Ik heb voor jullie een overzichtelijk lijstje gemaakt over hoe zelf een kaasplankje samenstellen in zijn werk gaat. Er zijn immers heel veel verschillende soorten kazen verkrijgbaar.
Harde kaasjes, zachte kaasjes, geitenkaasjes, koemelkkaasjes, en ga zo maar door. En ik vind het heerlijk om de verschillende soorten te proeven en aan te snijden voor op de kaasplank. En nu Oud & Nieuw alweer voor de deur staat, is dit het moment voor een kaasplankje samenstellen, waar je tijdens de lange avond van kan genieten met je vrienden of familie.
Om te beginnen:
Deze kaasjes hebben een hoog zuurgehalte en vooral een frisse smaak. Ze maken als het ware je smaakpapillen wakker. Enkele voorbeelden zijn:
Tip! Voor erbij serveer je: crackers met een smaakje, bijvoorbeeld LU oregano/zeezout vierkante toastjes, of Lavash crackers met sesamzaad. De neutrale kaas versterkt namelijk de smaken in de cracker. Daarnaast besprenkelen met een beetje honing werkt ook goed, want dit versterkt weer de smaken in de kaas.
Dit zijn kaasjes met een romige structuur. Ze zorgen voor een laagje op je gehemelte waardoor de smaak van de volgende kaasgroep beter blijft hangen. Enkele voorbeelden zijn:
Tip! Serveer met een sneetje stokbrood om deze vaak zachte kaasjes op uit te smeren. Ook lekker met een stukje of plakje fruit: zoals appel of peer en een beetje honing en walnoten.
Dit is een mooie overgang van de minder sterkere witte korst kaasjes naar de rode korst kaasjes die hierna volgen. De smaak van harde kaas is vol en de pittigheid varieert. Enkele voorbeelden zijn:
Tip! Voor erbij: serveer je een schepje pittige mosterd. Die doet het altijd perfect met deze typische kaasjes uit vuistje.
Vaak zijn dit hele smeuige en ‘lopende’ kaasjes. Perfect om te eten voorafgaande aan de blauwaderkaas. Enkele voorbeelden zijn:
Tip! Serveer met: een rode uien chutney, wat stroop of een klein trosje rode druiven. Deze zoete smaken halen de smaken in deze kazen juist naar boven.
Deze kaasjes hebben een hele krachtige en pittige smaak. Tevens zorgen deze ervoor dat de spijsvertering goed op gang komt. Enkele voorbeelden zijn:
Tip! Voor erbij: serveer je bijvoorbeeld geroosterde amandelen of walnoten. Deze versterken de smaken in de blauwe kaasjes. Wat ook een lekker hapje is: Prak een beetje boter door de roquefort (zodat het een soort creme wordt) en vul hier dadels mee. Heel lekker!
Ik hoop dat jullie met deze tips heel eenvoudig zelf een kaasplankje samenstellen. Mocht je zelf nog tips hebben, deel ze dan gerust in de comments met ons. Wat is overigens jullie favoriete soort kaas? Tot grote ergenis van Dylan loop ik het liefst weg met een rodekorstkaas namelijk!
Maak er een smakelijke avond van!
Groetjes,
Betty
(Bron foto’s: kaasplankje 1, kaasplankje 2 )
Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…
In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…
Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…
Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…
Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…
De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…
View Comments
lekker
Leuke tip !! Dank.