Koken met seizoenen vind ik heel belangrijk bij het keuren van restaurants. Maar het nieuwe Roots Rotterdam, in het Hilton Hotel, gaat hierin zelfs nog een stapje verder.
Niet alleen veranderd de kaart en de gerechten met het seizoen, maar wordt de complete sfeer en ambiance van het restaurant mee aangepast. Ik ging vast kijken en voorproeven bij Roots Rotterdam.
Ik vind het alleen maar een goed gegeven dat de kwaliteit van hotel restaurants is toegenomen in de afgelopen jaren. Waar ik voorheen juist op zoek ging naar goede restaurants in een (vreemde) stad, kom je vandaag de dag de mooiste restaurant concepten tegen bij de hotels, met een goede (soms sterrenwaardige) keuken. En zo hoef je als hotelgast ook niet in te leveren op je kwaliteit. Met name de zakelijke reizigers onder ons, kunnen hun hart bij dit soort hotels ophalen. Less stress, want je werkt al hard genoeg, maar bovenal goed eten bij Restaurant Roots.
De inrichting is een leuke mix van vintage design, met lichte lederen banken en stoelen. Art deco tafels afgewisseld met marmer. En met name de kleurige kussens en servies doet het geheel goed en wat relaxter aan. En dat vanaf het ontbijtbuffet, gedurende lunch & diner, tot in de avonduurtjes. Daarnaast wordt de belichting, de inrichting, de muziek het tafelgerei en zelfs kleding van de bediening afgestemd op het seizoen.
In de keuken vind je Chef-kok Stephan Nijst, die net als ik, dol is op koken met seizoenen. Hij begon zijn carriere in Frankrijk, waar hij zelf zijn rucola plukte en asperges stak. Het liefst zou hij op diezelfde trend willen doorgaan in hartje Rotterdam, maar een urban moestuin is hier helaas niet mogelijk. Maar gelukkig vind je in en rondom Rotterdam genoeg regionale streekproducten van goede kwaliteit. Niet alleen vlees, brood, kaas en groente, maar ook Rotterdams Pelgrim Bier en (mijn favoriet) Bobby’s Gin uit Schiedam.
(Credits: Timothy VP Photography)
En soms treed de chef ook buiten de Rotterdamse Roots en gebruikt traditionele Hollandse producten zoals lamsoor of asperges. Omdat het toevallig toch in het seizoen is. Restaurants Roots brengt je weer terug naar de basis van koken en de seizoenen. Maar verwacht wel een creatief en verrukkelijk spektakel terug op je bord. Van Noordzee coquilles geserveerd op Maasstenen tot dry aged ribeye verpakt in hooi en klei. Authentiek, origineel en voor diegenen aan de Chefs Table van het restaurant zelfs van begin tot eind helemaal te volgen.
Roots restaurant is afgelopen maand geopend in het Hilton Hotel aan de Kruiskade in Rotterdam. De naam past niet alleen heel goed bij Stephan’s visie op koken en eten, maar is ook het resultaat van een wedstrijd onder de Rotterdammers. Lekker recht voor hun raap en laten maar al te graag hun Roots zien.
Overheerlijk vers gebakken broodjes en een trio van roomboter, waterkers en goede olijfolie.
Ingelegde heilbot met een salade van zeegroente en kokkels. Dit was zo;n heerlijk zilt en zacht gerecht, dat gewoon op je tong smelt.
De signature dish van restaurant Roots: Een Ribeye afkomstig van Hollands weiderund, door de chef zelf 3 weken gerijpt en vervolgens gebakken in klei en hooi. Netjes getrancheerd en geserveerd met aubergine puree, seizoensgroente zoals bimi, maiskolf en paddestoelen.
En omdat ik mijn uitgebreide lunch wil afsluiten wat zoets, gaan we voor koffie met chocolade pops met pistache, verse madeleines en brownies.
Review: Prijs: € Eten: 8.0 Service: 8.0 Decor: 7.5 Totaal: 7.8
Roots Rotterdam @ Hilton Hotel Kruiskade 9 3012 JE Rotterdam The Netherlands Telefoon: 010 – 710 8028 www.rotterdam.hilton.com
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…