Nagerechten

Banaan in kokosmelk (Thais dessert)

Naast de curry’s, rijstgerechten en Thaise soepen, moet ik natuurlijk ook een echt Thais dessert met jullie delen. De ideale manier om je pittige Thaise maaltijd af te sluiten is namelijk met banaan in kokosmelk als toetje.

Het is een combinatie van 2 ingredienten, die ik tijdens mijn vakantie elke dag weer tegenkwam op mijn bord: bananen en kokosmelk! En die twee samen maken een waanzinnig simpel maar lekker dessert.

Typisch Thaise Toetjes

Thailand is niet het land van taartjes en gebakjes. Maar aangezien er vers fruit in overvloed is, kun je ook vooral veel toetjes met fruit verwachten. Een Thaise dame vertelde mij ook dat je het eten van pittig Thaise gerechten, ook het beste kunt afblussen met zuivel en romige producten.  Zoals room, yoghurt of kokosmelk. Er zit namelijk een bestanddeel in dat er voorzorgt dat de pittige kruiden makkelijk in worden opgelost en afgevoerd. Dat is ook de reden waarom je beter een glas melk kunt drinken bij een te pittige maaltijd, ipv een glas water.  Maar voldoende rijst of zelfs brood bij je maaltijd wil ook al helpen hoor! Je maag en darmen zullen je er dankbaar voor zijn!

 

Mijn favoriet tijdens de vakantie werd dan ook het traditionele Banaan in kokosmelk. Als je namelijk  kokosmelk en suiker samen verwarmd, wordt deze wat dikker en stroperig. Het neigt een beetje naar Dulce de Leche maken. En hoewel ik onze normale bananen gebruik in dit recept, moet ik toch eerlijk vermelden dat die kleine romige Thaise banaantjes nog het allerlekkerst zijn. Maar die heb ik helaas nog niet kunnen spotten bij de Toko.

Een belangrijk punt: zet het vuur echt in de lage stand. Als je kokosmengsel teveel gaat ‘borrelen’ tijdens het koken, kook je de bananen letterlijk kapot en dat zou zonde zijn. Je moet echt nog een lekkere bite overhouden en geen banaanpudding maken. Alhoewel dat misschien ook wel heel lekker is hoor.

Recept Banaan in kokosmelk:

(dessert voor 4 personen)

Ingrediënten:

  • 2 grote bananen,
  • 1 blikje kokosmelk (400 ml),
  • 1 kaneelpijpje,
  • 1/2 vanille stokje (of 1 theelepel vanille extract),
  • snufje zout,
  • 50 gram (Muscovado*) suiker.

*Muscovado suiker is ongeraffineerde suiker, met een heerlijke, intense smaak. Je kokosmelk kleurt hier echter bruin van.

Extra:

  • kookpan, met deksel.

Bereidingstijd: 15 minuten.

Bereidingswijze Banaan in kokosmelk:

  1. Pel de bananen en snijd in plakken van 2 cm dik. Stop in de kookpan. Giet de kokosmelk in de pan, samen met het kaneel pijpje, 1/2  uitgeschraapte vanille peul en een snufje zout. Verdeel tot slot de suiker over de pan en verwarm op middelmatig vuur.
  2. Zodra de banaan in kokosmelk tegen het kookpunt begint te komen (meestal binnen een 1-2 minuten), draai je het vuur laag en laat zachtjes doorgaren gedurende 10 minuten. Doe dit zonder deksel op de pan en roer het mengsel af en toe door.
  3. Verwijder het kaneelpijpje, schep de bananen uit de pan en verdeel over 4 kommetjes. Lepel hier vervolgens een beetje kokosmelk overheen.
  4. Je kunt eventueel nog een klein snufje kaneelpoeder toevoegen. En traditioneel hoor je deze banaan in kokosmelk ook warm te eten.

Let op! Je kunt banaan in kokosmelk niet voorbereiden of bewaren. Het garingsprocess zet door en de bananen verkleuren namelijk nog steeds na het koken.

Eet smakelijk,

Groetjes, Betty

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

View Comments

  • In de Thaise supermarkten kan je het recept kant en klaar kopen. De banaan is echter in de lengte gesneden. Misschien is dit meer Thais dan de banaan in ronde plakjes snijden.

    • Hi Ovidia,

      Ik heb dit gerecht ook meerdere malen in Thailand gegeten en kreeg gewoon ronde plakjes.
      Maar doe gerust wat je zelf wilt hoor :-)

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

1 week ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago