Categories: Bijgerechten

Gebakken krieltjes met verse kruiden

Ben je fan van gebakken aardappels? Maak dan eens gebakken krieltjes met verse kruiden. Simpelweg uit de koekenpan en heerlijk als bijgerecht bij vlees & vis. En helemaal niet moeilijk om zelf te maken!

Zelf gebakken krieltjes maken

Ik ben geen fan van normale gekookte aardappels. Deze vind ik op de een of andere manier altijd veel te droog. Dus ik doe mijn aardappels in frieten snijden en bakken in de oven. Of ik maak er puree van. Of zet in de koekenpan gebakken krieltjes op tafel. Gebakken aardappels zijn eigenlijk overal wel lekker bij. En deze gebakken krieltjes met verse kruiden en een likje mayonaise zijn dan ook grote favoriet in Huize Betty.

Gebakken krieltjes of andere gebakken aardappels zijn zo gemakkelijk om te maken. Terwijl het ook nog eens zoveel meer smaak aan je gerechten geeft als enkel gekookte en afgegoten droge aardappels. Daar zit echt niemand op te wachten.

Krieltjes met asperges

Ik maak er natuurlijk een kleurrijk feestje van en serveer gebakken krieltjes het liefst bij een portie vlees van de barbeque. Maar kriel aardappels gaan ook goed samen met gegrilde vis en boontjes of bij klassieke asperges. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er gebakken krieltjes bij eten.

Hash Browns van gebakken krieltjes maken

In Engeland onbijt men ook vaak met aardappels bij het ontbijt, de zogenaamde Hash Browns zijn daar geliefd. Dus als je nog wat leftover gebakken krieltjes hebt, doen deze het ook prima als glutenvrij ontbijtje met bijvoorbeeld 2 uitgebakken eieren en spekjes.

Print

Gebakken krieltjes met tuin kruiden recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Cook Time: 25 minutes
  • Total Time: 25 minutes
  • Yield: 4-6 personen 1x
  • Category: Bijgerecht
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

bijgerecht voor 4-6 personen)

Ingrediënten:

  • 1 kilo krieltjes (ongeschild),
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 25 gram peterselie,
  • 25 gram bieslook,
  • 1 flinke knoflook teen,
  • peper,
  • (grof zee)zout.

Extra:

  • kookpan met deksel,
  • grote koekenpan of hapjespan.

 

Instructions

  1. Snijd de krieltjes in de lengte doormidden en eventuele grote krieltjes in vieren. Stop in een pan met ruim water + een flinke snuf zout. Plaats de deksel op de pan en breng de krieltjes aan de kook, gedurende 10 minuten.
  2. Ondertussen spoel je alvast de peterselie en bieslook af onder de kraan en hak fijn. Pel vervolgens de knoflook en pers deze uit. Zet apart.
  3. Zodra de aardappels gaar zijn, giet je deze af in een vergiet en laat een beetje uitstomen en opdrogen.
  4. Verhit de olijfolie in de koekenpan of hapjes pan en bak hierin de krieltjes rondom aan. Doe dit gedurende 10 minuten op middelmatig vuur en schud de pan regelmatig even los om aanbakken te voorkomen. Voeg in de laatste minuut de peterselie, bieslook en knoflook toe aan de gebakken krieltjes en roerbak deze mee. Breng vervolgens op smaak met peper en (grof zee)zout.

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Verse krieltjes, heerlijk. Liefst vers uit de eigen tuin. Helaas is onze postzegel niet groot genoeg voor een leuke moestuin. Maar toch weer een lekker recept er bij. Bedankt.

  • Heerlijk, die verse krielen. Ze worden nog lekkerder als je ze bakt in ganzenvet of eendenvet. Zo wordt een gewoon aardappeltje een culinair hoogstandje!

    • hi Hans,
      jij maakt er helemaal een culinair hoogstandje van! Lekker hoor!
      En bedankt voor de tip :-)

Recent Posts

Witlof stamppot met piccalilly

Deze verfrissende witlof stamppot met piccalilly is een overheerlijke winterse maaltijd. Met frisse stukjes appel…

6 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Loempias met champignons en kaas

Op deze Meatless Monday maakte ik loempia's gevuld met champignons, kaas en cashewnoten. Een heerlijk…

2 weken ago

Babi Pangang – uit het Smaakmenutie Kookboek

Als er een gerecht is dat wij allemaal wel kennen van de 'afhaalchinees' dan is…

2 weken ago

Wat is Thanksgiving Day en waarom wordt het gevierd?

Het is vandaag de 4e donderdag van November en dan wordt in Amerika Thanksgiving gevierd!…

2 weken ago

20x Sinterklaas Recepten

Op zoek naar last-minute Sinterklaas recepten ter inspiratie? Binnenkort is het zover. Sinterklaas is namelijk alweer…

2 weken ago