Print

Kerstkrans van meringue, chocolade en kersen

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

5 from 1 review

  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 20 minutes
  • Yield: 8 personen 1x
  • Category: Nagerecht
  • Cuisine: Duitse Keuken

Ingredients

Scale
  • 8 kant en klare meringues (AH feestfavoriet)
  • 1 pot kersen op siroop (ca. 350 gram), 
  • 2 eetlepels kersen jam,
  • 2 eetlepels water,
  • 2 eetlepels donkerbruine basterdsuiker,
  • 250 ml slagroom,
  • 100 gram roomkaas,
  • 50 gram poedersuiker,
  • 2 eetlepels kirsch (of gebruik de siroop uit de pot),
  • 120 gram kant-en-klare brownie,
  • 50 gram pure chocolade,
  • 2 eetlepels amandelschaafsel.

Extra:

  • steelpannetje,
  • keukenmixer (met garde en bischopsspatel),
  • kleine koekenpan,
  • ronde, platte serveerschaal, doorsnede > 30 cm,
  • spuitzak, 
  • grove rasp.

Instructions

  1. Giet de pot kersen af en stop in het steelpannetje. Verwarm of middelhoog vuur met de jam, water en donkerbruine basterdsuiker. Blijf regelmatig roeren en kook een beetje in tot gelei, gedurende 20 minuten. Laat daarna afkoelen. 
  2. Klop ondertussen de slagroom, met de garde, stijf in de keukenmixer en zet apart. Plaat vervolgens de bischopsspatel en klop de roomkaas zacht en romig met de poedersuiker en kirsch (of kersensiroop uit de pot). Meng met de opgeklopt slagroom. Schep het mengsel daarna in een spuitzak en bewaar in de koelkast.
  3. Snijd de brownie in kleine blokjes. Rasp de pure chocolade in grove stukken. En bak de amandelschaafsel een beetje bruin in de koekenpan.Kerstkrans van meringue, chocolade en kersen recept allerhande Betty's Kitchen
  4. Voor het serveren leg je de 8 meringes in een cirkel op een grote serveerschaal. Spuit de slagroom over en tussen de meringues. Bestrooi vervolgens royaal met de chocoladesnippers. 
  5. Plaats her en der browniestukjes en lepel vervolgens de kersen er overheen. Top af met de amandelschaafsel.

Fijne feestdagen!

groetjes, Betty

Notes

Decoreer de kerstkrans van meringue pas vlak voor het serveren. Je wilt namelijk niet dat de merigues al ‘zompig’  worden door de room en kersencompote. Maar je kunt losse onderdelen wel alvast voorbereiden: 

  • Tip 1) Wil je liever zelf meringues maken, check dan dit recept. Dit kan zelfs tot 3 dagen van tevoren gemaakt worden. Bewaar daarna in een luchtdichte doos tot kerst.
  • Tip 2) Maak de compote ook tot 3 dagen vantevoren. Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje in de koelkast. Mocht het teveel zijn ingekookt en tot een jam afkoelen, kun je deze voor gebruik weer heel licht verwarmen in een steelpannetje om vloeibaarder te worden.
  • Tip 3) de spuitzak met slagroom kun je op de dag zelf natuurlijk ook s’ochtends al voorbereiden. Plaats een clipje of elastiekje aan de bovenkant van de zak en bewaar in de koelkast. Knip het puntje pas open op het moment van decoreren en serveren.