Het is weekend! En dat mag gevierd worden met een heerlijk borrelmoment met familie, vrienden of gewoon voor jezelf! Ik vind het dan altijd leuk om zelf borrelhapjes in elkaar te draaien, dus vandaag ga ik aan de slag met zelf crostini met kaas maken. En niet zomaar kaas, maar luxe smeerbare kazen en mooie smaakcombinaties. 

Zelf crostini met kaas maken

Bij een borrelplank serveren we dikwijls kaas en toastjes. De ideale combinatie voor elke borrel! Maar vandaag deel ik een luxe borrel variant door zelf crostini met kaas te maken. En die beleggen we natuurlijk met heerlijke bijpassende smaakmakers zoals knoflook olie, maar ook tomaten, champignons, appel en Parmaham. Een crostini is namelijk een krokant gebakken stukje (stok)brood, ingekwast met knoflookolie en daarna verder sober belegd wordt. De enige voorwaarde is dat het hapje en de gebruikte ingrediënten moet knallen van smaak! Crostini met kaas zijn dan ook een geweldige amuse en borrelhap.

Crostini met ERU Specialiteitskazen

Koninklijke ERU is waarschijnlijk iedereen wel bekend van de gouden kuipjes met smeerbare kazen. Niet alleen de kids zijn er dol op, maar smeerkaas past dus ook perfect op je borrelplank. En nu is daar een complete serie ERU Specialiteitskazen in de smaken: ERU Chèvre doux (smeerbare geitenkaas), ERU Crème de Brie (smeerbare kaas met brie), ERU Crème au Bleu (smeerbare blauwschimmelkaas)en ERU à la Truffe (smeerbare truffelkaas).Vier mooie producten en smaakvarianten die een goede basis zijn voor zelf crostini met kaas te maken. Welke is jouw favoriet?


Print

Crostini met kaas recept

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Maak een heerlijke borrelplank met ERU Koninklijke Kazen! Ga aan de slag met zelf crostini met kaas maken. En niet zomaar kaas, maar luxe smeerbare kazen en mooie smaakcombinaties. 

  • Prep Time: 10 minutes
  • Cook Time: 20 minutes
  • Total Time: 30 minutes
  • Yield: 4 personen
  • Category: Borrel
  • Cuisine: Italiaanse keuken

Ingredients

Voor 4 personen – totaal 16 crostini met kaas

  • 1 (meergranen) stokbrood,
  • 4 kerstomaten,
  • 2 grote kastanjechampignons,
  • 4 eetlepels olijfolie,
  • 2 teentjes knoflook,
  • 2 grote plakken Parma Ham
  • halve groene appel,
  • halve citroen,
  • 4 halve walnoten,
  • alle 4 varianten ERU Specialiteitskazen,
  • (verse) Italiaanse kruiden,
  • peper & zout.

Extra:

  • Oven, met grill stand,
  • bakplaat bekleed met bakpapier,
  • ovenrooster,
  • steelpannetje.

Instructions

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden (200 hete lucht),
  2. Was de kerstomaten, verwijder het kroontje en snijd doormidden. Spreid uit over de bakplaat. Boen de champignons schoon. Snijd in (halve) plakjes. Spreid ook uit over de bakplaat. Besprenkel de groente met olijfolie en breng op smaak met peper & zout en, naar smaak, wat Italiaanse kruiden. Schuif de bakplaat 10 cm onder de grill en rooster de groenten gedurende 10 minuten. Laat daarna een beetje afkoelen op de bakplaat, buiten de oven.
  3. Snijd het stokbrood in 16 dikke, schuine plakken en verdeel over een ovenrooster. Bak de crostini gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  4. Pel de knoflook en pers deze uit. Verwarm in het steelpannetje met de olijfolie, gedurende een paar minuten. Draai het vuur uit. Kwast na het bakken vervolgens de bovenkant van elke crostini in met een beetje knoflookolie en laat de crostini vervolgens afkoelen.
  5. Snijd de plakken parmaham in de lengte doormidden. Rol de plakken vervolgens een beetje en vorm een roosje. Zet apart.
  6. Was de appel, snijd een plak ter dikte van het klokhuis af. Leg de rest van de appel met de snijkant omlaag op de snijplank. Snijd met een scherp mes dunne plakjes appel en besprenkel deze met het citroensap om verkleuren tegen te gaan.

Crostini met ERU Crème de Brie

Besmeer 4 stuks crostini royaal met ERU Crème de Brie. Verdeel 2 halve geroosterde kerstomaten over elke van de crostini met brie en maak af met bijv. een beetje vers gesneden basilicum. 

 

Crostini met ERU a la Truffe

Besmeer ERU à la Truffe over 4 stuks crostini. Verdeel ongeveer een halve geroosterde champignon in plakjes over elke crostini met truffelkaas. Maak het geheel af met een snuf vers gemalen peper.

 

Crostini met ERU Crème au Bleu:

Besmeer 4 stuks crostini royaal met ERU Crème au Bleu. Verdeel de Parmaham roosjes over de crostini en decoreer met bijv. een klein blaadje peterselie. 

 

Crostini met ERU Chèvre doux:

Besmeer ERU Chèvre doux over 4 stuks crostini. Verdeel de plakjes appel in een waaier over de crostini met kaas. Top af met een halve walnoot (in stukjes).

Eet smakelijk!

Groetjes, Betty

Notes

TIP: Je kunt de groenten gerust een dag van tevoren al roosteren. Bewaard daarna afgedekt in een bakje, in de koelkast. De crostini kun je ook een dag (of 2) vooraf bakken. Bewaar in een afgesloten bak of zak. Besmeer de crostini met kaas vlak voor het serveren, en maak af met de toppings.

Dit artikel betreft een samenwerking met Koninklijke ERU. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

FRANKRIJK Weekmenu

We zijn alweer beland bij een van de laatste landen weekmenu van deze zomervakantie. Verblijf…

3 uur ago

Stokbrood met chocolade (Le Goûter)

Vandaag een simpele snack recept waar mijn kinderen dol op zijn! Het bestaat uit slechts…

3 dagen ago

10x Recepten met ‘Hot Sauce’

Dit weekend lopen de temperaturen hoog op! Maar hou jij wel van lekker warm en…

5 dagen ago

THAILAND weekmenu

Blijf jij deze zomervakantie ook vertoeven in Nederland? Dan neem ik je elke week mee…

1 week ago

10 x IJskoffie en Koffiecocktails recepten

Kun je deze zomer wel wat verkoeling gebruiken? Of ben je gewoonweg een enorme liefhebber…

1 week ago

Koken met de Airfryer: écht gezonder of vooral handig?

De airfryer: dat kekke keukenapparaat dat belooft alles krokant én gezond te maken. Geen geknoei…

2 weken ago