Voor sommige mensen hangt er om de aardappel een aureool van zondigheid. Aardappelen bevatten veel slechte koolhydraten en zijn dikmakers. Althans, dat is de stellige bewering. Maar klopt dat wel? Hoe (on)gezond is het om aardappels te eten? Online diëtist en afvalcoach Jonathan Klaassen vertelt het jullie.
Voor eens en voor altijd; aardappels zijn geen dikmakers! Dat onschuldige onbewerkte aardappeltje moet je absoluut niet om die reden schrappen, zet hem gerust dagelijks op je menu. Daarentegen kan het wel een ander verhaal zijn wanneer je aardappels bewerkt. Zoals er friet van maken waarbij je aardappels gaat frituren om er vervolgens ook nog een lading vette saus op te doen. Ja – nogal wiedes – dan komen er opeens een boel calorieën bij. Andere voorbeelden van bewerkte aardappelproducten zijn: chips, rösti, aardappelkroketjes of aardappelschijfjes en aardappelpartjes. Wil je het beste jongetje of meisje uit de klas zijn, kies dan simpelweg voor de onbewerkte aardappel. Pof die gerust in zijn jasje, of kook hem in ruim water.
1. Langzame koolhydraten
Neem je de aardappel onder de loep dan vind je tal van belangrijke voedingsstoffen. Zo bevat de aardappel koolhydraten in de vorm van zetmeel, dit noemen we ook wel langzame koolhydraten, omdat ze geleidelijk energie geven en daarmee de bloedsuikerspiegel stabiel houden. Positief, want hiermee goed voor bloedvaten, humeur en concentratie.
2. Voedingsvezels
Naast de langzame koolhydraten zitten er in aardappels ook veel voedingsvezels en dan met name in de schil en ja, dat is waardevol, de gemiddelde Nederland krijgt namelijk te weinig binnen. En dat is erg jammer, vezels zijn nodig voor een gezonde darmwerking, een verzadigd gevoel na het eten en verminderen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
3. Vitamine C
Als klap op de vuurpijl vind je in de aardappel ook vitamine C wat uitzonderlijk is, aangezien dit met name in groente en fruit voorkomt. Met daarnaast nog wat B-vitaminen, de mineralen kalium, calcium, fosfor en bioactieve stoffen heb je een knol die zonder twijfel als heel gezond bestempeld kan worden. Voedingsstoffen die een bijdrage leveren aan een goede weerstand, vochtbalans, bloeddruk en onderhoud van botten en gebit.
Het antwoord over de zoete aardappel is simpel; net als de gewone aardappel verdient deze knol een plek op het menu. De zoete aardappel is namelijk rijk aan allerlei voedingsstoffen, ‘beter’ is hij echter niet. Het klopt wel dat er verschillen zijn te bespeuren tussen beide soorten, zo bevat de zoete aardappel wat meer van bepaalde voedingsstoffen maar andersom heeft de gewone aardappel dat ook.
En wil je op dit vlak ook het beste jongetje of meisje uit de klas zijn, varieer dan gewoon regelmatig tussen beide soorten!
Aardappels zijn dus zonder twijfel heel gezond te noemen. Langzame koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels én relatief gezien weinig calorieën. Toegegeven, je moet aardappels niet al te veel bewerken (bijvoorbeeld frituren) als je calorie-inname wilt letten. (Maar een voor de rest vrij onbewerkte ovengebakken ‘frietjes’ variant is al beter.) Dus ga lekker volop genieten van een zo min mogelijk bewerkte aardappel!
Wil je nou meer tips over voeding? Volg mij dan bijvoorbeeld ook op Instagram: @JonathanKlaassen
Lees meer artikelen van Jonathan Klaasen:
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…