In de keuken van Floris in Rotterdam

Afgelopen weekend was ik wederom te vinden in Rotterdam (ik reis wat af als foodblogger..). Ik was namelijk uitgenodigd om een hapje te komen proeven In de Keuken van Floris  in Rotterdam. Een uitnodiging die ik maar al te graag aan neem, want ik was blij verrast met deze ontdekking in Rotterdam.

Eten in de keuken van Floris

Floris heeft een vrij uniek concept weten neer te zetten, net buiten het centrum van Rotterdam. Zijn keuken staat centraal in het midden van de zaak. De gasten nemen plaats aan tafels rondom de open keuken, en kunnen genieten van de vrijheid om de meester aan het werk te zien. Dit geeft ook een informele sfeer, en je ziet ook dat iedereen heerlijk op zijn gemak zit te genieten. Doordat de tafels vrij krap op elkaar staan, nodigt dit ook uit om met je ‘buren’ een praatje aan te knopen. En gezien het voortreffelijke eten, geeft dit genoeg stof tot gesprek. (Bedankt Jolien en Steijn voor een hele gezellige avond!)

Voor mensen met weinig eetbeperkingen

Floris kookt met de seizoenen mee, en vernieuwt elke week een gang van het menu. Zo kan het dus zijn als je een paar weken later nog een keertje komt eten, dat een deel van de gerechten vervangen zijn voor een nieuw gerecht of iets anders wat helemaal in het seizoen is. Het menu is voor de gast ook compleet geheim, dus je dient je echt letterlijk over te leveren aan de chef. Niet heel handig voor mensen met veel voedselallergieen, maar een top concept voor mensen met weinig eetbeperkingen. Het is wel goed om te weten dat het menu er in 2 uitvoeringen is: Vlees/Vis en Vega. Ik had gelukkig doorgegeven dat ik een schaaldieren allergie had, dus ik kreeg een Vlees/Vis menu, en die 2 gangen waar kreeft in verwerkt zat, werden netjes vervangen door de vega-variant van deze gang.

Wijn Spijs combinatie

Maar waar het in de keuken van Floris echt om draait, is de wijn-spijs combinatie. Heerlijk eten dient uiteraard vergezeld te worden door een goed glas bijpassende wijn, een taak die voor de sommelier is weggelegd. Ik adviseer je dan ook echt het wijnarrangement erbij te nemen, desnoods in halve glazen (bob-arrangement) of vervangen door het sap-arrangement. Na een gesprek met de sommelier wordt duideijk hoe hard, en met hoeveel liefde men de juiste wijn-spijs combinatie probeert te vinden. Bij een van onze toetjes heeft men maar liefst 21 (!) soorten wijn geproefd om de juiste te vinden.  Leuk weetje: de wijnen die geschonken worden, zijn ook na afloop te koop, of bestel via de website: Uit de Kelder van Floris .

Een avond op bezoek bij Floris

Als je in de keuken van Floris gaat eten, dan wordt je op een vast tijdstip ontvangen. Iedereen komt tegelijkertijd aan, en we gaan gezamelijk aan tafel. Iedere 25 minuten wordt een nieuwe gang uitgeserveerd aan iedereen, en daarna duikt Floris weer de keuken in om de volgende gang te bereiden. Dit is echt een uniek concept, en het voelt dan ook aan als een grote familiemaal.  Je kunt hier dus niet a la carte dineren, maar naast het 8-, of 9-gangen menu kun je nog wel los wat dingen bestellen: brood, koffie, limoncello etc. Houdt rekening met een gemiddelde uitgaven van 115 euro p.p., maar dan kom je ook haast eten op sterren niveau, en werkelijk waar niets te kort.

De verjaardag van Floris + actie t/m 1 augustus 2014

In de keuken van Floris viert men het heugelijke feit dat het restaurant al 8 jaar bestaat. En om dit te vieren krijg je een gratis wijn (of sap) arrangement bij het eten. Deze actie loopt t/m 1 augustus 2014 en is alleen geldig op woensdag, donderdag en vrijdag.

De 9 gangen die wij geserveerd kregen:

Amuse gang:

Amuse met een eigen interpretatie van een salade caprese: tomaat & mozarella.

1e gang:

Rogvleugel, zeekraal, lamsoor, quinoa, komkommer, dille en sap van komkommer.

2e gang:

Fines de Claire (00), haringkuit, bergamot en borage-bloem  (dit was echter het gerecht dat Dylan tijdens deze gang geserveerd kreeg, maar ik vond deze foto veel te mooi om achter te houden)

3e gang:

Poulet noir (borst, bout, jus en huid), drie structuren van mais; creme, gevriesdroogd en popcorn, linzen en zonnebloemkiemen en maanzaad.

4e gang:

Bloemkool – Krokant, creme, chips en bladen, boekweit noedels en tamarinde.

5e gang

Gepekeld rood fruit, ijs van limoen met schuim van groene thee, yuzu & kalamansi (dit gerecht was, net als een ‘spoom’, bedoeld om de smaken te neutraliseren voor de volgende gangen).

6e gang:

Zeebaars met venkel, snijboon, bleekselderij, saffraan-rouille (soort puree), linzen.

7e gang:

Lam met gerookte knoflook, couscous met ras el hanout, gedroogde tomaat, artisjok, gepekelde komkommer, mintolie en geitenyoghurt.

8e gang:

Een selectie van kazen: Robiola Tre Latti / Etivaz / Fior di Pecora / Blue di Buffola.

9e gang:

Rabarber, compôte en sorbet, crumble van eucalyptus, sinaasappel curd, vanille panna cotta en sorbet van witte chocolade en rozen.

Koffie + friandises:

Chocolade en/of karamel = altijd goed!

 

 

  • Een unieke setting waarbij je praktisch IN de keuken zit.
  • Goede wijnen en de glazen zijn ook in ‘halve’ porties te bestellen. Zo kan de ‘bob’ ook nog een half glaasje mee proeven.
  • Tevens is er ook een ‘sap arrangement’ te bestellen, die helemaal aangepast is op het menu.
  • Kookt met de seizoenen en de gangen worden regelmatig vernieuwd.
  • De wijnen zijn ook los te bestellen voor thuis.
  • Na afloop kun je je emailadres achter laten, en dan krijg je het hele menu toegemaild. Dan kun je thuis nog eens uitgebreid nalezen wat je nou precies gegeten hebt.

 

  • Niet geschikt voor mensen met veel eetbeperkingen.
  • De tafels zijn vrij krap en dicht op de buren. Niet geschikt als je je wilt afzonderen tijdens het diner.
  • Soms is de bediening een beetje gehaast en heeft geen tijd om uitgebreid alles uit te leggen, maar ze moeten dan ook in rap tempo aan iedereen tegelijkertijd uitserveren.
  • De ligging is niet in het centrum van Rotterdam, maar net daar buiten, met de auto echter geen probleem.
  • Betaald parkeren in de buurt.

Review:    Prijs: € €     Eten: 9    Service: 8     Decor: 8    Totaal:  

Restaurant ‘In de keuken van Floris’
Honingerdijk 259
3062 AM, Rotterdam
Telefoon: 06- 4188 6666
www.indekeukenvanfloris.nl
Voor deze review was ik uitgenodigd door ‘In de Keuken van Floris’ maar deze post bevat 100% mijn eigen mening en beleving. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

 

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

4 dagen ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

5 dagen ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

6 dagen ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

1 week ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

1 week ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago