Door Vincent Nijhof – Amsterdam heeft prachtige musea en een bezoek aan de centraal gelegen Rijks, Van Gogh of Stedelijk museum is dan ook een aanrader voor iedereen. Maar na een ochtend of middag prachtige kunstwerken bekeken te hebben, wordt het ook tijd om een hapje te eten.

En gelukkig vind je dan op loopafstand Restaurant Stedelijk. Een goed restaurant, aan het museumplein, met een toegankelijk concept. 

Stedelijk Museum

Met pijn in mijn voeten stapte ik restaurant Stedelijk binnen. We hebben vandaag diverse musea bezocht en kilometers afgelegd. Dus qua locatie is de plek ideaal: Restaurant Stedelijk is namelijk gevestigd in de zogenaamde ‘badkuip’ van het Stedelijk Museum en op slechts 5 minuten loopafstand vanaf het Rijksmuseum en Concertgebouw.
Van buiten lijkt het net een ruimteschip, maar binnen hangt een prettige en laagdrempelige sfeer en is het lekker hip ingericht met design meubels.

Een heerlijke lounge sfeer

Restaurant Stedelijk heeft een geweldige raampartij rondom, met prachtig uitzicht op de Van Baerlestraat en het Concertgebouw. Al het meubilair is diagonaal geplaatst en kenmerkt zicht door betonnen banken en knalrode stoelen en kussen.  Zodra de schemering valt komt het gehele restaurant beter tot zijn recht. De sfeer wordt intiemer en uit de speakers klinkt rustige (niet te harde) lounge muziek. Het personeel is vriendelijk en zorgde ervoor dat niemand wat tekort kwam.

De kaart kenmerkt zich door verschillende Internationale gerechten, maar er wordt vooral gewerkt met producten eerlijk & duurzaam zijn. Alle vis komt bijvoorbeeld bij vers vishandel Jan van As vandaan. De menukaart wisselt regelmatig en met een ‘ Catch of the Day’ heb je altijd wel iets nieuws op de kaart staan. En wordt je zelfs als vaste gast nog vol op verrast.

Dit eet je bij Restaurant Stedelijk in Amsterdam:

Aperitivo:

Een heerlijke lichte prosecco begeleidt met wit brood, roomboter en olijfolie.

Voorgerecht:

Een proeverij van Sashimi van tonijn en zalm. Geserveerd met een oester, een Bisque van rivierkreetjes, Carpaccio met croutons en huisgemaakte truffelmayonaise en een stukje  zalm met (heerlijke!) vijgen, vitello tonato met huisgemaakte tonijnmayonaise en anijskruid. En dit werd geserveerd met een heerlijke frisse witte wijn.

Hoofdgerechten:

Mijn vrouw Janneke had een risotto met rivierkreeft en gebakken gamba’s. Hier werd een mooie Sauvignon blanc bij geserveerd.

Ik had zelf  een medium gebakken Ribeye, aardappelpuree, groene asperges en jus. En deze werd begeleid door een zachte Merlot.

Dessert:

Wederom een proeverij: Crème brûlée met geraspte limoenschil, Huisgemaakt chocolade muffin met witte chocolade parels, suikerbrood met rabarber compote en een roomijs met karamel&walnoot. Uiteraard geserveerd met een bijpassende dessertwijn.

 

 

  • Mooi design restaurant op een prachtige locatie met uitzichten rondom.
  • Op loopafstand van het Rijks, Van Gogh museum en het Concertgebouw
  • Vriendelijk en attend personeel die de perfecte wijnen voor ons uitkozen bij de gerechten.
  • Het restaurant heeft een laagdrempelige sfeer, en net zoals de diversiteit van bezoekers aan het gelijknamige museum, vind je dat hier ook in de lunch en diner gasten.
  • Het eerlijke en duurzame aspect van de gerechten spreekt ook zeer aan.

 

  • (heeft overigens niets met het eten te maken) maar een extra schoonmaakronde aan het einde van de middag kan geen kwaad. Ik kan me indenken dat het overdag super druk is geweest met dag gasten van het museum, maar op sommige plekken was het savonds laat nog steeds een rommelige bedoeling (uitpuilende prullenbakken etc).

Review:    Prijs: €     Eten: 7.5    Service: 8.0     Decor: 8.0    Totaal:  7.8

Restaurant Stedelijk
(Bij het Stedelijk Museum)
Museumplein 10
1071 DJ Amsterdam
Telefoon: 020 – 5732 651
www.restaurantstedelijk.nl
—  Deze review is geschreven door Vincent Nijhof – gastblogger | levensgenieter | foodie  —
Voor deze review waren wij uitgenodigd door Het Stedelijk Museum, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op de disclaimer pagina.
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago