De kersen zijn momenteel volop verkrijgbaar, dus wordt het tijd voor een heerlijk gebak recept. Wat dacht je van deze kersen kruimel taart? Lekker luxe, met extra amandelschaafsel en een mooie, zoete en zachte vulling met kersen!

Kersen kruimel taart voor de jarige

Vandaag vier ik namelijk dubbel feest! Niet alleen is Dylan vandaag jarig, maar mijn blog bestaat ook precies een half jaar!  2x hiep, hiep hoera dus! Speciaal voor deze gelegenheid maakte ik een kersen kruimel taart voor de jarige. Dat is ge. Hiervoor gebruik ik mijn standaard recept voor zand-deeg, enkel voor de bodem. En ga ik ook zelf kruimeldeeg maken voor de bovenkant. Top deze kersentaart af met amandelen en je hebt een verrukkelijk zomerse kruimeltaart.

Nog meer recepten met kersen

Of je nu verse kersen, diepvries kersen, of zelfs kersen uit pot gebruikt maakt niet uit, deze kersen kruimel taart is absoluut een recept om van te smullen! En kun je geen genoegen krijgen van dit heerlijke fruit, dan heb ik nog meer recepten met kersen voor je in petto! Maak eens deze meringue (kerst) krans en top af met stukjes brownies en kersen! Maar een ouderwetse tulband cake met kersen is ook verrukelijk! Voor de gevoelige buikjes heb ik ook een recept voor glutenvrije kersen cake. En kennen jullie ook als de klassieker Monchou taart met kersen topping?


Print

Recept: Kersen Kruimel Taart

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

De kersen zijn momenteel volop verkrijgbaar, dus wordt het tijd voor een heerlijk gebak recept. Wat dacht je van deze kersen kruimel taart? Lekker luxe, met extra amandelschaafsel en een mooie, zoete en zachte vulling met kersen!

  • Author: Betina Oostveen
  • Prep Time: 15 minutes
  • Cook Time: 45 minutes
  • Total Time: 1 hours 30 minutes
  • Yield: 12 personen 1x
  • Category: Taart recepten
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten zand-deeg bodem:

  • 200 gram bloem,
  • 1/4 theelepel zout,
  • 100 gram (witte) basterdsuiker,
  • 125 gram koude(!) boter,
  • 1 eierdooier.

Ingrediënten vulling:

  • 700 gram verse kersen,
  • 2 eieren,
  • 125 ml zure room,
  • 100 gram (witte) basterdsuiker,
  • 50 gram bloem,
  • eventueel 1 eetlepel amandelextract.

Ingrediënten kruimel-deeg:

  • 75 gram zachte(!) boter,
  • 50 gram (witte) basterdsuiker,
  • snufje zout, 100 gram bloem,
  • 40 gram amandelschaafsel,
  • poedersuiker.

Extra:

  • Kersenontpitter,
  • bloemzeef en
  • een (hoge) springvorm met een diameter van 24 cm.

Instructions

  1. Maak eerst het zand-deeg volgens dit recept en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 175 graden  /160 hete lucht. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  3. Ondertussen maak je alvast de vulling: Was de kersen en ontpit deze (denk erom: schort om want anders heb je overal paarse spetters). Halveer de kersen en laat goed uitlekken (desnoods op keukenpapier). Klop in een kom de eieren los en voeg hierna de suiker en zure room toe. Roer het geheel goed door, en voeg als laatste de bloem, amandelextract en de uitgelekte kersen toe. Meng het geheel zodat alle kersen bedekt zijn.
  4. Haal het deeg uit de koelkast en rol op een met bloem bestoven werkblad uit tot een lap van 30 cm. Bekleek hiermee de springvorm en vorm een opstaande rand. Schep de kersenvulling op de boden en verdeel deze gelijkmatig. Zet de vorm in de tussentijd in de koelkast.
  5. Maak hierna het kruimeldeeg: Wrijf de boter met 1 hand zacht en smeuïg. Voeg hier de suiker en zout toe en wrijf het geheel goed door. Zeef de bloem boven de boter en wrijf het geheel tot een korrelig beslag. Verdeel het kruimeldeeg over de taart, en strooi hier als laatste de amandelschaafsel over heen.
  6. Bak de kersen kruimel taart, in het midden van de oven, gedurende 45 minuten. Na het bakken laat je de taart minstens 10 minuten afkoelen alvorens de vorm te verwijderen. Bepoeder de kersen kruimel taart, na het afkoelen, met een beetje poedersuiker.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

In plaats van verse kersen te gebruiken, kun je ook 600 gram ontpitte kersen op sap kopen (in pot). Laat de kersen goed uitlekken en dep droog voor je deze gaat verwerken in het beslag.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Goedenavond,

    Wat een heerlijke site!! Mijn zoontje (7) wilde met zijn vriendje meedoen aan een taartenbakwedstrijd op het schoolfeest en omschreef wat voor taart hij wilde maken. Na wat googlen kwam jouw site eruit met het recept voor de kersen kruimelvlaai. Met een vriendje is hij de hele middag druk in de weer geweest. Trots op het eindresultaat. En ziedaar.......ze hebben gewonnen. Bedankt voor je hulp :-) en het heerlijke recept.

    Groetjes Nienke van der Jagt

    • Hi Nienke,

      wat ontzettend leuk om te horen! Zeg maar dat ik heel trots op hen beiden ben, want een 7-jarige die zich aan een taart waagt is een compliment wel waard. En gefeliciteerd met de overwinning! Bedankt dat je dit met mij deelt en alvast een heel goed weekend!
      Groetjes,Betty

  • Hallo, ik ga hem zo maken maar hij wordt morgen pas gegeten. Bewaar ik hem in de koelkast? Morgen op kamertemperatuur serveren?

    • Hi Lydia,

      ja dat is geen enkel probleem. Zet hem in de koelkast, nadat hij afgekoeld is.
      en haal hem morgen even een 20 minuutjes voor het serveren er weer uit.

      Eet smakelijk alvast!

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago