Nagerechten

Kerstkrans van meringue, chocolade en kersen

Je bent hem afgelopen weken ongetwijfeld al op de cover van de kerst Allerhande tegengekomen: de kerstkrans van meringue! Eigenlijk heel makkelijk te maken of voorbereiden, maar hij staat garant voor een waar spektakel op de kersttafel!

Omdat je natuurlijk naar hartenlust hiermee kunt variëren met toppings en diverse soorten fruit, heb ik een kerstkrans variant bedacht met chocolade en kersen. De perfecte afsluiter voor de kerstdagen!

Allerhande Kerstkrans van meringue

Vorig weekend was is te vinden op het Allerhande kerstfestival en mocht alvast aan de slag met de Allerhande Kerstkrans van meringue. In het magazine vind je maar liefst 3 varianten hiermee: met bosvruchten & macarons, met chocolade & karamel, maar ook tropisch fruit. Ik bedacht zelf nog een extra variant die heel veel weg heeft van een Schwarzwalder kirschtorte en dat recept vind je nu hieronder! Deze kerstkrans van meringue is er eentje voor zowel de geoefende thuisbakker, maar ook voor een beginnende. De liefhebber kan namelijk eventueel zelf meringue schuimpjes maken en thuis bakken in de oven. Maar voor het gemak koop je een doosje met 8 stuks bij de Appie. Zo kun je er dus 5 uur over doen om dit recept te maken, of slechts 20 minuten.

Schwarzwalder kirsch krans

Een Schwarzwalder kersentaart is een laagjestaart die zijn oorsprong vind in het Zwarte Woud in Duitsland. En menigen zijn er dol op, want hij bestaat uit chocoladecake (of in mijn geval, brownies!), slagroom, kersen en kirsch (=kersenlikeur). Omdat ik in dit kerstrecept een potje kersen op siroop gebruik, kun je ook de siroop gebruiken ipv likeur. En mocht je deze kerstkrans ook nog eens in hartje zomer willen serveren, dan ga je natuurlijk voor verse kersen! Geniet in ieder geval heerlijk van deze kerstkrans met meringue en maak er mooie feestdagen van! Check hier nog veel meer overheerlijke kerstdesserts op een rijtje!


Print

Kerstkrans van meringue, chocolade en kersen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 8 personen 1x
  • Category: Nagerecht
  • Cuisine: Duitse Keuken

Ingredients

Scale
  • 8 kant en klare meringues (AH feestfavoriet)
  • 1 pot kersen op siroop (ca. 350 gram),
  • 2 eetlepels kersen jam,
  • 2 eetlepels water,
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker,
  • 250 ml slagroom,
  • 100 gram roomkaas,
  • 50 gram poedersuiker,
  • 2 eetlepels kirsch (of gebruik de siroop uit de pot),
  • 120 gram kant-en-klare brownie,
  • 50 gram pure chocolade,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel.

Extra:

  • steelpannetje,
  • keukenmixer (met garde en bischopsspatel),
  • kleine koekenpan,
  • ronde, platte serveerschaal, doorsnede > 30 cm,
  • spuitzak,
  • grove rasp.

Instructions

  1. Giet de pot kersen af en stop in het steelpannetje. Verwarm of middelhoog vuur met de jam, water en donkerbruine basterdsuiker. Blijf regelmatig roeren en kook een beetje in tot gelei, gedurende 20 minuten. Laat daarna afkoelen.
  2. Klop ondertussen de slagroom, met de garde, stijf in de keukenmixer en zet apart. Plaat vervolgens de bischopsspatel en klop de roomkaas zacht en romig met de poedersuiker en kirsch (of kersensiroop uit de pot). Meng met de opgeklopt slagroom. Schep het mengsel daarna in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
  3. Snijd de brownie in kleine blokjes. Rasp de pure chocolade in grove stukken. En bak de amandelschaafsel een beetje bruin in de koekenpan.
  4. Voor het serveren leg je de 8 meringes in een cirkel op een grote serveerschaal. Spuit de slagroom over en tussen de meringues. Bestrooi vervolgens royaal met de chocoladesnippers.
  5. Plaats her en der browniestukjes en lepel vervolgens de kersen er overheen. Top af met de amandelschaafsel.

Fijne feestdagen!

groetjes, Betty

Notes

Decoreer de kerstkrans van meringue pas vlak voor het serveren. Je wilt namelijk niet dat de merigues al ‘zompig’  worden door de room en kersencompote. Maar je kunt losse onderdelen wel alvast voorbereiden: 

  • Tip 1) Wil je liever zelf meringues maken, check dan dit recept. Dit kan zelfs tot 3 dagen van tevoren gemaakt worden. Bewaar daarna in een luchtdichte doos tot kerst.
  • Tip 2) Maak de compote ook tot 3 dagen vantevoren. Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast. Mocht het teveel zijn ingekookt en tot een jam afkoelen, kun je deze voor gebruik weer heel licht verwarmen in een steelpannetje om vloeibaarder te worden.
  • Tip 3) de spuitzak met slagroom kun je op de dag zelf natuurlijk ook s’ochtends al voorbereiden. Plaats een clipje of elastiekje aan de bovenkant van de zak en bewaar in de koelkast. Knip het puntje pas open op het moment van decoreren en serveren.
Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

Recent Posts

5x Koreaanse Bijgerechten (Banchan)

De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…

3 dagen ago

Zelf falafel balletjes maken

Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…

4 dagen ago

Vegetarische Bami Goreng

In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…

7 dagen ago

Sinterklaas Mug Cake met kruidnoten

Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…

1 week ago

Sint Maarten Koek met chocolade snoep

Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…

1 week ago

Baked Feta met Gnocchi en tomaten

'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…

2 weken ago