(bron foto: Restaurant Niven)
Iedereen heeft vast wel een bucket-list, of lijstje met restaurants die je graag eens zou willen bezoeken. Restaurant NIVEN in Rijswijk is er een die al een hele poos op mijn lijst stond. Ik heb altijd al eens willen eten in een Michelin-sterren restaurant, en dit is mijn eerste! Hopelijk een van velen die nog gaan volgen!
Met slechts 24 jaar was hij al de jongste Nederlandse chefkok die een Michelin-ster kreeg (Voor ‘t Raethuys). Met de Librije *** als leerschool en ‘koken’ als grootste passie, had Niven Kunz een duidelijk doel voor ogen: hij wilde zijn eigen restaurant beginnen. En dat is hem gelukt! In 2009 opende hij de deuren van zijn eigen Restaurant NIVEN in Rijswijk en inmiddels is de jonge chef begin 30 en heeft hiervoor nog steeds de ster op zijn naam staan.
Niven heeft een eigen stijl en kookt lichte en toegankelijke gerechten. Zijn menukaart wordt bepaald door het marktaanbod en de diverse groente en fruit die de seizoenen met zich mee brengen. Zo werk hij bijvoorbeeld veel samen met lokale telers uit zijn ‘achtertuin’: Het Westland en Het Groene Hart. Overigens kookt hij ook volgens het 80/20 principe: 80% op het bord bestaat uit groente, en slechts 20% bestaat uit vis of vlees.
Het publiek is heel divers: van jonge stellen, families tot broer en zussen die de leeftijd van mijn oma hebben. Daarnaast hangt er ook een heerlijke ongedwongen sfeer in het restaurant. Je zit er heerlijk in een stoel of op de bank, en de tafels zijn heel ruim. Er is veel oog voor detail: dat zie je terug op tafel, maar ook tijdens het uitserveren (denk aan witte handschoentjes). En het valt mij op hoe goed het personeel op de hoogte is van de gerechten, en alle bijpassende wijnen. Dit zien we graag terug in elk restaurant!
Naast de fantastische gerechten heeft Niven ook een likeur op de markt gebracht in samenwerking met lokale telers: Strawberry Gold. Dit fijne drankje is ideaal om te serveren bij toetjes, en is gemaakt van de Westlandse aardbei.
(bron foto: Westlandse Aardbei)
Wij hadden het genoegen om deze ook te mogen proeven tijdens het diner, en uiteraard ging er ook een fles mee naar huis (TIP!). Daarnaast heeft Niven ook diverse kookboeken uitgebracht waarbij jij ook sterrengerechten op tafel kunt zetten. Hij is werkelijkwaar van alle markten thuis, maar nog belangrijker: Mijn eerste Michelin-ster ervaring was een succes. Kijk mee naar wat wij hier geproefd hebben:
Heerlijk vers zuurdesembrood vooraf, met roomboter, grof gemalen peper korrels en zeezout.
Als amuse hapje: hartig taartje met aubergine-geitenkaas vulling en tuinkers.
Mini-taartjes van tempeh, met Westlandse tomaatjes, rettich en soja.
Krabsalade met haringkuit, een gepocheerd kwarteleitje, met daar overheen diverse gele groente.
Tartaar van Zillertaler rund, druiven mousse, violet mosterd, rode biet, radijs, augurk en truffelaardappel.
Een bonbon van eendenlever, verstopt onder plakjes aardpeer, een macadamia crumble, beurre noisette en een jus van cherrytomaat en zomertruffel.
Scholfilet in beurre noisette, met een creme van zwarte knoflook, bloemkool en een jus van dragon.
Lamsnek met witte asperges, nieuwe aardappel, dubbel gedopte doperwtjes en tinten van citrus.
Voor de overgang naar de toetjes werd er een glaasje Strawberry Gold likeur geschonken.
Een mini ijshoorntje gevuld met hazelnootmousse, vanille ijs, nougatine, caramel en grof zeezout.
Lichtgroen ijs gemaakt van venkel, een schuim van rozen, diverse bereidingen van aarbeien, een kruim van rode peper, en strawberry cheesecake.
Een plakje pistachecake, met daarop rabarbermousse en rabarber ijs, avocado mousse en witte chocolade mousse in een crumble
De huis-pattisier van Restaurant Niven heet Teun, en die heeft deze heerlijke friandises gemaakt voor bij de koffie: Een chocolade cupcake, een chocolade macaron en een toffee van chocolade en karamel.
Review: Prijs: € € € Eten: 8.5 Service: 9 Decor: 8 Totaal:
Gebakken appels uit de oven worden nog lekkerder als je er een romige en krokante…
De goedheiligman en zijn gezelschap zijn reeds aangekomen in ons land, dus de Sinterklaas recepten…
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
View Comments
Wauw fijne ervaring! Hier wil ik ook nog graag een keer eten maar ben wel meer van het vlees.
Laat je zeker verrassen, want geloof me, je mist die overige 30% vlees niet hoor ;-)