Naast de curry’s, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert met jullie delen. De ideale manier om je pittige Thaise maaltijd af te sluiten is namelijk met banaan in kokosmelk als toetje.
Het is een combinatie van 2 ingredienten, die ik tijdens mijn vakantie elke dag weer tegenkwam op mijn bord: bananen en kokosmelk! En die twee samen maken een waanzinnig simpel maar lekker dessert.
Thailand is niet het land van taartjes en gebakjes. Maar aangezien er vers fruit in overvloed is, kun je ook vooral veel toetjes met fruit verwachten. Een Thaise dame vertelde mij ook dat je het eten van pittig Thaise gerechten, ook het beste kunt afblussen met zuivel en romige producten. Zoals room, yoghurt of kokosmelk. Er zit namelijk een bestanddeel in dat er voorzorgt dat de pittige kruiden makkelijk in worden opgelost en afgevoerd. Dat is ook de reden waarom je beter een glas melk kunt drinken bij een te pittige maaltijd, ipv een glas water. Maar voldoende rijst of zelfs brood bij je maaltijd wil ook al helpen hoor! Je maag en darmen zullen je er dankbaar voor zijn!
Mijn favoriet tijdens de vakantie werd dan ook het traditionele Banaan in kokosmelk. Als je namelijk kokosmelk en suiker samen verwarmd, wordt deze wat dikker en stroperig. Het neigt een beetje naar Dulce de Leche maken. En hoewel ik onze normale bananen gebruik in dit recept, moet ik toch eerlijk vermelden dat die kleine romige Thaise banaantjes nog het allerlekkerst zijn. Maar die heb ik helaas nog niet kunnen spotten bij de Toko.
Een belangrijk punt: zet het vuur echt in de lage stand. Als je kokosmengsel teveel gaat ‘borrelen’ tijdens het koken, kook je de bananen letterlijk kapot en dat zou zonde zijn. Je moet echt nog een lekkere bite overhouden en geen banaanpudding maken. Alhoewel dat misschien ook wel heel lekker is hoor.
(dessert voor 4 personen)
*Muscovado suiker is ongeraffineerde suiker, met een heerlijke, intense smaak. Je kokosmelk kleurt hier echter bruin van.
Let op! Je kunt banaan in kokosmelk niet voorbereiden of bewaren. Het garingsprocess zet door en de bananen verkleuren namelijk nog steeds na het koken.
Eet smakelijk,
Groetjes, Betty
Vandaag blaast onze Koningin Maxima maar liefst 54 kaarsjes uit!! Deze feestelijke dag moeten we…
Ik heb toch weer een heerlijk recept voor jullie! Caponata is een Siciliaanse aubergine-stoofgerecht met…
Als er een ingrediënt is dat menig harten sneller doet kloppen dan is het wel…
Het is weer een #MeatlessMonday dus zet je bijvoorbeeld dit vegetarische wokgerecht met teriyaki saus…
Geef mij een blikje croissantdeeg en ik maak er gerust heerlijke croissantwafels van . Deze…
Thailand staat natuurlijk bekend om zijn heerlijke Thaise Curry gerechten. Van rood, groen tot geel…
View Comments
In de Thaise supermarkten kan je het recept kant en klaar kopen. De banaan is echter in de lengte gesneden. Misschien is dit meer Thais dan de banaan in ronde plakjes snijden.
Hi Ovidia,
Ik heb dit gerecht ook meerdere malen in Thailand gegeten en kreeg gewoon ronde plakjes.
Maar doe gerust wat je zelf wilt hoor :-)