**** Dit restaurant is inmiddels compleet verbouwd. Check hier de review van het nieuwe Grand Cafe en Hotel Post Plaza Leeuwarden. ****
De chef-kok van Brasserie Lourens is Robert Buurma, een vervent twitteraar, met een grote passie voor (h)eerlijk eten. Zijn wens was om Leeuwarden wat meer op de culinaire kaart te zetten, en samen met zijn keukenbrigade, heeft hij een heus #twitterdiner gehouden voor een aantal foodbloggers en lokale helden met een passie voor goed eten. Zij hebben ons compleet omvergeblazen met heerlijke Friese streekproducten en prachtige kunstwerken op het bord. Elke week bedenkt Robert een nieuw 7 gangen diner, met nieuwe smaken en combinaties.
Het Grand Hotel Post Plaza is gevestigd in het oude postkantoor van Leeuwarden, en het pand straalt dan ook luxe uit. In de brasserie kun je dan ook heerlijk vertoeven en je vergapen aan het prachtige plafond en de inrichting. Dit is werkelijk waar een prachtige eetzaal. In de lobby van het hotel klinken de zwoele klanken van een dame achter de piano, en wordt het gehele diner voorzien van live-muziek. Ik voel me dan ook een beetje in een droom die uitkomt.
Als eerste kwamen er 3 verschillende amuses op tafel:
Dit gerecht bestond uit een ‘lijngevangen’ gerookte paling met olijf, daslook, limoen en daslookpesto. Uiteraard is de paling een waar streekproduct, en zoals je kunt zien krijg je deze als een waar kunstwerk op het bord.
Dit gerecht is een klassier, maar dan anders: Kip Kerrie, geserveerd met een beetje quinoa, doperwtjes, en een bolletje van een zachtgegaarde eidooier, gerold in maanzaad (zo zacht..). Het was werkelijk prachtig om te zien hoe een gerecht dat met name bekend is uit de ‘kant-en-klaar’ hoek, helemaal getransformeerd werd tot een frisse hedendaagse versie.
Je kunt het net niet goed zien, maar deze gang bestond uit een coquille en een stukje zeetong, geserveerd met een witte asperge, schuim van knolselderij en stukjes truffel. Deze zachte smaken waren perfect op elkaar afgestemd.
Dit was zeker een van mijn persoonlijke favorieten: Geschaafde eendelever (heel vettig) gecombineerd met stukjes kwee-appel en gekonfijt fruit (lekker fris). Maar de grootste verrassing was toch wel de knetter-chocolade (net als de knettersnoep van vroeger), dat voor een prachtig contrast en kleine explosies in de mond zorgt.
Dit gerecht werd aan tafel helemaal afgemaakt. Op het bord vind je een fluweelzacht stukje lamsschenkel, met rode biet, groene asperge, pastinaakcréme en merinques van rode biet. Aan tafel werd dit overgoten met een huisgemaakte jus, die zo vol van smaak was, dat ik gerust een litertje mee naar huis wilde nemen.
Dit gerecht was ook zeker een favoriet onder de gasten: een geitenkaasschuim met abrikoos en een crumble van krentenbrood en amandel. Dit smolt als het ware op je tong! Zelfs als je geen geitenkaasliefhebber bent, dan lik je bij dit gerecht je bord nog af.
Na afloop bleven we lekker nog even genieten van koffie, huisgemaakte likeurtjes en friandises als: bonbons, macarons, en nougat. En terwijl ik mijn espresso wegtikte maakte ik mij zorgen voor morgen. Want hoe moeilijk zal het zijn om na deze geweldige gerechten, vanaf morgen weer ‘normaal’ te gaan eten. Je hebt nou eenmaal luxe paarden, en je hebt .. ehh.. hongerige paarden..
Foodreporter was ook ter plekke en maakte dit filmpje van het #twitterdiner. En uiteraard kom ik zelf ook nog even voorbij:
Supertip! Op de website zag ik dat je een fantastisch arrangement kunt boeken, waarbij je een 6-gangen diner afneemt, en er dan gratis bij mag overnachten in het Grand Hotel Post Plaza (uiteraard in een Comfort Room, meerprijs voor luxere kamers). Zo kun je dus gerust een wijnarrangement bij het eten boeken (en die wijnen zijn zo goed hier!). En de volgende dag ga je uiteraard Leeuwarden ontdekken en genieten van nog meer moois en lekkers dat deze stad te bieden heeft.
Review: Prijs: € € Eten: 8.5 Service: 9 Decor: 8.5 Totaal:
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…