Events

Texel Culinair 2015

Afgelopen weekend ben ik wezen proeven op sien Tessels! Ik bracht namelijk maar liefst 3 dagen door in de Koog op Texel, waar dit jaar voor de 12e keer het jaarlijkse food festival: Texel Culinair plaats vond. Neem maar aan van iemand die nog nooit eerder op Texel is geweest: Dit is een hele leuke manier om kennis te maken met het eiland Texel en zijn eetgewoontes!

Wat is Texel Culinair

Elk tweede weekend van September wordt de Dorpsstraat, in De Koog op Texel, omgetoverd tot 1 groot openlucht restaurant. De Koog staat zowieso al bekend als het toeristische centrum van Texel en omdat je hier dicht aan het strand zit, is het ook de ideale plek voor een vakantie of weekendje weg.  Het aanbod restaurants op Texel is ook zeer divers: van visrestaurants, eetcafe’s, traditionele bakkerijen, maar ook exotische keuken. En zodoende dus ook op Texel Culinair.

Tijdens dit jaarlijkse evenement kom je proeven bij zo’n 30 verschillende stands, van enkel lokale restaurants op Texel. Texel staat met name bekend om zijn Texels rund en Texelse schaapjes, maar ook vis en schelpdieren zoals kokkels. En laten we de zilte groenten, zoals lamsoor of zeekraal niet vergeten. Deze lokale specialiteiten proef je ook zeker terug tijdens Texel Culinair. En er is voor een ieder wat wils: Niet alleen het lokale eetcafe doet mee, maar ook (luxe) catering bedrijven, exotische keukens en gerenomeerde restaurants van het eiland.

Het Kwekertje

Elk jaar vind er een wedstrijd plaats waarbij de lokale restaurants koken met 1 typisch Texels hoofdingrediënt. Dit gerechtje, genaamd het Kwekertje, mag slechts 1 kogertje (2 euro) kosten. Er deden dit jaar maar liefst 14 restaurants een poging om eentrots gerechtje met Texels rund en VOC kruiden neer te zetten.

Uiteraard heb ik er zelf ook zoveel mogelijk geproefd, maar goed, ik had dan ook 3 dagen de tijd.  Leuk om te weten: Texel bestaat dit jaar 600 jaar als stad, en het gebruik van de VOC kruiden verwijzen hier dan ook weer naar.

Wat proef je op Texel Culinair

Allereerst, je proeft echt veel te veel. Er is heel keus en je wilt echt alles en bij iedereen wat proeven. De gerechtjes kosten 2, 4 of 6 euro per stuk, en bij elke stand is in ieder geval de vaste huiswijn van Texel Culinair verkrijgbaar. Zo kun je dus de hele avond 1 zelfde wit, rose of rode wijn drinken. Maar de echte liefhebber gaat natuurlijk voor echt Texels bier zoals ‘ Skuumkoppe’ of het donkere ‘Wrakhout’ .

De Winnaars in 2015

En met zoveel restaurants om van te proeven, willen jullie vast weten welke de Texelse Toppers zijn.  De jury van Texel Culinair 2015 bestond uit Werner Dros (eigenaar zoogkoeien-houderij, waar ook het Texels weiderund voor het Kwekertje vandaan komt), TV kok Sandra Ysbrandy (24 Kitchen),  De Brabantse meester-kok Leon Ribbens en zijn dochter Ellis, culinair adviseur Jaap Sloof en culinair journalist Felix Wilbrink. 

  • In de Categorie Restaurants: ‘t Pakhuus – dit visrestaurant had niet alleen kwalitatief heerlijke ingredienten, maar het hele plaatje klopte: van aankleding, tot service & bediening.
  • In de Categorie Eetcafés: Talk of the Town – zij hadden dan ook Smoked Ribs die zo van het bot af gleden en op je tong smolt.
  • In de Categorie Diversen & Catering: Fris & Zilt Kombuis – deze dames biologische en duurzame baksters van Texelse specialiteiten en binnenkort vertel ik je hier meer over.
  • In de Categorie Wereldkeuken: Anneke’s Kitchen – Ik en mijn foodiecollega’s waren niet weg te slaan bij haar Aziatische Toko!
  • De Publieksprijs: Restaurant De Kroontjes – De New Style hotdog viel dan ook niet aan te slepen.
  • Het Kwekertje 2015: ging naar Anneke’s Kitchen, met haar bereiding van Oosterse rundertong. En inderdaad, dit was ook mijn favoriete Kwekertje 🙂
  • Overall Winnaar van Texel Culinair 2015: ‘t Pakhuus – die gaat dus beslist op een to-visit lijstje voor een volgend bezoek aan Texel.

Tot zo ver mijn verslag van Texel Culinair 2015. Mocht je volgend jaar zelf willen gaan proeven, begin dan vast met reserveren! Het evenement is inmiddels zo populair dat de hotels voor de volgende editie Texel Culinair nu al geboekt worden.

En gouden tip van Betty:  Las tussen het eten door een strandwandeling in. Dat is de enige manier waarop je net zoveel kunt proeven als ik drie dagen lang gedaan heb. Oh ja, en een stretchbroek aantrekken. Check hier ook mijn video VLOG van dit heerlijke weekendje weg op Texel.

Groetjes, Betty

(bron foto Winnaars:  Texelse Courant, Foto bovenaf: Liselotte Schoo)

Voor deze review was ik uitgenodigd door Texel Culinair & VVV Texel, maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • Wat super leuk Betty! Voor mij een reden om ook een keer naar Texel te gaan als dit evenement er is!
    Gerechten zien en mooi en heerlijk uit ook. Wat zullen jullie blij zijn geweest daar! ;-)

  • Ik kwam toevallig op jouw site terecht. Ik begin al maandenlang elke ochtend met een warme citroenwater en ging eens googlen of dit nou eigenlijk wel zo gezond is, en voornamelijk waarvoor! ! Zodoende las ik ook deze Texel ervaring wat leuk zeg ben nog nooit op Texel geweest en ga daar nu eens over nadenken om dat volgend jaar ook eens te gaan bekijken. Verder een enige site ik stop het bij mijn favorieten want ga zeker nog wat recepten van je uitproberen.

    • HI Petra,

      dank je wel, want dat vind ik altijd goed om te horen!
      Texel Culinair is zeker een aanrader! Het is zowieso een lekker eiland om even uit te waaien en te genieten van de natuur.
      In ieder geval heel veel bakplezier en eet smakelijk alvast!

      Groetjes,
      Betty

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

24 uur ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

4 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

5 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago