Ontbijt Recepten

Friese wentelteefjes met suikerbrood

Er is eigenlijk maar 1 remedie tegen opstaan met wintertenen:  Een hartverwarmend ontbijtje maken! En deze Friese wentelteefjes met suikerbrood passen hier perfect bij! Zo zacht dat ze bijna smelten op je tong en de combinatie met kaneelsuiker is ideaal voor bij dit seizoen.

Deze week staat in het teken van mijn bezoek aan Leeuwarden en dan mag een heerlijk ontbijtrecept met Fries suikerbrood natuurlijk niet uitblijven! Echt een ideaal weekend ontbijtje voor 2 en ik durf te wedden dat je het niet bij 1 stukje kunt houden! 

 

Tijdens mijn eerste bezoek ooit aan Leeuwarden at ik Friese wentelteefjes met suikerbrood bij het ontbijt in ons hotel. Sindsdien, MOET ik altijd suikerbrood mee naar huis nemen als ik weer eens in Friesland ben geweest! En sta ik in het weekend lekker wentelteefjes te maken voor mij en Dylan. Met name met wat ouder suikerbrood is dit ideaal, want als het uitdroogt is het toch niet zo lekker meer om zo op te eten. Dit recept voor Friese wentelteefjes met suikerbrood is er echt eentje waar je punten mee scoort,  dus ik deel hem graag met jullie. Want oh wat is het fijn om een Fries wentelteefje te zijn!

Echt Fries Suikerbrood

Suikerbrood is echt een lokale specialiteit in Friesland, maar je zult hem inmiddels in heel Nederland  tegenkomen. Vraag gerust eens na bij jouw bakker of men suikerbrood heeft liggen.

Ga je liever zelf aan de slag met suikerbrood, kijk dan bijvoorbeeld eens bij dit recept van Philippine. Helaas heb ik hem zelf nog niet geprobeerd want ik kom inmiddels toch geregeld genoeg in Friesland en neem dan toch suikerbrood mee naar huis. Maar goed het resultaat zijn deze overheerlijke Friese wentelteefjes met suikerbrood die smelten op je toch.  Goeie Moarn!

 

Print

Recept: Friese wentelteefjes met suikerbrood

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

  • Yield: 2 personen 1x
  • Category: Ontbijt
  • Cuisine: Hollandse keuken

Ingredients

Scale
  • 175 ml (plantaardige) melk,
  • 3 eetlepels suiker,
  • 2 eieren,
  • 1 theelepel gemalen kaneel,
  • 1/4 theelepel vanille essence,
  • 1/8 theelepel gemalen kruidnagel,
  • 6 plakjes Fries suikerbrood (12 cm breed),
  • roomboter.

Voor erbij:

  • 1 eetlepel suiker,
  • 1/2 theelepel kaneel.

Extra:

  • grote ovenschaal,
  • koekenpan.

Instructions

  1. Kluts de eieren, samen met de melk en suiker los in een ovenschaal. Voeg de kaneel, vanille essence en kruidnagel toe en roer goed door om op te lossen.
  2. Leg vervolgens de plakken van het suikerbrood in het eiermengsel en laat 1-2 minuut weken. Halverwege even de suikerbroodjes keren svp.
  3. Verhit een klontje boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de geweekte suikerbroodjes  in de koekenpan en bak de wentelteefjes aan beide kanten bruin gedurende 3-4 minuten. Desnoods doe je het bakken in 2 delen  als niet alles in 1 koekenpan past. Laat de wentelteefjes op een bord glijden en dek af met huishoudfolie.
  4. Meng in een apart kommetje de suiker en kaneel om kaneelsuiker te maken. Snijd vervolgens elk wentelteefje diagonaal door en bestrooi lichtjes met de kaneelsuiker.
  5. Serveer de Friese wentelteefjes met suikerbrood direct, want warm zijn ze echt het allerlekkerst!!

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

4 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

5 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

6 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago