Gezondheid

Op gewicht blijven tijdens vakantie

Waar denk jij aan bij vakantie? Reizen, ontspannen, strand? De kans is groot dat je ook aan lekker eten denkt, want dat doen we graag tijdens onze vakantie. Hierdoor stijgt bij veel mensen het getal op de weegschaal. Wil je dit voorkomen en op gewicht blijven tijdens vakantie? Gebruik dan de 5 tips uit dit artikel!

Hoe op gewicht blijven tijdens vakantie


1: Eet verzadigende voeding

Als je voor je ontbijt een croissantje met jam neemt, is de kans groot dat je binnen twee uur alweer trek krijgt. Neem je volgens een koekje of crackertje? Dan neemt die trek waarschijnlijk nauwelijks af en houd je het lastig vol tot je lunch.

Dat kan een stuk makkelijker én beter. Namelijk door voor goed verzadigend eten te kiezen. Vooral vezels, eiwitten en gezonde vetten helpen je hierbij. Deze worden langzamer verteerd, waardoor je maag langer gevuld is.

Eiwitten hebben bovendien ook nog eens een positief effect op je verzadigingshormonen en remmen je hongerhormonen juist af,

Enkele voorbeelden van eten dat goed verzadigt zijn:

  • Eieren
  • Kip en vlees
  • Vis en zeevruchten
  • Noten, zaden en pitten
  • Bonen en peulvruchten
  • Groentes
  • Avocado’s en ander fruit (zie tip 3)

2: Beperk je suikerinname

Suiker is een van de belangrijkste oorzaken van overgewicht. We krijgen er veel te veel van binnen en het zorgt er op verschillende manieren voor dat steeds meer mensen kampen met overgewicht.

Suiker heeft namelijk een verslavende werking, kan je hormoonhuishouding verstoren en bevat veel calorieën.

Beperk je suikerinname daarom. Dit helpt je ook meteen om je risico op insulineresistentie en diabetes type 2 te verkleinen. Vermijd frisdrank, snoep, koek, gebak, vruchtensappen uit pak en gezoete zuivelproducten. Dat is beter voor op gewicht blijven tijdens vakantie


3: Kies fruit met minder suiker

Fruit is uiteraard ontzettend gezond en lekker. Het zit vol met vitamines, mineralen en antioxidanten. En het bevat ook nog eens veel vezels, wat bijdraagt aan een verzadigd gevoel.

Er zit in fruit echter ook flink wat suiker. Daarom kan je beter niet meer dan twee porties fruit per dag eten als je wilt afslanken of wilt voorkomen dat je aankomt.

Naast je porties, maakt het ook een groot verschil welk fruit je kiest. De hoeveelheid suiker verschilt namelijk nogal. Goede voorbeelden van fruit dat relatief weinig suiker bevat zijn:

  • Aardbeien
  • Blauwe bessen
  • Frambozen
  • Perziken
  • Kiwi’s
  • Grapefruit
  • Watermeloen
  • Granny Smith appels
  • Avocado’s

4: Ontspanning

Wist je dat stress net zo schadelijk voor je lichaam kan zijn als ongezonde voeding? Stress zorgt er namelijk voor dat je cortisol aanmaakt. Dit is een hormoon dat nuttig kan zijn op korte termijn. Je bent er bijvoorbeeld extra alert door in een stressvolle situatie.

Als je echter lang of veel stress hebt, kan dit hormoon juist schadelijk zijn. Het zorgt er onder andere voor dat je meer eetlust krijgt, dat je sneller vet opslaat en dat je juist moeilijker vet verbrandt.

Neem tijdens je vakantie daarom de tijd om lekker te ontspannen en daarmee dus ook op gewicht blijven tijdens vakantie. Waarmee jij het beste ontspant, is uiteraard persoonlijk, maar de kans is groot dat deze tips je helpen:

  • Neem eens vrij van social media.
  • Zet je telefoon af en toe een dagje of dagdeel uit.
  • Ga de natuur in.
  • Ga wandelen of sporten.

5: Gezonde tussendoortjes

Je kan tijdens je vakantie prima genieten van lekkere snacks en tussendoortjes, zolang je ze maar slim uitkiest. Probeer voor tussendoortjes te kiezen die je iets opleveren. Bijvoorbeeld vitamines, mineralen of verzadigende eiwitten of vezels.

Voorbeelden van gezonde tussendoortjes zijn:

Als je op pad gaat en niet zeker weet of er gezonde tussendoortjes verkrijgbaar zijn, kan je deze het beste zelf meenemen. Zo voorkom je dat je bij onverwachte trek toch voor een ongezonde chocoladereep kiest.


Vakantie vieren zonder aan te komen

Je kan net zoveel van je vakantie genieten zonder jezelf vol te proppen met ongezond lekkers. Maak het makkelijker voor jezelf om minder te eten door voor verzadigend eten te kiezen. Wees daarnaast voorzichtig met suiker, ontspan voldoende en snoep verstandig. Dat zijn de beste manieren voor op gewicht blijven tijdens vakantie.

Groeten, Charlotte (www.PuurFiguur.nl)


 

Bronnen: Leidy HJ, Clifton PM, Astrup A, Wycherley TP, Westerterp-Plantenga MS, Luscombe-Marsh ND, Woods SC, Mattes RD, Am J Clin Nutr, 2015. Howarth NC, Saltzman E, Roberts SB, Nutr Rev, 2001. Yvonne HC Yau, Marc N Potenza, Minerva Endocrinol, 2013.

Photo’s by: SantorinesWiliam Perugini, iuliia_n.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

7 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago