Salade recepten

Boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola

Voor vandaag heb ik deze boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola op het menu staan. Een gezonde salade passend bij de lente, met toch nog een kleine knipoog terug naar de winter met de boerenkool. Perfect om tussen deze twee seizoenen in te maken!

Toen ik dit gerecht aan het bereiden was en Patrick de omwikkelde rolletjes peer zag, zei hij: ‘het lijkt wel een gerecht voor de feestdagen!’ Zo oogt en proeft het ook maar ik beloof je: het is super makkelijk om te maken.

Variatietips boerenkool salade

Om de boerenkool salade wat voedzamer te maken (geloof mij: anders heb ik na een half uur weer trek) heb ik in dit gerecht parelgort verwerkt. En dat beviel me heel goed! Ik had hier eigenlijk nog niet eerder mee gekookt maar daar ga ik maar eens verandering in aanbrengen. Het is een graansoort die vrij neutraal is en met een beetje een stevige bite. Moet je hier nu niks van willen weten:), kun je natuurlijk ook bulgur, rijst, couscous of quinoa toevoegen aan de salade.

Daarnaast heb ik gorgonzola gebruikt in de boerenkool salade. Dat vind ik zo af en toe ontzettend lekker, maar het heeft natuurlijk nogal een uitgesproken smaak waar niet iedereen fan van is. Je kunt in plaats van gorgonzola ook bijvoorbeeld brie of geitenkaas gebruiken.

Recepten met superfood boerenkool

Inspiratie nodig voor andere gerechten met (supergezonde!) boerenkool? Eerder maakten we op Betty’s Kitchen deze Boerenkool stamppot met zoete aardappel en Boerenkool quiche met (homemade) cranberry compote. Heerlijk alternatieven op de traditionele boerenkoolstamppot! Maar check hier nog meer gezonde(re) recepten met boerenkool.


Print

Recept: Boerenkool salade met peer, ham en gorgonzola

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

4 from 1 review

  • Author: Nanda Appelman
  • Cook Time: 15 minutes
  • Total Time: 35 minutes
  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Maaltijdsalade
  • Cuisine: Hollandse / Italiaanse keuken

Ingredients

Scale
  • 250 gram boerenkool (gesneden en gewassen)
  • 125 gram parelgort
  • 2 rijpe peren
  • 75 gram gorgonzola
  • 4 plakken serranoham
  • Een flinke hand hazelnootjes (gepeld)
  • 1 tl. balsamico azijn
  • 2 tl. extra vierge olijfolie
  • 1 tl. gedroogde oregano
  • Peper en zout

Instructions

  1. Was de parelgort in een vergiet. Zet een pan op het vuur met 0.5 liter koud water en voeg ook de parelgort toe. Breng het water aan de kook en laat de parelgort 25 minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens zet je het vuur uit en laat je de parelgort nog 5 minuten afgedekt in de pan staan. Als niet alle water is verdwenen laat je de pan nog even uitlekken.
  2. Breek de hazelnootjes wat kleiner en rooster ze in een droge koekenpan op laag vuur. Als je vers gekraakte nootjes roostert, hou het dan goed in de gaten want de schilfertjes kunnen snel aanbranden in de pan.
  3. Ondertussen was je de peren goed. Snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. De schil van een peer is erg gezond, het bevat o.a. vezels. Mocht je de schil nu echt niet lekker vinden, schil de peren dan ook.
  4. Snij ook de gorgonzola alvast in dunne reepjes. Halveer de serranoham, leg er een stuk peer op, daar weer een reepje gorgonzola op en omwikkel het met de ham.
  5. Meng de boerenkool in een kom met de parelgort. Schep de olijfolie, oregano en balsamico azijn erdoorheen en naar eigen smaak peper en zout. Plaats de omwikkelde peertjes op de boerenkool salade. En strooi als laatste de geroosterde hazelnootjes eroverheen.

Eet smakelijk!

Liefs, Nanda 

Nanda Appelman

Nanda Appelman heeft een passie voor gezond, maar vooral lekker eten en drinken. Ze is freelancer in marketing en communicatie: www.woordenenbeelden.com en vaste blogger voor Betty’s Kitchen.

View Comments

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago