Het is volop herfst, de dagen worden weer kouder en korter en je hebt niet altijd zin om te koken. Voor mijn mede Utrechters heb ik daarom een lijstje samen gesteld met 10x take away in Utrecht.

Ik kan heel eerlijk zeggen dat ik zelf ook niet élke avond zin heb om te koken. En soms kom je gewoon te laat uit je werk of ben je te moe om nog boodschappen te doen. Laat staan je schort aan te trekken. Een ‘Take Away’ is dan een welkome optie. En gelukkig zijn er heel wat lekkere en gezonde opties voor take away in Utrecht.

Neem je eten mee ‘on the go!, zodra je uit je werk komt, of misschien sla je alvast je slag in je lunchpauze. En mocht je nu geen zin hebben om er langs te gaan, of om op de fiets te springen, dan zijn er natuurlijk ook nog bezorg opties bij veel van deze restaurants. Denk bijvoorbeeld aan Foodora of Deliveroo.  Eet smakelijk in ieder geval!

10x Take Away in Utrecht

(op alfabetische volgorde)


1. Chidóz (Mexicaans)

De Mexicaanse restaurants zijn dit moment aan een opmars bezig in Utrecht! En aan de Biltstraat nr. 7 vind je nu dan ook het nieuwe Mexicaanse restaurant Chidoz. Hier loop je naar binnen, om vervolgens aan de counter je eigen burrito, (soft) taco of nachos samen te stellen. Met 3 hoofdvullingen: Pulled Pork, Pulled Beek en Pulled chicken kun je lekker varieren. Maar ook de vegetariers kunnen hier hun hart ophalen. Alles vers belegd en voorzien van homemade sauzen. Onze persoonlijke favorieten: “Loaded nachos” met geitenkaas en de “Taco Trio” met 3 soorten vlees.

2. Djakarta (Indonesisch)

Mijn man is deels Indonesisch, dus een pittige maaltijd gaat er bij ons wel in! En hoewel ik koken fantastisch vind, kun je sommige gerechten beter overlaten aan een echte Indo. Je vind restaurant Djakarta aan het Lucasbolwerk nr. 19 (naast de stadsschouwburg). Zij staan al jarenlang bekend om heerlijk Indonesische gerechten en die kun je ook gewoon Afhalen bij Djakarta. Onze persoonlijke favorieten zijn: “Daging Rendang” (pittig rundvlees) en “Ajam Goreng Djakarta” (gepaneerde kip).

Soft Taco Trio met ‘Pulled Chicken, Pork & Beef’ – Chidoz

 

3. Dado (Mediterraans)

Het volgende adres is een welbekende Mediterraanse eetwinkel/Traiteur in Utrecht. Bij Dado aan de Nachtegaalstraat nr. 38 Dagelijks wordt je hier verrast met daggerechten, die variëren van bijv. melanzane parmigiana tot en met een vegetarische linzencurry. Maar ook voor tapasgerechten en hartige taarten ben je hier aan het goede adres. En als je met je dan voor de toonbank/etalage staat en zicht hebt op alle uitgestalde gerechten, dan wordt het kiezen nogal moeilijk. Lekker is het in ieder geval zeker en mag niet ontbreken in dit lijstje met take away in Utrecht.

4. Dogma (Amerikaans)

Ruim een jaar geleden vertelde ik jullie al over de komst van Dogma Hotdogs aan de Voorstraat nr. 17 in Utrecht. De huisgemaakte hotdogs zijn er in kip, varken, vlees of vega variant. En de overheerlijke hotdog broodjes zijn ook als glutenvrije broodje verkrijgbaar. Met de meest verrukkelijke smaakcombinaties en toppings stap je hier binnen voor een gourmet hotdog zeg maar. De frietjes zijn overigens ook fantastisch! En wij nemen gewoon een bestelling to go, als het binnen te druk is. No problem, want thuis smaken de hotdogs net zo goed! Onze favorieten: de ‘Pittige Pilgrim‘ met kip & Sriracha saus, maar ook de ‘Patsige Patser‘ met bacon en oude kaas.

Voor als je niet kunt kiezen: neem je er gewoon 3 verschillende hotdogs – Dogma Hotdogs

5. Gastmaal & de Tafel (Frans)

Wederom een eetwinkel/traiteur in dit lijstje, maar dan eentje die zich direct naast het Griftpark bevindt. Ideaal dus voor een picknick in het park of gewoon om koud mee naar huis te nemen en daar op te warmen in de oven. In de eetwinkel van Gastmaal en de Tafel aan Griftstraat 1, tref je ook complementerende wijnen, dus je gaat hier compleet bepakt naar huis. Daarnaast kun je ook lekker overdekt borrelen in het naastgelegen Gastmaal Café.  Onze favorieten in de eetwinkel zijn in ieder geval: de ‘rundergehaktballetjes‘ in tomatensaus en de ‘hemelse modder‘ als toetje.

6. Juuls Hummus (Mediteraans)

Ben je liefhebber van een gezonde snelle hap? De vriendelijk Remco & Julia heten je dan van harte welkom in hun Juuls Hummus winkel aan de Baanstraat nr. 1 (dwars op de Burgemeester Reigerstraat). De hummus is hier zacht en smeuïg van smaak. Maar het zijn juist de geweldig toppings die het hummus eten tot een nieuw niveau tillen. Top je hummus bowl af met gegrilde groenten of slow cooked vlees. Bestel er eventueel nog een sidesalad bij. En je krijgt er uiteraard ook diverse toppings en (warme) pide broodjes bij.  Onze favorieten zijn: “hummus bowl met pulled chicken‘ en amandel, maar ook de ‘Juules bowl’ met gegrilde aubergine & champignons.

Hummus met ‘Pulled Chicken’, kikkererwten en amandel – Juuls Hummus

7. Paradijs (Chinees)

Dit is denk ik wel de oudste Chinees in Utrecht, maar ze staan dan ook bekend om hun heerlijke gerechten, die gewoon net even wat anders en beter zijn als de standaard afhaal chinees. Omdat Chinees-Cantonees restaurant Paradijs aan het Vredenburg nr. 28 ook dagelijks gevuld is met heel veel van oorsprong Chinese eters, weet je gewoon dat het goed is. En de rest van Utrecht staat dan gewoon bij de afhaal balie 🙂 Onze favorieten: “nr. 94 Kip á la Chef Speciaal “en “nr. 12o Bief in zwarte bonensaus“.

8. Saigon (Vietnamees)

Dan vervolgens weer een Aziatische take away in Utrecht, maar dan de Vietnamese variant! Restaurant Saigon staat bekend om rijstvel specialiteiten (Bánh hỏi). Á la Miljuschka Witzenhausen beleg je hier heerlijke rijstvelletjes met bijvoorbeeld gegrild of gefrituurd vlees/kip/garnalen, doe er nog wat noodles, sla, en kruiden bij. Vervolgens oprollen en dippen in vissaus. Uiteraard kun je bij Saigon ook terecht voor rijstgerechten of een hot pot. Als take away zijn wij echter fan van:  ‘Bánh Hói Vit Quay‘ , dat zijn rijstvellen met Geroosterde eend. En de Báhn Hói Bò Lá Lô’t, de rijstvel specialiteit met rundergehakt, gewikkeld in betelblad.

Zelf Vietnamese loempia’s maken met rijstvellen en geroosterde eend – Saigon

9. SLA (Internationaal)

Ook salade liefhebbers kunnen hun hart ophalen aan take away in Utrecht. Bij SLA, aan de Voorstraat 52, stel je namelijk heel eenvoudig je eigen salade samen. Aan een counter in de vorm van een groente kas. Het principe is simpel: kies een sla, dressing, voeg granen\peulen\zaden toe, en kies je topping(s). Met vlees of vegetarisch, wat jij wilt. Altijd met producten die in het seizoen zitten, dus de mogelijkheden zijn het hele jaar door zijn eindeloos! Daarnaast eet je er ook heerlijke soepen, hummus en smoothies. Onze favorieten: de Marokkaanse kikkererwtensoep en de gerookte zalm salade.

10. Stach (Mediteraans)

En tot slot onze favoriete winkel voor de lekkere (snaai)trek. Bij Stach aan de Choorstraat 42, stap je binnen in een luxe eetwinkel\bakkerij\snoepwinkel\lunchroom\cadeauwinkel. Er is een vast assortiment gekoelde Wereldgerechten, zoals Sateh Ayam, Indonesiche Rijsttafel, Melanzane Parmiggiana, Vegetarische curry etc. Maar je kunt bij Stach ook terecht voor voorverpakt kaasplankje, droge worsten, wijn, maar ook koek, brood en Stach Chocolade.

 

Tot zo ver onze ‘huis-favorieten’ voor take away in Utrecht. Heb jij ook een favoriet waar je graag je eten to-go haalt, deel het dan met ons in de comments.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Spelt salade met gegrilde radijs

In de lente schijnt een heerlijk zonnetje door de ramen en dat is voor mij…

19 uur ago

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

3 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

3 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

3 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

3 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

3 weken ago