Eten in een open keuken vind ik echt geweldig. En als je dan ook van culinaire verrassingen en experimenteren houdt, dan ben je bij restaurant In de Keuken van Floris in Rotterdam aan het juiste adres.
Onlangs bracht ik een 2 daags bezoek aan Rotterdam en besloot om weer eens te gaan eten In de Keuken van Floris. Wij bleven immers toch in de buurt overnachten, dus meer excuses voor een beleving van 9 gangen, inclusief wijnarrangement heb ik niet nodig. Better safe than sorry toch..?!
De open keuken van Floris is het hart van de zaak. Alle gasten verzamelen rond 19.00 uur en nemen plaats aan tafels rondom de open keuken. De liefhebber kan beginnen met een champagne proeverij (waarom ook niet eigenlijk) en dan kan de culinaire beleving beginnen. Elk half uur wordt er een nieuwe gang + bijpassende wijn uitgeserveerd naar alle gasten tegelijkertijd. En terwijl wij lekker zitten te bekijken, ruiken, proeven en smikkelen, stort Floris zich in de komende 25 minuten alweer op de volgende gang. Een vrij uniek concept dus, maar dat is ook wel nodig, omdat er in de kleine open keuken slechts plek ik voor 2 koks.
Floris kookt met de seizoenen mee en vernieuwt regelmatig een gang van het menu. Zo kan het dus zijn als je een paar weken later nog een keertje komt eten, dat een deel van de gerechten vervangen zijn voor een nieuw gerecht of iets anders wat helemaal in het seizoen is. Ik heb even getwijfeld of ik het hele menu hier wel zou moeten neerzetten, maar dat is wel de beste manier om een goed beeld te krijgen van dit restaurant. Mooi om te zien dat Floris in een gerecht zelfs 7 (!) verschillende bereidingen van 1 ingrediënt wist te maken. Maar begrijp svp dat door deze vele bereidingen het niet een heel geschikt restaurant is voor mensen met veel voedselallergieën. Een compleet vegetarisch menu is geen probleem hoor. Evenals schelp-of schaaldieren.
Voor erbij drink je natuurlijk een wijnarrangement, met grote zorg door de sommelier uitgezocht. Verwacht bijzondere en vaak onbekende wijnen of beperkte oplages. En voor de bob is er zelfs een bijpassend sap-arrangement beschikbaar. Houdt rekening met een gemiddelde uitgaven van 115 euro p.p. voor 9 gangen inclusief wijn en koffie. Maar dan kom je ook helemaal niets te kort. Verleg je grenzen, doe je ogen dicht, ruik en proef mee, hoe gewaagd het soms ook is. Zo’n 4,5 uur later rol je naar buiten en ben je weer een hele mooie eetbeleving rijker.
Boekweit noedels & krokant, tamarinde, bloemkool: Creme, chips, blad, kruim, boter. En hier dronk ik het laatste glas van mijn champagne proeverij bij.
Makreel & kokkels, tonic, mango, radijs, la boussian. Hier dronken wij bij een Zahringer Gutedel uit Baden (Duitsland.
Rode poon, Cecina ham, avocado, oranje paprika, creme cru en meelworm. Ja dat lees je goed, maar die kleintjes proefde net als gepofte rijst en was een mooi krokantje in dit gerecht. Gererveerd met een Tahbilk ‘The Tower’ MVR (Marsanne/Roussanne/viognier,) uit Central Victoria.
Tomaat, afrikaantjes, kappertjes en zwarte olijf. Echt een superintense beleving, die met een glas Edalo ‘Zalema’ uit Huelva (Zuid-West Spanje) zeker tot een favoriet bekroond is.
Miral eend, Pistache, kersen, amaranth en met sigaar gerookt. Dit was een fantisch moment: het openklappen van het sigarendoosje, waarbij alle rook ook vrij kwam. Geserveerd met een Kriek Boon biertje uit 2015. Echt een ode aan kersen.
Rode biet, aardbei, rozen, lychee, rode paprika. Dit gerecht fungeerde ook als ‘spoom’ en neutraliseert je smakenpalet. Tevens werd er voor de liefhebber ook vers gebakken broodjes geserveerd met roomboter. Hoewel deze echt verrukkelijk zijn, eet er niet teveel van, want je zit pas op de helft van het menu.
Noordzeekrab, coquille, ganzenlever, kalamansi en bouillon van krab. (Ik kreeg een aangepaste versie ivm schaaldieren allergier), Maar het was een heerlijk zilt gerecht met citrustonen. En er werd een Loxarel garnatxa blanca (Penedes Alta) bij geserveerd.
Lam, asperges, ansjovis, gezouten yuzu. Een smaakvol gerecht met wat meer aardse tonen. En hier werd een False Bay Shiraz 2013 uit Capetown (Zuid-afrika) bij geschonken.
Een selectie van 4 soorten kaas: Rabiola Tre Latte, Appenzeller, La Filetta en Achels blauw, geserveerd met peer en een Rikiki Elixir des Anges Beaujolais uit Gamay (Frankrijk).
Het dessert bestond uit wortel ijs, blauwe bes, chocolade. Dit verwacht je natuurlijk nooit: wortel als dessert, maar het was fantastisch! Daar werd zowel een glas ‘’96’’ Rivesaltes Ambré 1996, uit Grenache bij geserveerd. Evenals een glas Leireken Wilde Vruchtenbier uit Oedelem (België).
Dan volgt er uitaard nog een ronde met koffie of thee en wat kleine friandises. En dan is de eetbeleving toch echt afgelopen! Jammer he?!
Review: Prijs: €€ / €€€ Eten: 9 Service: 8 Decor: 8 Totaal: 8.3
Restaurant In de keuken van Floris Honingerdijk 259 3062 AM, Rotterdam The Netherlands https://indekeukenvanfloris.nl/
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Leuk om te lezen! Gerechtjes zien er stuk voor stuk heerlijk uit. Lijkt me leuk om eens te bezoeken!
Wat een heerlijkheid! Dit restaurant staat al zo lang op m'n verlanglijstje.
Aanrader! Ik wens je er in ieder geval heel veel plezier!