Een échte pasta lover maakt natuurlijk ook zelf zijn/haar pastadeeg. Met dit basisrecept pasta maken laat ik je zien dat dit helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn. En als je het zelf pasta maken een beetje onder de knie krijgt, wil je eigenlijk nooit meer zonder.
Kinderen vinden het ook geweldig om zelf pasta te maken, dus maak er gerust een terugkerend weekend dingetje van. Begin met het basisrecept pasta maken en ga daarna over naar het maken van bijvoorbeeld gevulde pasta’s.
Veel mensen durven het niet aan om zelf pasta te maken. Terwijl het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is hoor! Met een goede pastamachine kom je al een heel eind. en natuurlijk met een goed basisrecept pasta maken. Zelf gebruik ik een pasta machine, met afneembaar spaghetti/tagliatelle gedeelte. Begin gewoon eens met dit als basis. En als je dan wat meer gewend bent, kun je je ook gaan toeleggen op bijvoorbeeld gevulde pasta’s,zoals ravioli.
Ga lekker zelf pasta maken. Met dit basis recept kun je alle kanten op. Van spaghetti tot en met ravioli maken.
Pasta kneden en uitrollen:
Als je verse pasta deeg gemaakt hebt, dan kun je dit in principe meteen verwerken en koken. Rol deeg dat je niet wilt gebruiken niet uit. Maar vorm een bol, wikkel in huishoud folie en bewaar max 3 dagen in de koelkast. Als je beschikt over een droogrek, dan kun je hier je verse spaghetti en tagliatelle bijvoorbeeld ook een dag op laten drogen, buiten de koelkast.
Met dit basisrecept pasta maken, heb je een vers deeg dat maar heel kort gekookt dient te worden. Hoe verser hoe korter zeg maar. In principe houd ik altijd 6 minuten kooktijd aan voor verse pasta. Mocht je pasta een dag hebben gedroogd, dan zou ik bijvoorbeeld 7-8 minuten aanhouden. Pasta koken doe je altijd in een pan met ruim kokend water en een snuf zout. Zodra de pasta het water in gaat, draai je het vuur iets lager. Verse pasta ‘bruist’ namelijk enorm. Dus die deksel zou ik ook achterwege laten.
Olijfolie toevoegen aan het water is helemaal nergens voor nodig. Je kunt beter een scheutje olie aan de pasta toevoegen,NA het afgieten en kort afspoelen onder de kraan. Hussel je pasta dan een beetje door en voilá je pasta plakt niet. Ook niet na het afkoelen. Als je gevulde pasta maakt, zoals ravioli, wil ik je adviseren de pan niet helemaal vol te gooien, maar bijvoorbeeld max 20 stuks ravioli tegelijk te koken. Zo voorkom je dat de ravioli aan elkaar gaat plakken en dus rondom goed gaar wordt.
Mocht je ravioli vorm of deegpers (pastei maker) hebben, dan kun je ook zelf gevulde pasta maken. Inmiddels vind je op de blog al een paar ravioli recepten terug, dus maak er wat lekkers van!
En eventuele overgebleven stukjes pastadeeg kun je, na het uitsteken, kun je weer samenknijpen en opnieuw door de pastamachine heen halen tot een nieuw vel. Ben je lui? Snijd dan met een mesje de overgebleven stukjes pastadeeg in grove stukken van bijv. 3 x 4 cm. Deze stukken zijn ideaal om te serveren met basilicum pesto, avocado pesto of een knoflookolie. Dan maakt het echt niemand uit dat ze niet mooi recht zijn of er ‘happen’ uit zijn 🙂 Vergeet uiteraard niet wat vers geraspte Parmezaanse kaas of Pecorino er overheen te strooien.
Veel kookplezier met dit basisrecept voor pasta!
Groetjes, Betty
Dit artikel bevat affiliate links. Lees hier meer over op mijn disclaimer pagina.
Het is vandaag, 4 april, World Ramen Day. Ja heus, een Internationale feest dag ter…
Bij een Indiase curry mag een stuk platbrood niet ontbreken. Naan is wellicht de bekendste…
De Paasdagen komen er aan, en dan mag een lijstje van hartige Paasrecepten met eieren…
Voor de Meatless Monday van vandaag staat deze vegetarische Korma met kikkererwten op het menu. Het is…
Heb jij af en toe een 'craving' naar pinda's? Of hou je gewoonweg van pure…
Jackfruit is zo lekker veelzijdig in de keuken! Deze romige gele curry met jackfruit is…