Afgelopen juni heb ik een prachtige reis gemaakt door Japan. Wat een uniek en divers land: de gekste steden, overweldigende natuur, rijke historie en boeiende cultuur. Maar als echte foodie heb ik me natuurlijk ook helemaal ondergedompeld in de Japanse eetcultuur en daar vertel ik je in deze blog graag meer over. Nemen jullie met mij een kijkje in de Japanse keuken?
Heb je een reis naar Japan op de planning staan? Bereid je voor op de lekkerste ramen, gyoza, yakitori en ga zo maar door. Zo niet: zet een reis naar dit prachtige land op je wishlist! Wist je namelijk dat de hele Japanse keuken, ook wel Washoku genoemd, is opgenomen in de Werelderfgoedlijst?
Wat ik dus heel fijn vind als ik op reis ben is dat ik overal in no time goed eten en drinken kan vinden. En dat was in Japan dus ook zeker het geval. Binnen een straal van max. 5 minuten lopen konden we altijd wel een restaurantje of kraampje op straat vinden. Niet altijd luxe, maar wel altijd heel lekker en kwalitatief goed eten.
Vind je het spannend omdat je geen Japans spreekt en niet weet wat je daardoor moet bestellen? Daar hebben de Japanners iets op gevonden. Bij de meeste restaurants zijn de menu’s namelijk vergezeld met plaatjes. En het allerleukste is dat je op heel veel plekken plastic voorbeelden van alle gerechten in de vitrine vindt. Zelf van de drankjes! Soms zijn deze plastic voorbeelden bijna tot kunst verheven. In ieder geval weet je als toerist hierdoor goed wat er geserveerd wordt en hoef je alleen maar iets aan te wijzen als je wilt bestellen. Handig!
Ik neem je mee in enkele specialiteiten uit de Japanse keuken die ik ben tegen gekomen. Te beginnen met ramen: dit zijn noodles geserveerd in bouillon. (Betty is hier ook helemaal weg van en heeft dan ook meerdere recepten voor ramen op de site staan). Ramen tentjes zijn in Japan in overvloed aanwezig. Je kunt er kiezen voor een basic ramen: met noodles en wat vlees, een special met extra (pittige) kruiden, of een luxe variant met bijvoorbeeld bosuitjes, eitje, zeewier. Op tafel vind je vaak wat sojasaus, zuur en chili om er doorheen te roeren. Dus voor ieder wat wils!
En bestel bij de ramen vooral ook een portie gyoza. Dit zijn heerlijke Japanse dumplings. Deze deegpasteitjes worden gevuld met vlees, gevogelte of groente. Over het algemeen gaar gestoomd en daarna (kort) knapperig gebakken. Dip gyoza in de sojasaus en genieten maar. Het is een heerlijk voorafje of tussendoortje, maar combineer een aantal verschillende gyoza met bijvoorbeeld een salade of dus noedelsoep en je hebt een heerlijke vullende maaltijd.
Een andere favoriete specialiteit uit de Japanse keuken is okonomiyaki. Een dikke pannenkoek gevuld met bijvoorbeeld witte kool, noodles, ui, vlees, inktvis en zelfs kaas. Als topping gaat er ‘okonomiyaki-saus’, Kewpie mayonaise en gedroogde vis (bonito vlokken) over. Je hebt verschillende varianten okonomiyaki: Osaka stijl en Hiroshima stijl. Bij de Osaka-stijl worden alle ingrediënten door elkaar heen geschept. De variant uit Hiroshima is meer in laagjes opgebouwd.
We kennen waarschijnlijk allemaal wel die yakitori stokjes met kip en teriyaki saus? Een van de grote (westerse) favorieten uit de Japanse keuken. Als je dit ook zo lekker vindt, dan is Japan dus de hemel. We troffen yakitori restaurants aan waar je uit tientallen varianten yakitori kon kiezen (hoe dan?) die op een grote barbecue midden in het restaurant werd gegrild. Hier blijf je van eten. Maar naast die spiesjes van kip kon je nog veel meer lekkers van de grill bestellen hoor.
Aan het eind onze reis vertoefden we in de bergen en in de buurt van Hida. Daar konden we eindelijk de befaamde hida beef eten, vlees van de wagyu. Dit is het meest exclusieve, en naar zeggen het lekkerste vlees dat je kunt vinden. Het bijzondere aan dit hoog gemarmerde vlees is het vetpercentage (heel vet). We bestelden het vlees in A5-klasse en grilden dit aan tafel. En geloof mij, dat was wel echt één van de hoogtepunten van onze food reis hoor.
In Japan hebben ze een eigen versie van de Nederlandse boterham met kaas. Als lunch kun je namelijk je slag slaan met onigiri’s. Dit zijn rijstballen in de vorm van een rondje, driehoekje of vierkantje, te vinden in variaties met onder andere groenten, ei en/of vlees. Vaak verpakt in zeewier zodat je ze zo uit het vuistje kunt eten. Als je een supermarkt binnenstapt zie je de koelschappen vol liggen met onigiri’s, welke een ideaal lunchgerecht zijn. Wat je hier ook zult vinden zijn bentoboxen: lunchboxen gevuld met allerlei verschillende hapjes.
Als laatste specialiteit in dit kijkje in de japanse keuken wil ik niet takoyaki vergeten, oftewel gefrituurde inktvisballetjes. Dit zijn hartige poffertjes, maar in de vulling zitten ook stukjes inktvis. Heerlijk om bij een drankje te bestellen als borrelhap! Deze Takoyaki komt ook voorbij in de Netflix serie ‘Street Food’ In de Japan (Osaka) aflevering. Dit is een must see serie voor elke foodie! Ook erg informatief!
Wat me opviel was dat we overal (gratis) water geserveerd kregen zodra we aan tafel gingen zitten. Met onbeperkte refill: I loved it!
Bestel alleen vooral ook een biertje bij het eten. Japan heeft een zeer rijke biercultuur met eigen brouwerijen als Sapporo, Kirin en Asahi. Daarnaast vind je hier en daar biercafés met diverse speciaalbiertjes: en dat is echt een aanrader tijdens je verblijf.
En geen reis naar Japan zonder natuurlijk ook een sake (rijstwijn), shochu (een soort lichte rijst-wodka), Japanse whiskey of (groene Sencha) thee te proeven.
Ik hoop dat jullie dit een leuk kijkje in de Japanse keuken vonden. Nu moet ik je als afsluiting vertellen dat dit natuurlijk lang niet alle specialiteiten zijn die in Japan te vinden zijn. Dit waren enkele van mijn persoonlijke favorieten tijdens deze reis. Maar denk bijvoorbeeld ook aan de in Nederland bekende gerechten zoals sushi, sashimi, tempura, Japanse curry, rijstcrackers en meer!
Daarnaast heeft iedere regio weer zijn of haar unieke specialiteiten. Kortom, je kunt op het gebied van eten en drinken absoluut je lol op in Japan!
Liefs, Nanda
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…
View Comments
Leuk stuk, krijg er trek van!
Die onigiri's kan ik me goed herinneren van mijn vakantie in Thailand. Supermarktje binnenlopen, wat onigiri's scoren en weer door. Heerlijk!