Gezondheid

Waarom genoeg water drinken zo belangrijk is

We horen vaak dat water belangrijk is voor onze gezondheid. Maar waarom eigenlijk precies? Waarom is vocht onmisbaar voor ons lichaam? En wat gebeurt er als je te weinig drinkt? Wij hebben de belangrijkste punten en waarom genoeg water drinken zo belangrijk is, voor je op een rij gezet.

Waarom genoeg water drinken zo belangrijk is

1: Onmisbaar voor een optimale hersenfunctie

Uit onderzoeken blijkt dat zelfs lichte uitdroging al verschillende hersenfuncties kan verminderen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat een vochttekort:

  • Je stemming kan verstoren
  • Je concentratievermogen kan verminderen
  • Nadelig is voor je werkgeheugen
  • Angstgevoelens kan vermeerderen
  • Kan zorgen voor een vermoeid gevoel

2: Maximale fysieke prestaties

Als we niet genoeg water drinken, kunnen onze fysieke prestaties achteruitgaan. Als je 2% van je totale lichaamswater verliest, kan dit al een duidelijk merkbaar effect hebben. Om je een beetje een beeld te geven van die 2%: voor sporters is het niet ongewoon om 6 tot 10% van hun lichaamswater te verliezen via zweet.

Een tekort aan vocht kan ervoor zorgen dat sporten een stuk zwaarder aanvoelt, dat je jezelf sneller moe voelt, dat je minder motivatie hebt en dat je lichaam meer moeite heeft met het reguleren van je temperatuur.

Daarnaast biedt een optimale vochtbalans ook bescherming tegen de oxidatieve stress die ontstaat tijdens intensief sporten.

3: Water helpt bij het voorkomen van obstipatie

Bij het voorkomen van obstipatie denk je waarschijnlijk meteen aan vezelrijke voeding. Vezels zijn hierbij zeker belangrijk, maar ze kunnen hun werk niet goed doen als je niet genoeg drinkt. Sterker nog: obstipatie kan juist verergeren als je wel veel vezels binnenkrijgt, maar niet genoeg vocht.  Genoeg water drinken is hier dus zeker nodig.

4: Kan hoofdpijn verminderen

Als je niet voldoende vocht binnenkrijgt, kan dit hoofdpijnklachten veroorzaken of zelfs migraineaanvallen triggeren. Diverse onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat water kan helpen om hoofdpijn te verlichten. Vooral de duur en de intensiteit van hoofdpijn kan verminderd worden door voldoende te drinken.

Hoe groot het effect van waterconsumptie op je hoofdpijn is, hangt echter van het type hoofdpijn af. Water drinken zal je daarom niet altijd helpen om van je hoofdpijn af te komen.

5: Water helpt je om af te slanken

Voldoende vocht binnenkrijgen helpt je om hongergevoelens te verminderen en dit helpt je weer om minder calorieën te eten. Daarnaast helpt water drinken om je metabolisme een boost te geven, waardoor je meer calorieën verbrandt.

Minder calorieën eten en tegelijkertijd meer calorieën verbranden, draagt bij aan een groter calorietekort. Je lichaam zal daardoor meer vet verbranden om dit tekort op te vullen.

Daarnaast is water natuurlijk ook het ideale alternatief voor suikerrijke dranken. Door frisdrank, gezoete zuiveldrankjes en vruchtensappen uit pak te vervangen met water, daalt je suiker- en calorie inname behoorlijk. Genoeg water drinken is dus zeker aan te raden tijdens het afvallen.

6: Draagt bij aan gezonde nieren

Onze nieren kan je zien als kleine zuiveringsinstallaties voor ons bloed. Ze filteren iedere dag maar liefst 200 liter bloed. Hierbij worden afvalstoffen uit ons bloed gehaald en vervolgens afgevoerd via onze urine. Voor dit proces hebben je nieren echter wel voldoende water nodig.

Als je een vochttekort hebt, heeft dit een nadelig effect op het lozen van de afvalstoffen en kan dit het risico op nierstenen vergroten. 

Zorg ervoor dat je genoeg drinkt

Een goede vochtbalans is dus van groot belang. Het helpt je om jezelf fit en energiek te voelen en om hoofdpijn, nierstenen en obstipatie te voorkomen. Bovendien helpt voldoende water drinken je om betere sportprestaties te leveren en om overtollige kilo’s te verliezen of te voorkomen dat je aankomt. Lees hier ook 8x lekkere water recepten met vers fruit!

Groeten, Charlotte


 

Bronnen: Murray B, J Am Coll Nutr, 2007. Daniel A Judelson, Carl M Maresh, Jeffrey M Anderson, Lawrence E Armstrong, Douglas J Casa, William J Kraemer, Jeff S Volek, Sports Medicine, 2007.

K Murakami, S Sasaki, H Okubo, Y Takahashi, Y Hosoi, M Itabashi, Journal of Clinical Nutrition, 2007.

Photo’s by Kiefer Pix, Sebra, and Denio 109.

Charlotte

Charlotte is werkzaam bij PuurFiguur.nl . Het online platform met informatie over gezonder eten en afvallen. Boordevol tips van voedingsdeskundigen, voedingscoaches en gezondheidswetenschappers.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

1 week ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

1 week ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

2 weken ago