Gezondheid

Detox kuur met sappen en juices

Deze tweede lockdown is mij een stuk zwaarder gevallen dan de eerste. Ik merk dat ik deze winter een stuk minder actief was dan voorheen en ook niet altijd even gezond at. Dus toen de kinderen eenmaal weer terug naar opvang mochten en mama weer een beetje tijd voor zichzelf kreeg besloot ik dan ook om eerst aan mezelf te gaan werken. En dat deed ik in de vorm van een detox kuur met sappen en juices inlassen. Ik neem jullie dan ook graag mee in mijn ervaring tijdens deze sappenkuur.

In het verleden heb ik wel eens vaker een detox kuur gedaan en dat beviel mij telkens heel goed. Van een maand zonder alcohol en suikervrije, maar ook een vegan dieet etc. Echter, deze keer wilde ik graag een detox kuur met enkel sappen en juices uitproberen. Spoiler: deze sappenkuur is mij heel goed bevallen en misschien is sapvasten ook wel iets voor jou!

Een sapvasten kuur van Sapje uitproberen

Hiervoor sloeg ik de handen in een met Sapje (www.sap.je). Zij maken 100% biologische slowjuice groentesapjes die gebotteld worden in glazen flesjes. Deze worden vervolgens dagelijks gekoeld geleverd in heel Nederland en België. Nu ben ik sowieso voorstander van producten in glas, ten opzichte van plastic flesje en dat heeft natuurlijk alles te maken met het gemakkelijke recyclen ervan. Maar glas bevat ook geen weekmakers (BPA) die je vaak in plastic flessen (en in het product dat je er in bewaart) terugvind. Als je deze detox kuur dus aanschaft draag je dus ook een steentje bij aan een beter milieu.

Pre-tox

De dagen voorafgaande aan je sapkuur detox ga je je lichaam alvast laten wennen aan zoveel mogelijk plantaardig eten en dus het sapvasten Zo bouw je het eten van vlees, vis en eieren af. Daarnaast ligt de focus op langzame en gezondere koolhydraten die je tevens ook gaat afbouwen. En tijdens deze Pre-tox stop je al met het drinken van koffie of andere caffeinehoudende dranken zoals groene thee. In plaats daarvan starte ik elke ochtend met een glas warm water met citroen en een half uur daarna ging ik dan pas aan het pre-tox ontbijt beginnen. Om je een beetje een idee te geven van hoe je deze complete detox kuur er uit ziet heb ik een dagboekje voor jullie bijgehouden. De recepten en boodschappenlijst voor de Pre-tox en After detox krijg je overigens aangeleverd door Sap.je bij de bestelling van een complete detox kuur .


Bietensalade met quinoa
bananenpannenkoekjes

Dag 1:

  • ONTBIJT – Omelet met groenten
  • LUNCH – Bietensalade met spinazie en quinoa
  • (TUSSENDOOR – halve appel in plakjes met een paar noten)
  • DINER – Traybake met kip en paprika

In principe ging de eerste dag Pre-tox gewoon prima van start. De recepten waren erg lekker en dichtbij wat ik normaliter ook eet. Wat ik wel miste was mijn kopje koffie, maar daar zette ik me gauw overheen. Een uurtje na de lunch merkte ik echter dat er, nu al, wat hoofdpijn op kwam zetten.

Dag 2:

  • ONTBIJT – Bananenpannenkoekjes
  • LUNCH – Verse champignonsoep
  • (TUSSENDOOR – rijstwafel met tapenade van zwarte olijf en plakjes komkommer)
  • DINER – Salade van groenten en quinoa

Op dag 2 werd de hoofdpijn zelfs nog meer. Ik vermoed dat hier het afkicken van koffie en suiker hier nu al een belangrijke rol bij speelt. De hoofdpijn en slechte concentratie is echt een van de meest voorkomende verschijnselen bij een detox kuur of sapvasten, geen paniek dus!


Dag 3:

  • ONTBIJT – Groene smoothie
  • LUNCH – Geroosterde groenten uit de oven
  • DINER – courgettepasta met avocadopesto

Tijdens dag 3 verdween de hoofdpijn van de afgelopen dagen compleet en zat ik eigenlijk prima in mijn vel. Maar ik merkte tevens dat mij ‘trek’ een stuk is afgenomen en had niet eens meer een tussendoortje ‘s middags meer nodig. De recepten van Sap.je zijn overigens erg lekker en voedzaam dus hier heb ik ook echt van genoten de afgelopen dagen tijdens de Pre-tox!


3 dagen Sap.je detox kuur (sapvasten)

Ik heb dus gekozen voor een 3 daagse sapvasten detox kuur van Sap.je Tijdens deze kuur krijg je de voedingsstoffen van ruim 9 kilo (!) rauwe, biologische groente, fruit en kruiden binnen! Alle ingrediënten zijn met een slowjuicer tot groente sappen geperst en die worden razendsnel opgenomen door het lichaam of zorgen zelfs voor een verbeterde spijsvertering. Daarnaast draagt een sappenkuur bij aan een sterkere weerstand, betere nachtrust en een mooiere huid. En ja… je valt er vaak ook nog een paar kilo mee af. Met name rond je middel kun je hier centimeters op verliezen en dat heb ik zeker ook gemerkt!

Alle producten van Sap.je netjes en gekoeld thuis afgeleverd.

Dag 4 t\m Dag 6:

Elke dag van je sappenkuur drink je 6 verschillende sapjes + 1 cleanse shot boordevol kruiden. Zo start je elke ochtend met het warme en verfrissende Kick sapje, dat is een overheerlijk gezond sap op nuchtere maag. Om vervolgens de dag af te sluiten met een wisselend warm soepje. Die laatste kon ik echt zo op prijs stellen na een dag sapvasten, want zo at ik toch ‘warm’ met het gezin en had je toch een beetje het idee dat je gewoon aan het eten was, want een soep staat hier regelmatig op het menu. S ‘avonds drink je dan nog een ontspanningsthee (inclusief geleverd bij je detox kuur) en ga je lekker op tijd naar bed.

Deze drie dagen van het sapvasten had ik nagenoeg geen afspraken gepland zodat ik het echt rustig aan kon doen. Hoewel ik mij slechter kon concentreren kon ik mijn lichaam heel goed aanvoelen en nam extra pauze of zelfs een dutje waar nodig. Ondank de pre-tox vond ik toch lastig om enkel bij mijn sappen te blijven. Ik merkte namelijk dat ik de eerste en tweede dag echt meer ‘honger’ gevoel tussendoor kreeg, dus moest mezelf regelmatig afleiden. Het grappige is dan weer wel dat op de derde en laatste dag sapvasten (dag 6 dus) ik zonder enige moeite tegenover visite met een stuk taart heb gezeten. En ik had hier totaal geen trek in!! Blijkbaar was ik gewoon echt afgekickt van zoet en verlangde gewoon zelfs naar mijn volgende vitamineshot!


After-detox

Zoals je bij de Pre-tox gaat afbouwen van bepaalde voedingsmiddelen, ga je deze tijdens de after-detox juist weer rustig aan opbouwen. Maar misschien heb je nu, net als ik, een paar nieuwe gezonde gewoontes ingebouwd die je de komende periode gewoon gaat blijven toepassen. Denk bijvoorbeeld aan vaker een groene smoothie op het menu zetten of een tjokvolle salade met quinoa. Of snack je wat vaker met een portie noten in plaats van een koekje 🙂 De volgende dagmenu’s geven je een duidelijker beeld te geven van wat je dan eet tijdens fase na je detox kuur. Wederom met dank aan Sap.je voor de heerlijke recepten



Dag 7:

  • ONTBIJT – Smoothie bowl met rode biet
  • LUNCH – Powersalade met rode kool en wortel
  • DINER – Tomatensoep

Dag 8:

  • ONTBIJT – zoete aardappel pannenkoekjes
  • LUNCH – Verse champignonsoep
  • (TUSSENDOOR – rijstwafel met tapenade van zwarte olijf en plakjes komkommer)
  • DINER – Salade van groenten en quinoa

Dag 9:

  • ONTBIJT – Zuurdesembrood met avocado en ei
  • LUNCH – Quinoa salade met spinazie en tahin dressing
  • (TUSSENDOOR – klein handje noten)
  • DINER – Barbecue baked beans met zoete aardappel

Review Detox kuur met sappen en juices

Na 9 dagen was Betty weer een beetje de oude zelf geworden, dat merkte ik aan mijn diepe slapen, mijn broek die op mijn heupen hing en de gezonde roze blos op mijn wangen. De rust en ontspanning die ik mezelf de afgelopen twee weken gunde, maar ook moest nemen vanwege de detox verschijnselen, was echt een luxe na maanden thuis ‘opgesloten’ te hebben gezeten met de kids. Ik had deze detox kuur en reset gewoon nodig! Tijd voor mezelf en goed naar je lichaam luisteren. En het is me uiteindelijk best meegevallen dus ik kan het jou ook zeker aanraden. Hou er alleen rekening mee dat als je een 3 daagse sapvasten kuur inlast, je dus totaal 9 dagen bezig bent vanwege de met afbouwende Pre-tox fase en weer opbouwende After-detox fase. Bij een sapkuur van 5 dagen duurt het totale traject 11 dagen, en bij een 7 daagse gezonde sapjes detox ben je dus totaal 13 dagen bezig. Maar het is het echt waard. Het liefst zou ik hier elk jaar gewoon weer een vaste gewoonte van willen maken en dat zegt genoeg.


Bestel jouw Sapje detoxkuur en sappen nu met korting

Wil jij jezelf ook verwennen met een sappenkuur? Je lichaam en geest een reset geven en een stuk beter in je wel gaan zitten? Bestel dan nu jouw detox kuur en sappen met korting! Als je gebruik maakt van >> mijn persoonlijke bestel link << dan krijg je automatisch 15 euro welkomstkorting op jouw eerste bestelling bij Sap.je. Doe er je voordeel mee en ik hoor graag hoe het sapvasten jou bevallen is!

Groetjes, Betty


BEWAAR DIT ARTIKEL OP PINTEREST!

Bewaar deze foto op een van jouw Pinterest borden. Zo kun je hem altijd raadplegen als je mijn ervaringen met betrekking tot deze 3 daagse detox kuur met sappen en juices wilt teruglezen.

Dit artikel betreft een samenwerking met Sap.je . Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

4 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

5 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

6 dagen ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

7 dagen ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

1 week ago