Zo’n twee jaar geleden ben ik naar Haarlem verhuisd en sinds dag 1 ben ik een beetje verliefd op de stad. Niet alleen door het sfeervolle, karakteristieke stadscentrum maar ook door de ontelbare leuke restaurants, barretjes én koffiespots. Dus verzamel ik vandaag de leukste koffiespots van Haarlem voor jullie! Regelmatig loop ik dan ook richting de binnenstad om even ergens een terrasje of leuke spot aan te doen. Ga je mee op pad door Haarlem?
Rondom de Grote Bavokerk in Haarlem bevinden zich de 7 Gouden Straatjes. Deze hebben hun naam te danken aan De Gouden Eeuw, waarin Haarlem al een belangrijk centrum was om handel te drijven en inkopen te doen. Het zijn dan ook historische straatjes met panden uit de 17de eeuw, sfeervolle hofjes en tal van bijzondere boetieks en winkeltjes met ambachtelijke producten. Bovendien dé plek voor verschillende koffiebars.
De eerstgenoemde Haarlemse koffiebar, Mica (Kleine Houtstraat 103) bevindt zich midden in de Gouden Straatjes aan de Kleine Houtstraat. De koffiebar is opgericht door de zussen Sophie en Annemarie. De inrichting bevat Scandinavische invloeden, maar de koffie komt van een Nederlandse branderij. Je kunt er terecht voor heerlijke koffie, ontbijt, lunch en zoetigheden.
De derde Haarlemse koffiespot uit de bundel is Native (Breestraat 23). Mede-eigenaresse Myriam siert zelfs de cover van Koffie!. De sfeer is er gezellig en gemoedelijk, bij binnenkomst lijkt het net of je in een huiskamer stapt.
Bij Brandmeester’s (Schagchelstraat 29) kun je niet alleen terecht voor een goede kop koffie, maar ook voor koffiebonen en er zijn allerlei soorten en maten espressomachines te koop. Brandmeester’s heeft, zoals ze zeggen, ‘de hele cirkel in huis’ in tegenstelling tot andere koffiebars.
Iedere vrijdagochtend wordt er in de Haarlemse vestiging voor geïnteresseerden een demonstratie gehouden van het branden van bonen. Dit gebeurt in een relatief kleine brander die midden in de zaak staat. De grote hoeveelheden bonen die zij wekelijks leveren aan horeca en particulieren worden extern gebrand.
De rauwe bonen worden in zo’n 14 minuten gebrand. Dit is overigens een nauwkeurige klus: tijdens het brandproces wordt de kleur en geur van de bonen continu beoordeeld. Wist je trouwens dat de bonen tijdens het branden niet alleen verkleuren maar ook 2x zo groot worden?
Hou je nu iets minder van koffie, maar ben je wel een echte theeliefhebber? In de Gouden Straatjes bevindt zich ook de sfeervolle theezaak Tea my Dear (Kleine Houtstraat 16). In de winkel wordt de Parijse thee Betjeman & Barton verkocht, welke ook in het restaurant van de winkel gedronken kan worden. Bovendien wordt er allerlei origineel servies verkocht.
En als je dan toch in de Gouden Straatjes bent, bezoek dan vooral Chocolaterie Pierre (Kleine Houtstraat 1) en neem iets lekkers mee voor bij de koffie.
Als je de chocolaterie binnenstapt vliegt de heerlijke, zoete chocoladegeur je al tegemoet. Alle bonbons worden met de hand gemaakt. Wist je dat de cacao voor hun chocola, net als koffiebonen, van over de hele wereld komt? De cacaobonen groeien in landen rondom de evenaar, zoals Ecuador, Cuba, Ghana en Indonesië. Ieder cacao-ras smaakt anders.
Een bezoek aan Haarlem in het vooruitzicht? Doe dan vooral de Gouden Straatjes aan en breng een bezoek aan één van deze leuke koffiespots. Dan ga ik intussen de andere 178 koffiespots uit het Koffie!-boek bezoeken!
Liefs, Nanda
De Koreaanse keuken is hot topic! En wij kunnen ook geen genoegen krijgen van Gimbab,…
Wellicht heb je wel eens falafel in de winkel gekocht, maar eerlijk gezegd is zelf…
In de Aziatische keukens voert rijst als koolhydraatbron de boventoon in gerechten. Op de tweede…
Maak jij wel eens een mugcake? Een klein ontbijttaartje of cakeje uit de magnetron en…
Afgelopen week was natuurlijk Sint Maarten. Deze weken zijn de zakjes uitdeelsnoep als warme broodjes…
'Baked Feta' was een ware hit op social media de afgelopen jaren. En het leent…