Zoals jullie in mijn fotodagboek hebben kunnen lezen, was ik onlangs op bezoek Bij Robèrt van Beckhoven voor een blogevent van Quooker.  Naast een rondleiding, kregen wij ook een workshop en hebben daarbij een makkelijke en verrukkelijke slagroomtaart met aardbeien gemaakt.

Een taartje dat je thuis heel eenvoudig zelf kunt namaken en kunt serveren bij de koffie. Het grootste genot gaat schuil in twee overheerlijk amandel biscuit bodems en daartussen lekker veel verse aardbeien. Ik voegde er zelfs stiekem wat gehakte verse muntblaadjes toe aan deze slagroomtaart met aardbeien.

Bij Robért

In de pittoreske plaats Oisterwijk (Noord-Brabant) vind je de Leerfabriek en winkel van Bij Robèrt. Naast de diverse kook-workshops runt de Meester Boulanger en Meester Patissier ook een bakkerij en patisserie, en ken je hem waarschijnlijk wel van het TV programma ‘ Heel Holland Bakt’. En wordt de winkel dagelijks aangevuld met vers brood, worstenbroodjes, croissants, bolussen, gebakjes, taartjes, maar ook diverse soorten chocolade en huisgemaakte hagelslag en hazelnootpasta’s. Echt een aanrader als je eens in de buurt bent!

Het was dan ook ontzettend vervelend (maar niet heus) dat ik hier een dagje mocht komen binnenkijken, rondhuppelen (met haarnetjes uiteraard) en proeven van dit lekkers. En natuurlijk tegen sluitingstijd nog even de winkel kwam leegkopen met mijn medefoodies. Maar het paradepaardje van de dag is toch wel de slagroomtaart met aardbeien die wij tijdens de workshop van Robèrt zelf gingen maken.

De basis van deze slagroomtaart met aardbeien bestaat ook uit overheerlijk amandel biscuit, met daar tussen verse aardbeien en lekker veel slagroom. Tja, je wilt een stevige taart, dus dan moet je niet zuinig zijn met slagroom!

Je kunt met dit recept 1 complete ronde taart maken van 16/18 cm doorsnede. Maar uiteraard kun je ook kleinere vormpjes uitsteken en mini slagroomtaartjes maken. Wat jij wilt. Zorg in ieder geval voor een RSV steker/taartring en bekleed deze met een stuk plastic banderol of een op maat gesneden strip bakpapier, want dat maakt het opbouwen van de taart een stuk gemakkelijker. Alleen nog even de ring verwijderen, afstoffen met wat poedersuiker en aansnijden maar. Ja, die Robèrt van Beckhoven weet wel wat lekker is!

Recept Slagroomtaart met aardbeien:

(taart van 16/18 cm doorsnede  – Dessert voor 8 personen)

Ingrediënten amandel biscuit:

  • Eiwitten van 5 eieren, (gebruik het eigeel om bijv. Tiramisu te maken),
  • 110 gram suiker,
  • 75 gram fijngemalen amandelen,
  • 30 gram patentbloem.

Ingrediënten taartvulling + topping:

  • 500 ml slagroom,
  • 125 gram suiker,
  • verse aardbeien,
  • poedersuiker,
  • optioneel: verse munt.

Extra:

  • keukenmixer met garde,
  • oven,
  • (diepe) bakplaat,
  • taartring 16/18 cm,
  • paletmes,
  • plasticfolie,
  • bakpapier,
  • spuitzak,
  • klein bolzeefje.

Bereidingstijd:

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (180 hete lucht) en bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Stop de eiwitten met 35 gram van de suiker in de keukenmixer en klop met de garde op de hoogste stand. Zorg er wel voor dat je kom en garde ontvet zijn.
  3. Meng in een aparte kom de overgebleven 75 gram suiker met de amandelmeel en (gezeefde) patentbloem. Spatel dit door het opgeklopte eiwit mengsel.
  4. Spreid het amandel biscuit beslag uit over de bakplaat en strijk glad af met een paletmes. Stop de bakplaat in de oven, verlaag de temperatuur naar 170 graden (160 hete lucht) en bak af gedurende 30 minuten. Als het deeg lichtbruin is en stevig aanvoelt en terugveert is het klaar voor gebruik. Haal de bakplaat uit de oven en laat eventjes afkoelen.
  5. Bestuif je werkblad met een beetje poedersuiker en keer hier de bakplaat op. Verwijder het bakpapier en laat het amandel biscuit nog wat verder afkoelen. Ondertussen klop je vast de slagroom stevig op met de suiker. Vul hiermee de spuitzak en bewaar in de koelkast.
  6. Met een steker/taartring steek je twee identieke vormen uit je biscuit beslag (of meerdere kleintjes, maar altijd een even aantal). Plaats de taartring vervolgens op een bordje of ondergrond en bekleed de binnenkant met plasticfolie. Leg 1 plak van het biscuitbeslag op de bodem.
  7. Plaats gehalveerde aardbeien met de snijkant tegen de rand. Zorg voor aardbeien van gelijke grootte. Vul de ruimte tussen de aardbeien en leg alvast een kleine bodem met slagroom uit de spuitzak. Verdeel hier vervolgens een flinke hand grof gehakte aardbeien overheen, met eventueel een eetlepel fijngehakte verse munt. Dek deze laag vervolgens af met een nieuwe laag slagroom uit de spuitzak. Gebruik het paletmes om de slagroom goed te verdelen en licht aan te drukken, zodat je een mooie stevige taart krijgt. Dek de slagroomtaart vervolgens af met de tweede plak amandel bescuit.
  8. Spatel nog wat overgebleven slagroom over de bovenzijde en plaats een extra ‘toefje’ slagroom in het midden van de taart. Zet minstens 30 minuten in de koelkast om op te stijven. Haal uit de koelkast, verwijder de taartring en plasticfolie. Poeder vervolgens de slagroomtaart af met een beetje poedersuiker en decoreer met een gehalveerde aardbei in het ‘toefje’ slagroom.

Deze slagroomtaart met aardbeien dient in de koelkast bewaard te blijven en is gerust 2-3 dagen goed.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

(Bron Recept: Robèrt van Beckhoven)

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

Snijbonen in kokosmelk (Buncis Lodeh)

Bij Indonesische gerechten denk je al gauw aan rijst met een kip gerecht of een…

7 uur ago

Pizza Bianca met artisjokken en ham

Wil je eens wat anders dan pizza met tomatensaus? Beleg dan eens je pizza met…

1 dag ago

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

2 dagen ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago