 100 gram
  • 500 ml / 50 cl = 1/2 liter, oftewel 500 gram
  • 1000 ml / 100 cl = 1 liter, oftewel 1 kilogram


Omrekentabel Maatlepels

Een ‘teaspoon’ (tsp) is een theelepel. En een ‘tablespoon’ (tbsp) is een eetlepel.

  • 1/2 theelepel (tsp)    = 2.5 ml
  • 1 theelepel (tsp)        =     5 ml
  • 2 theelepels (tsp)     =   10 ml
  • 3 theelepels (tsp    ) =   15 ml
  • 1 dessert lepel          =    10 ml
  • 1/2 eetlepel (tbsp)  =   7.5 ml
  • 1 eetlepel (tbsp)      =    15 ml
  • 2 eetlepels (tbsp)    =   30 ml
  • 3 eetlepels (tbsp)    =   45 ml
  • 4 eetlepels (tbsp)    =   60 ml

Rekenvoorbeeld: een 1/2 eetlepel (tbsp) kun je dus ook vervangen door 1,5 theelepels (tsp).


Omrekentabel Cups

  • 1/4 cup =      60 ml    =  4 eetlepels
  • 1/3 cup =      80 ml    =  5 eetlepels + 1 theelepel
  • 1/2 cup =    120 ml    =  8 eetlepels
  • 2/3 cup =    160 ml   =  10 eetlepels + 2 theelepels
  • 3/4 cup =    180 ml   =  12 eetlepels
  • 1 cup =        250 ml    =  16 eetlepels

Omrekentabel Oven Temperaturen

  • 212 Fahrenheit (F) = 100 Celsius (C)
  • 250 F   = 120 C
  • 275 F    = 140 C
  • 300 F   = 150 C
  • 320 F   = 160 C
  • 325 F    = 170 C
  • 350 F   = 180 C
  • 375 F    = 190 C
  • 400 F  = 200 C
  • 410 F    = 210 C
  • 425 F   = 220 C
  • 480 F   = 250 C


Omrekentabel Ounces

Ounces worden vaak gebruikt in Amerikaanse recepten om bijvoorbeeld vaste ingrediënten zoals boter en chocolade af te wegen.

  • 1 ounce (oz)     =  28 gram
  • 2 ounces (oz)   =  57 gram
  • 3 ounces (oz)   =  85 gram
  • 4 ounces (oz)   = 113 gram
  • 5 ounces (oz)   = 142 gram
  • 6 ounces (oz)   = 170 gram
  • 7 ounces (oz)   = 198 gram
  • 8 ounces (oz)  = 227 gram

Terminologie Amerikaanse ingrediënten:

  • Plain flour / All purpose flour = de standaard (witte) bloem
  • Wholemeal flour = volkoren bloem
  • White sugar (granulated) = de normale witte suiker
  • Caster sugar = is zeer fijngemalen witte suiker, ook wel fijne suiker
  • Icing sugar / Confectioners sugar = poeder suiker
  • Voor verschillen en benamingen van diverse roomsoorten klik hier.
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat een handige omreken tabel. Hier ga ik veel lol aan beleven ..
    Heel erg bedankt.

Recent Posts

31x Film tips voor Halloween

Vandaag begint Oktober, DE maand die bekend staat om de feestdag Halloween! Om een beetje…

2 dagen ago

Taco’s met vegetarisch ‘vlees’

De Tex Mex keuken leent zich uitstekend voor een vegetarische maaltijd! Je kunt je wraps…

4 dagen ago

Verschil tussen quiche en hartige taart

Weet jij de verschillen tussen quiche en hartige taart? Deze taarten zijn ideale gerechten voor…

7 dagen ago

10x Winter soep recepten

Voor diegenen die last hebben van wintertenen: maak eens een lekkere kop winter soep! Bedoeld…

1 week ago

Zoete aardappel salade (Tex Mex style)

Geef de standaard aardappel salade eens een zomerse twist! Maak eens een zoete aardappel salade…

2 weken ago

20x Recepten met pompoen

Tijdens de herfstmaanden kunnen we niet om de pompoenen heen! Wij zijn er dol op…

2 weken ago