Het is belangrijk voor ons lichaam en spijsvertering dat wij elke dag genoeg vezels en vitamientjes uit groenten en fruit binnen krijgen. Vezels werken verzadigend en bevorderen de stoelgang. In dit artikel deelt online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen een aantal tips om dagelijks meer groente binnen te krijgen, om zodoende een gezonde lifestijl vol te kunnen houden.
Deze keer leggen we de nadruk op het toevoegen van meer groenten aan je dagelijkse eetpatroon. Binnenkort komt er ook een artikel online waarbij online diëtist & afvalcoach Jonathan Klaassen een aantal tips voor meer fruit eten toevoegt.
(klik op de foto’s om rechtstreeks naar de recepten te gaan)
Neem een schaaltje en stop die lekker vol met verschillende (gesneden) groente.
Ideaal als gezond tussendoortje én je krijgt op een snelle en gemakkelijke manier veel groente binnen. Zo is het een fluitje van een cent om de dagelijkse minimale aanbevolen hoeveelheid van 250 gram aan te tikken. Yeah!
We trekken tip 1 nog een beetje door; voeg groente toe aan alle maaltijden. Of althans, zie het als sport om dat te doen. Het zit erg in onze gewoonte om groente alleen bij de avondmaaltijd te nemen, maar waarom ook niet bij ontbijt, lunch en dus tussendoortje? Laat groente een hoofdrol spelen.
Ook via deze weg verhoog je jouw groente-inname aanzienlijk. Neem je een broodje of cracker met bijvoorbeeld kaas (mag ook iets anders zijn), doe hier dan standaard wat groente bij. Schijfjes tomaat, komkommer, wortel of wat dacht je van kiemgroente. Kies de groente die jij lekker vindt.
Trek de koelkast open en kijk maar even wat er allemaal aan (restjes) groenten liggen. Maak er – en wees lekker creatief – een mooi salade van. En ja, met deze tip is de 250 gram groente per dag een fluitje van een cent. Tevens ook een goede manier om voedselverspilling tegen te gaan.
Of nouja, zoveel als jij wil natuurlijk! Een wrap is echt de ideale manier om (restjes) groente binnen te krijgen. Pak wat verschillende groenten bij elkaar en stop ze in de wrap. Eenvoudig maar effectieve manier om meer groente binnen te krijgen.
Meestal kiezen we voor één groente bij de avondmaaltijd, maar waarom niet twee soorten? Dus niet alleen broccoli bij de aardappels, maar voeg ook (bijvoorbeeld) gewokte spinazie toe. Ook lekker: serveer een kleine groente maaltijd als voorgerecht! Denk aan een klein kopje groentesoep, een (carpaccio) salade of gegrilde groenten met een lekkere gezonde en frisse dressing. Misschien een leuke ‘challenge’ voor komende tijd? Zie het ook hier weer als sport om je bord veel kleur te geven.
Succes met deze tips!
Jonathan Klaassen
Jonathan Klaassen is online diëtist, afvalcoach en auteur. Hij coacht zijn cliënten online, zodat je op elk moment bij hem kunt aankloppen. Hij leert ze om gezonder te eten zonder dieet met als resultaat: gewichtsverlies, een betere gezondheid, meer energie en zelfvertrouwen! Klik hier voor meer informatie of klik hier om een gratis intakegesprek aan te vragen.
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…