Kookboeken

Smaak van een land dat niet meer bestaat

Ben je op zoek naar een Nederlands kookboek met ‘Joegoslavische’ recepten? Dan mag het boek ‘Smaak van een land dat niet meer bestaat’ absoluut niet ontbreken in je kast!

Kookboek met recepten uit voormalig Joegoslavie

Al jarenlang was ik op zoek naar een kookboek met recepten uit voormalig Joegoslavie. Dit bleek moeilijker als gedacht, omdat er na de oorlog geen  boeken meer uitgebracht worden hierover. De enige oude kookboeken die ik kon vinden waren dan ook in het Joegoslavisch geschreven, en dan kan ik er niet zoveel mee. Begrijp me niet verkeerd, ook al komt de helft van mijn familie daar vandaan, mijn taalkundigheid op het gebied van recepten lezen in het Joegoslavisch, is dan toch ver onder de maat.

Ik was dan ook erg blij toen een vriendin mij dit boek ‘ Smaak van een Land dat niet meer bestaat‘  voor mijn verjaardag gaf. Sterker nog, ik moest er bijna van huilen. Vol herkenning die typisch ‘Joegoslavische’ gerechten en ook nog eens in het Nederlands geschreven!  Hier was ik al zo lang naar op zoek!

Auteurs Zrinka Oberman komt uit Kroatië en Goran Todorovic komt uit Bosnië (van Servische ouders). Toen de oorlog uitbrak, werden zij gedwongen te vluchten. Uiteindelijk vonden ze elkaar weer, en besloten samen een bestaan in Nederland op te bouwen. Terwijl Zrinka zich ging toespitsen op fotografie, stortte Goran zich op een koksopleiding. Het resultaat is dit prachtige kookboek:  Smaak van een land dat niet meer bestaat dat je eenvoudig bij Bol.com kunt bestellen via bovenstaande link.

De persoonlijke noot in het boek voert je mee naar de smaken van een land dat niet meer bestaat. Je leest hun verhalen en herinneringen die bij de gerechten naar boven komen, en de prachtige foto’s helpen hier ook bij. Je leest in dit boek hun levensverhaal, ook van tijdens en na de oorlog. Het is een kookboek dat ik graag aanraad bij ‘Joegoslavische’ vrienden of familieleden, omdat het zo herkenbaar is voor iedereen

Verkoopinformatie

Recepten uit ‘Smaak van een Land dat niet meer bestaat’

Maar mocht je zelf willen weten wat de Balkan keuken inhoud, of ben je benieuwd naar het verhaal van Zrinka en Goran, dan moet je dit boek zeker aanschaffen. De gerechten zijn overzichtelijk en makkelijk te maken. Van krompir supa en pita, tot cevapcici en zoete krofne bollen! Ook erg lekker zijn deze recepten die voorkomen in het boek:

Deze ‘Kupus Kalja‘ is een traditionele stoofschotel van rundvlees en witte kool, ook wel ‘kupus’. Ik at dit als kind regelmatig en dankzij het boek maak ik het nu dus ook zelf klaar.

Maar de deegwaren specialiteit bekend als ‘pita’ of burek wordt vandaag de dag nog heel veel gegeten. Dit recept voor pita sa sirom (met kaas dus) staat ook een variant van in het boek. Maar hier op de site staat mijn eigen familie recept hiervoor.



Disclaimer: Dit artikel bevat foto’s en affiliate links van Bol.comMocht je een boek willen bestellen bij Bol.com en je maakt gebruik van de affiliate link, dan help je Betty’s Kitchen ook een beetje. Hartelijk dank hiervoor.

Betina Oostveen

Betina Oostveen houdt erg van eten en koken. Inspiratie komt vaak van reizen naar (verre) landen en een multiculturele familie- en vriendenkring. Daarnaast is fotografie een enorme hobby, en zijn alle foodfoto's van eigen hand.

Recent Posts

Gezond Koningsdag Ontbijt (video)

Vanavond en morgen barsten de festiviteiten los en kleur heel Nederland Oranje. En zelfs tijdens…

2 weken ago

Traybake met Lekkerbekjes

Heb je weinig tijd of zin om te koken? Dan kan een simpele 'traybake' zoals…

2 weken ago

Iberico Rib fingers met BBQ saus

Zijn we gezegend met heerlijk voorjaars? Dan is het zeker tijd om die barbecue weer…

2 weken ago

15x Oranje recepten voor Koningsdag

De lekkerste recepten voor Koningsdag op een rijtje. Met deze oranje recepten voor koningsdag wordt…

2 weken ago

Galette met champigons en kastanjes

Ben je op zoek naar hartige recepten met voorgekookte kastanjes? Dan moet je eens deze…

2 weken ago

Aperol Spritz cocktail

Hou je van sinaasappel in je drankje? Probeer dan een deze Aperol Spritz cocktail! Aperol…

3 weken ago