********* Dit restaurant is inmiddels gesloten *************

De kenners in Utrecht weten het maar al te goed: in het kleine steegje de Drieharingstraat kun je heerlijk internationaal eten. En met de komst van Restaurant Spekuk, kun je nu ook je hart ophalen aan heerlijke Indonesische gerechten. Of je nu komt voor een koud Bali Hai biertje, een paar sate stokjes of een complete Indonesisch rijsttafel met vlees, vis en groente, je zit hier voor een prima prijs heerlijk te smikkelen. En na afloop moet je natuurlijk ook spekkoek, of nog beter: spekkoek likeur bestellen.

De Drieharingstraat in Utrecht staat bekend om zijn vele restaurantjes. Het steegje staat bol van de internationale gerechten en wereldkeukens, dus Indonesisch Restaurant Spekuk past perfect in dit straatje. Eigenaresse Jitske Jongedijk was ooit chef-kok bij Indonesisch Restaurant Blauw, in Utrecht. Opende daarna haar eigen restaurant, het welbekende De Garde, maar besloot na 4 jaar toch weer een Aziatisch restaurant te beginnen, met als resultaat Restaurant Spekuk. En daar zijn wij in Utrecht heel blij mee.

Het is een kleine, maar fijne zaak, waar je snel even kunt binnen lopen voor een sate en een lekker rijstgerecht. Maar ook als je uitgebreid wilt dineren valt er genoeg Indonesisch lekkers te beleven bij Spekuk.

Rames eten bij Spekuk

Bij restaurant Spekuk staat het eten in het teken van Rames, oftewel een kleine Indonesische rijsstafel op je bord. De borden zijn er in 3 formaten: Kecil (small portie), Sedang (medium portie) en Besar (large portie). Vervolgens stel je zelf je Rames samen uit verschillende (wisselende) gerechten met soorten vlees/vis en groente en uiteraard wordt dit geserveerd met witte rijst. Tegen een kleine meerprijs kun je ook nasi of bami krijgen.  De liefhebber doet er nog een schepje huisgemaakte sambal bij en de ervaring is compleet.

Uiteraard worden er bij Restaurant Spekuk ook diverse Aziatische biersoorten geserveerd en sluit je het eten af met, heel toepasselijk, een koffie met de nieuwe spekkoek likeur: Sayah. (Hou deze naam in de gaten!)

Dit eet je bij Restaurant Spekuk:

Voorgerechten:

Dylan nam Sate Ayam kip sate stokjes van de grill. Geserveerd met een pindasaus, zoetzure komkommer en gebakken uitjes.

En ik ging voor de Rumah Djadjan:  een mix van 4 (wisselende) gefrituurde hapjes: een loempia met kip, pangsit met rund, een pakketje met kerrie groenten en een gefrituurd kiphapje. Uiteraard geserveerd met de homemade sambal van Restaurant Spekuk.

Hoofdgerechten:

Ik ging voor een ‘kleine’ Kecil rames (1x vlees/vis + 2x groente) en stelde deze zelf samen met Krengsenang Daging (pittig rundvlees), Tumis (gesmoorde andijvie), Sambal Goreng Buncis (gesmoorde boontjes) en Nasi Kuning.

En Dylan nam een ‘medium’ Sedang rames (3x vlees/vis + 2x groente) en stelde samen met Gulai Domba (lamsbout in kruidige saus), Ikan Kuning (kabeljauw met kruidige saus), Ikan Goreng (gefrituurde poon), Assem (gemengde groente), Urap (groente met gebrande kokos) en Nasi Goreng.  Echt ideaal dat je zo meerdere gerechten op 1 bord kunt proeven.

Dessert:

Terwijl meneer genoot van Kue Dadar: pandan pannenkoekjes gevuld met kokos en chocolade en een kop koffie,

sloot ik af met Kue Mangok: twee gestoomde cakejes met een bolletje vanille ijs. En voor erbij natuurlijk een Indonesische koffie met Sayah spekkoek likeur.

 

  • Een klein maar fijn restaurant, voelt heel gemoedelijk aan.
  • Personeel is uitermate vriendelijk en behulpzaam.
  • Traditionele Indische gerechten en doordat deze als rames worden aangeboden, kun je diverse smaken en gerechten bij elkaar proeven.
  • De gerechten worden geserveerd met een huisgemaakte (pittige) sambal.
  • Inclusief Aziatische biersoorten op de kaart. Zo waan je je toch een beetje op vakantie in eigen land.
  • Goede prijs/kwaliteit verhouding.
  • Op de bovenverdieping (met zicht op de keuken) staat enkel een groepstafel die je ook kunt reserveren voor een gezelschap
  • Klein terras, waar het met name op zomerse dagen goed vertoeven is. (Wel schaduw want gelegen in de Drieharingstraat).

 

  • Let op! Ligt in een autoluw straatje.

Review:    Prijs: €       Eten: 8      Service: 8       Decor: 7     Totaal:  7.7

Restaurant Spekuk
Drieharingstraat 10-12
3511 BJ, Utrecht
Telefoon: 030 – 238 1870
https://Spekuk.nl
(Bron foto: Raam met belettering is afkomstig van Spekuk.nl)
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Leuke review! Kende de tent nog niet, maar het eten ziet er heerlijk uit! Esther

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago