Taart Recepten

Pindakaastaart met chocolade (gluten-, ei- en lactosevrij)

(Sponsored) – In Nederland zijn wij dol op pindakaas. En ook in huize Betty komt de pot met Calvé pindakaas geregeld voorbij. En mijn nieuwste creatie is deze pindakaastaart met chocolade.

Vandaag ga ik jullie dus wat meer vertellen over de pindasensatie en kun je bovenal heerlijk genieten van een pindakaastaart met chocolade, die glutenvrij, eivrij en lactosevrij is. Wist je dat wij in Nederland jaarlijks zo’n miljard boterhammen met pindakaas eten? Niet alleen kinderen zijn er dol op, maar ook volwassenen zie je overal wel een eetlepel pindakaas bij stoppen.

Homemade pinadakaastaart maken

Op een rijstwafel met stukjes komkommer, in een smoothie bowl of, mijn favoriet, over gebakken kip met rijst en boontjes. Of dit recept voor homemade pindakaastaart maken. En waarom ook niet?! Pindakaas is een bron van bouwstoffen en bevat onverzadigde vetten, eiwitten en is rijk aan vezels. Daarnaast  levert pindakaas  je lichaam vitamine B, Vitamine E, fosfor, magnesium en zink. En het is ook gewoon erg lekker. Dat zoutige smaakje en die volromige pinda’s maken het in ieder geval een van mijn favorieten voor de hartige trek.

In de Calvé Fabriek

Afgelopen maand mocht ik dan ook een middagje komen kijken in de Calvé Fabriek in Rotterdam. Met een hele groep hongerige foodbloggers stapten wij het walhalla binnen waar Calvé pindakaas wordt gemaakt. Ik voelde me net Charlie Bucket. De vers gebrande pinda’s komen voorbij, daar gaat vervolgens een beetje plantaardige olie en vet bij, om het smeuïger te maken, en uiteraard een snufje zout. Meer is er simpelweg niet voor nodig.

Wat maakt die Calvé smaak dan zo uniek en verdomde lekker? In ieder geval goede kwaliteit apennootjes uit Argentinië, die perfect geroosterd worden. En na het proces van A tot Z bekeken te hebben, ging ik natuurlijk zelf aan de slag om Calvé pindakaas te maken. Kijk mij hier blij zijn met een pot voor mezelf en… eh.. nog een pot voor mezelf. Ik heb in ieder geval weer genoeg voorraad om twee maanden mee door te komen dit jaar.

gluten-, ei- en lactosevrij

Zoals jullie wellicht weten ben ik zelf wat gevoelig voor koemelk en gluten, dus besloot ik om gewoonweg de ultieme pindakaastaart te gaan maken. Ik maak dus ook geen gebruik van geraffineerde suikers, maar zoet de taart met agave siroop en geprakte bananen. Leuk om te weten: De taart is uitvoerig getest tijdens een kinderverjaardag van onze kleine nichtjes en alle kids waren zeer te spreken over de taart. Tja, wie is er niet groot geworden met pindakaas?  🙂

Print

Pindakaastaart met chocolade

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Prep Time: 15 minutes
  • Total Time: 3 hours 15 minutes
  • Yield: 16 personen 1x
  • Category: Taart recepten
  • Cuisine: Hollandse Keuken

Ingredients

Scale

Ingrediënten bodem:

  • 120 gram amandelmeel,
  • 100 gram glutenvrije havermout,
  • 3 eetlepels raw cacaopoeder,
  • 3 eetlepels honing of agave siroop,
  • 50 gram kokosolie, gesmolten,
  • snufje zout.

Ingrediënten vulling:

  • 200 gram kokos crème (Santen),
  • 250 gram pindakaas,
  • 2 grote rijpe bananen, geprakt,
  • 2 eetlepels honing of agave siroop,
  • 2 theelepels vanille extract,
  • 50 gram pure chocolade, grof gehakt,
  • handje pinda’s, gehakt.

Extra:

  • Keukenmachine (=Foodprocessor),
  • Keukenmixer met ‘bischop’ en ‘garde’ opzetstuk,
  • Springvorm van 22 cm doorsnede,
  • bakpapier & huishoudfolie,
  • kwast,
  • vriezer.

Instructions

  1. Maak als eerste de bodem van de Pindakaastaart: Stop het amandelmeel, havermout, cacaopoeder, agave siroop, kokosolie en zout in de keukenmachine en mix deze gedurende 2-3 minuten.
  2. Bekleed ondertussen de springvorm met bakpapier. Kwast vervolgens de opstaande rand in met een beetje kokosolie (tip: gebruik het restant in de pan of kom waarin je de kokosolie hebt gesmolten).  Knip vervolgens een extra strook bakpapier en leg deze langs de opstaande rand.
  3. Stort de bodem uit in de springvorm en druk het mengsel goed aan met de bolle kant van een lepel. Probeer tevens een opstaande rand van 1-2 cm te vormen. Dek de vorm af met zilverfolie en stop in de vriezer om alvast uit te harden.
  4. Vervolgens klop je de kokos crème dik en fluffy, in de keukenmixer. Gebruik een ‘bischop’ spatel voor het beste resultaat. Schep uit de kom en zet apart.
  5. Daarna vervang je de ‘bischop’ door een gewone spatel. Klop vervolgens de pindakaas, bananen, agave siroop en vanille door elkaar in de keukenmixer gedurende 2-3 minuten. Voeg de opgeklopte kokos crème toe en spatel dit rustig door. Schep de vulling uit de kom en verdeel over de bodem. Druk het mengsel goed in de hoeken en strijk de bovenkant glad. Plaats de springvorm vervolgens weer in de vriezer en laat de pindakaastaart minstens 3 uur opstijven.
  6. Haal voor het serveren de springvorm 10 minuten van tevoren uit de vriezer. Hak vervolgens de chocolade en de pindakaas grof en bestrooi hier de pindakaastaart mee.

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

Tip: Snijd vervolgens een hoeveelheid taart af dat je direct nodig hebt. De rest van de taart kan dan namelijk meteen weer de vriezer in (inclusief choco-pinda topping) en kun je ook later in de week nog een keertje ontdooien.

Dit artikel betreft een samenwerking met Calvé. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Betty! De enige kokoscreme die ik kan vinden in de winkels is hard. Kan ik dit ook verwerken, of moet ik verder zoeken?

    • Hi Loes,
      dat is precies degene die je moet hebben!! Als hij op kamertemperatuur is, kun je hem zo smeuig kloppen in het keukenapparaat!

      Succes!

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

5 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

6 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

7 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago