Nagerechten

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Naast de curry’s, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert met jullie delen. De ideale manier om je pittige Thaise maaltijd af te sluiten is namelijk met deze banaan in kokosmelk als toetje.

Wat zijn typische Thaise Toetjes?

Thailand is niet het land van taartjes en gebakjes. Maar aangezien er vers fruit in overvloed is, kun je er wel vooral veel toetjes met fruit verwachten. Een Thaise dame vertelde mij ook dat je het eten van pittig Thaise gerechten, ook het beste kunt afblussen met zuivel en romige producten. Zoals room, yoghurt of kokosmelk. Er zit namelijk een bestanddeel in dat er voor zorgt dat de pittige kruiden makkelijk in worden opgelost en afgevoerd. Dat is ook de reden waarom je beter een glas melk kunt drinken bij een te pittige maaltijd, ipv een glas water. Maar voldoende rijst of zelfs brood bij je maaltijd wil ook al helpen hoor! Je maag en darmen zullen je er in ieder geval dankbaar voor zijn!

Bananen in kokosmelk koken

Het Thaise dessert dat ik graag met jullie wil delen is er eentje die ik in Thailand regelmatig at na afloop van het diner. Het is een combinatie van 2 ingrediënten, die ik tijdens mijn vakantie elke dag weer tegenkwam op mijn bord: bananen en kokosmelk! Voeg daar suiker aan toe en het wordt wat dikker en stroperig. Het neigt een beetje naar gecondenseerde melk maken. Bij de Toko kun je die Thaise kleine banaantjes kopen. Dat is echt het allerlekkerst. Maar je mag ook gerust onze normale supermarkt bananen gebruiken hoor. Zie notes in het recept.


Print

Thaise Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Mijn meest gegeten dessert in Thailand: kleine Thaise banaantjes in kokosmelk verlicht namelijk mond en buik na een pittige Thaise (curry) maaltijd.

  • Author: Betina Oostveen
  • Total Time: 15 minuten
  • Yield: 4 personen 1x
  • Category: dessert
  • Cuisine: Thaise keuken
  • Diet: Gluten Free

Ingredients

Scale

  • 4 kleine Thaise Banaantjes (Toko) *
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml)
  • 1 kaneelpijpje
  • ½ vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract)
  • snufje zout
  • 50 gram rietsuiker

Instructions

    1. Pel de bananen en snijd in plakjes van 1 cm dik en stop ze in een kleine kookpan.
    2. Giet de kokosmelk in de pan en voeg het kaneel pijpje, uitgeschraapte vanille peul en  zout toe.
    3. Strooi tot slot de suiker over de pan en verwarm op middelmatig vuur. Zodra de banaan in kokosmelk tegen het kookpunt begint te komen (meestal binnen een 1-2 minuten), draai je het vuur laag en laat zachtjes doorgaren gedurende 10 minuten. Doe dit zonder deksel op de pan en roer het mengsel af en toe door.
    4. Verwijder het kaneelpijpje, schep de bananen uit de pan en verdeel over 4 kommetjes. Lepel hier vervolgens een beetje kokosmelk overheen. Je kunt eventueel nog een klein snufje kaneelpoeder toevoegen. En traditioneel hoor je deze banaan in kokosmelk ook warm te eten.

Eet smakelijk!

Notes

*De kleine Thaise banaantjes zijn steviger dan onze traditionele bananen en koop je bij de Toko. Je kunt 4 kleine Thaise banaantjes ook vervangen door 2 hele grote normale, het liefst net-niet-meer groen en nog stevig. Zeker geen (over)rijpe bananen gebruiken voor dit dessert.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • In de Thaise supermarkten kan je het recept kant en klaar kopen. De banaan is echter in de lengte gesneden. Misschien is dit meer Thais dan de banaan in ronde plakjes snijden.

    • Hi Ovidia,

      Ik heb dit gerecht ook meerdere malen in Thailand gegeten en kreeg gewoon ronde plakjes.
      Maar doe gerust wat je zelf wilt hoor :-)

Recent Posts

10x Kidsproof uitjes in Utrecht (Herfstvakantie tips met kinderen)

De herfstvakantie is inmiddels alweer begonnen en voor veel ouders betekent dit dagjes uit met…

1 dag ago

Groene Monster Pasta (Halloween)

Op zoek naar een lekker hartig hapje of zelfs een vullende avond maaltijd voor Halloween…

2 dagen ago

Kweeperenjam maken

Het perenseizoen begint elk jaar in de herfst dus rond september. Maar naast de conventionele…

5 dagen ago

20x recepten voor Halloween (ontbijt, lunch of diner)

Binnenkort is het zover: Halloween!  Dit is toch wel een van mijn favoriete feestjes, want dan…

6 dagen ago

Gebakken vleermuizen vleugels

Op zoek naar een lekkere vlezig borrelhapje voor Halloween? Deze krokant gebakken vleermuizen vleugels zijn…

1 week ago

Gevulde Paprika’s voor Halloween

Dit recept is een lekker hartige gerecht dat hoort bij een avondje halloween vieren. Deze…

1 week ago